Annonse
KLAGER: Byrådsleder Raymond Johansen.

Advarer mot flytting av fond

Raymond Johansen kaller argumentene til Marit Arnstad om maktspredning for «ren og skjær symbolpolitikk».

Annonse
Innenriks

I mandagens utgave av Dagsavisen foreslo Marit Arnstad å flytte forvaltningen av Oljefondet og Folketrygdfondet ut av Oslo. Bergen og Trondheim ble solgt inn som gode alternativer.

Nå reagerer byrådsleder i Oslo Raymond Johansen sterkt på Arnstads utspill.

– Jeg er forundret over at en erfaren politiker som Marit Arnstad foreslår noe som dette. Det viktigste formålet med begge disse fondene er å sikre rikdommen til generasjoner som kommer etter oss. Mener Arnstad at forvaltningen av disse fondene ikke er god nok i dag siden hun vil ha de flyttet? Eller er det kun distriktspolitiske hensyn, spør Johansen som er byrådsleder i Oslo.

Les også: Vil flytte Oljefondet ut av Oslo

– Symbolpolitikk

Arnstad vil ha slutt på at store deler av all statlig finansiell formue forvaltes fra oslogryta. Hun mener det er behov for å spre den finansielle makten.

Raymond kaller argumentene til Arnstad om maktspredning for «ren og skjær symbolpolitikk».

–  Makan til tull. Det er ingen faglige argumenter for at det er bedre for forvaltningen av fondet, hverken kostnadsmessig eller med tanke på risiko, som peker mot at flytting er klokt. På meg virker det som om hun har skylappene på og ønsker en konflikt mellom by og land, sier Johansen til Dagsavisen.

– Vi snakker om over 7. 700 milliarder bare i Oljefondet. Dette er for store verdier til å brukes i symbolpolitikk. Faktum er at det finansielle sentrum i Norge ligger i Oslo, legger han til. 

Les også: Mot het debatt om oljefondet

Vil ikke gamble

Skulle myndigheten tatt et så drastisk grep som å flytte forvaltningen av Oljefondet og Folketrygdfon-det ut av Oslo, må det være godt faglig begrunnet, mener Johansen.

– Vi gambler ikke med det viktigste vi har for å skåre kortsiktige poeng i en valgkamp, sier byrådslederen.

Og så lenge ingen faglige råd anbefaler en flytting er Johansens konklusjon klar:

– Jeg vil sterkt fraråde dette. 

Johansen sier samtidig at han ikke har noe imot at nye statlige arbeidsplasser etableres utenfor Oslo, men er mer skeptisk til flytting.

– Det er en ekstremt dårlig idé. Det er dessuten en myte at Oslo har så mange offentlige arbeidsplasser. Vi har den laveste andelen offentlige arbeidsplasser av fylker i Norge. Den er på 26 prosent. 
 

Annonse