Innenriks

Advarer mot heksejakt

Stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten fra Troms Ap advarer mot heksejakt på kvinnen (25) som har hatt et forhold til Roger Ingebrigtsen.

25-åringen som forrige uke fortalte at hun da hun var 17 år hadde et seksuelt forhold til den da 20 år eldre Roger Ingebrigtsen, trakk seg i går fra nominasjonen i Troms Arbeiderparti. Advokat Thomas Hansen forklarte beslutningen med at hun ville fjerne all tvil om motivene for at hun fortalte om forholdet.

- For å legge denne ballen død og fjerne all tvil om motiver trekker hun seg fra nominasjonslisten, sa Hansen til Nordlys mandag ettermiddag.

Det er flere som har stilt spørsmål ved hvorfor saken kom opp like før nominasjonsmøtet i Troms Ap. Det har blitt vist til at kvinnen selv sto på nominasjonslisten, og at hun dagen før hun fortalte om saken til politisk rådgiver Tonje Brenna, som også er samboer med Ingebrigtsens rival i nominasjonskampen Martin Henriksen, uttrykte støtte til Henriksen på Facebook.

Skremt over utviklingen

I Ap advarer nå flere mot deler av den offentlige debatten etter at saken ble kjent fredag.

- Fryktelig, fryktelig trist. Medie­debatten i saken er et elendig signal til unge jenter som opplever lignende, skriver statssekretær Kristine Gramstad (Ap) i Fiskeri- og kystdepartementet på Twitter.

Stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten fra Troms Ap sier til Dagsavisen at «dette er en veldig alvorlig sak, men ikke uttrykk for en ukultur i partiet». Hun sier samtidig at hun er skremt over det hun karakteriserer som en «heksejakt».

- Jeg er veldig skremt over den utviklingen vi ser nå, sier hun og fortsetter:

- Jeg er redd for en utvikling som gjør at det kreves enormt mye for å kunne stå fram, og at det fører til at man ikke våger å gjøre det, sier Bjørnflaten og spør hvor mye som må legges på bordet før offentligheten er fornøyd med svarene.

25-åringen har fortsatt ikke stått fram med navn, men er navngitt en rekke steder på nettet. Karakteristikkene er mange og grove. Hun anklages blant annet for å være «åpen som en låvedør» og for å være «manipulativ». 25-åringen anklages også for «politisk mord» og for å spille «sexkortet».

- Jeg er virkelig bekymret for hvordan det kan virke på dem som vil varsle om ting når man ser slike reaksjoner, sier Bjørnflaten og fortsetter:

- Jeg er redd for at dette skal føre til at folk kvier seg for å melde fra om ting, sier hun.

Tidligere i år, i forbindelse med sexskandalen som rammet daværende Venstre-nestleder Helge Solum Larsen, skrev Anniken Huitfeldt (Ap) dette i en kronikk: «Voksne ledere kan ikke bruke partiets ungdomsorganisasjon som sjekkearena». Huitfeldt er arbeidsminister og leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk. Dagsavisen fikk ikke kontakt med statsråden i går, men hun sendte en skriftlig kommentar til Ingebrigtsen-saken:

- Vi må støtte dem som varsler i slike saker. Det er et lederansvar å formidle ansvaret partiets tillitsvalgte har for å ikke utnytte sin maktposisjon, skriver Huitfeldt.

Les også: - Presset til sex av Ingebrigtsen

Henriksen kalt «hæstkuk»

Bjørnflaten legger til at selv om hun ikke mener det er uttrykk for en ukultur i Ap, så er det nødvendig å bygge opp en kultur internt i partiet som gjør at folk våger å melde fra dersom de opplever ubehagelige ting.

- Man skal være trygge på at det er trygt å delta i politikken, om man opplever noe må det være en kultur for at man skal kunne si ifra. Jeg skjønner at folk er opptatt av denne saken, og hva som har skjedd, men å bli hengt ut til de grader er åpenbart krevende.

Bjørnflaten anklager enkelte for å ha gått langt i å konkludere i hva som har skjedd i saken. En av dem er Finansavisens redaktør Trygve Hegnar som på lederplass i går konkluderte med at Henriksen og Brenna «har begått et politisk drap med en moraliserende finger». Henriksen er ifølge Hegnar «en hæstkuk».

- Det er et debattnivå og en bruk av et nordnorsk skjellsord som ikke imponerer og ikke tilfører debatten noe, sier Bjørnflaten.

- Forkastelig

Gruppeleder for Troms Ap i fylkestinget, Cecilie Myrseth, karakteriserer enkelte av uttalelsene som har kommet siden fredag som «forkastelige».

- Det er et skremmende signal til jenter, eller gutter for den del, om at man ikke skal kunne stå fram med sine historier uten å bli sjikanert, sier hun. Myrseth vil ikke uttale seg om hva som har skjedd eller ikke i den konkrete saken.

- Spørsmålet er om det er greit å gjøre det han har innrømmet å ha gjort. Det er det man må spørre seg i stedet for å fokusere på alt annet, sier hun og fortsetter:

- Som kvinne synes jeg denne heksejakten er forferdelig. Det finnes mange parter i denne saken som fortjener å bli skånet, så nå må man roe ned litt.

Dagsavisen har vært i kontakt med en rekke sentrale kvinner i Arbeiderpartiet som ikke vil uttale seg om saken, heller ikke på generelt grunnlag. Flere gir likevel uttrykk for bekymring for hvordan debatten utvikler seg.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen