Innenriks

Advarer mot fattigdomsbombe

Regjeringen vil kutte drastisk i trygderettighetene til asylsøkere. Det vil føre mer til fattigdom og store utgifter for kommunene, advarer de store byene.

Bilde 1 av 3

– Dette framstår som et hastverksarbeid der regjeringen bare er opptatt av å vise fram Frps politikk. Forslagene og de menneskelige og økonomiske konsekvensene av dem er svært dårlig utreda, sier sosialbyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen.

I sommer ble det kjent at regjeringen planlegger å gjøre store kutt i trygdeytelsene for flyktninger og asylsøkere (se fakta).

– Ved å fjerne særrettighetene for flyktninger blir denne gruppen likebehandlet med alle andre grupper i Norge, som norske borgere som kommer tilbake fra lange utenlandsopphold. Det er viktig at vi ikke har velferdsordninger som er innrettet slik at flere velger å komme til Norge, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til NTB da planene ble presentert.

Denne uka gikk høringsfristen ut for forslaget. En lang rekke organisasjoner er kritiske, og da særlig de tre store bykommunene Oslo, Bergen og Stavanger.

– Flere av kuttene som foreslås vil sannsynligvis velte store utgifter over på kommunenes sosialbudsjett, uten at det kommer fram hvordan kommunene skal kompenseres. Siden sosialstønad er en rettighet, vil dette legge press på kommunens øvrige tjenestetilbud, sier Thorkildsen.

Les også: Nye tall: Fire av ti innvandrerbarn lever i fattigdom

Frykter økt fattigdom

Sosialbyråd i Bergen, Erlend Horn (V), mener det er flere grunner til at trygdekuttet er en dårlig idé.

– Det aller viktigste er at vi er redd for at kuttet vil øke barnefattigdommen i Norge. Vi vet at mange av familiene som i dag lever under fattigdomsgrensa har innvandrerbakgrunn. Å gå løs på trygdeytelsene for denne gruppa tror vi vil få store konsekvenser, og virke mot ønsket alle har om å redusere barnefattigdommen, sier Horn til Dagsavisen.

Et av argumentene for å kutte trygdeytelser for asylsøkere er å gi insentiver for å få dem raskt i arbeid. Det argumentet henger ikke på greip mener Horn.

– Jeg er enig i at vi bør ha gode insentiver for å få folk i arbeid, men jeg syntes ikke løsningen er å gå direkte på en gruppe og frata dem trygdeytelser. Jeg er helt sikker på at de fleste som kommer til Norge og som er en del av et introduksjonsprogram ikke ønsker noe mer enn å komme i arbeid, sier han.

Stavanger kommune støtter forslaget om krav om fem års botid for kontantstøtte, men er også i all hovedsak kritiske til forslagene.

– Det som er viktig for oss er at stønadene skal støtte opp om arbeidslinja, og støtte integreringen. Og at de ikke skal skape et større skille mellom fattige og rike, eller skape mer barnefattigdom. Det frykter vi at disse forslagene kan gjøre, sier varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frp: – Løsningen er å få folk i jobb

Kommunikasjonsavdelingen i Arbeids- og sosialdepartementet skriver i en SMS til Dagsavisen at de nå skal gå gjennom svarene, og komme tilbake med et forslag til Stortinget på et seinere tidspunkt.

Sosialpolitisk talsperson i Frp, Erlend Wiborg, sier til Dagsavisen at endringene vil føre til at innvandrere får de samme rettighetene i Norge som nordmenn har i dag.

– Løsningen for å redusere fattigdom er ikke å gi innvandrerne bedre ytelser enn det etniske nordmenn har. Løsningen er å få til god integrering og få folk ut i jobb. Da handler det blant annet å få til det regjeringen har fått til med å redusere asylanttilstrømmingen til Norge, men også ha tydelige signaler til de som kommer om at i Norge forventes det at du skal lære språket, jobbe og tjene egne penger, sier Wiborg.

Les også: – Kontantstøtten er en fattigdomsfelle

Tror integreringen vil bedres

At enkelte innvandrere risikerer å gå fra statens trygdebudsjetter over på kommunenes sosialhjelpsbudsjetter mener Wiborg kan være positivt.

– Da vil kommunene få et fantastisk godt insentiv til å få integrert de som allerede er tatt imot, og sørge for at de ikke får flere på sosialhjelpsbudsjettet. Det er bra fordi enkelte kommuner allerede har tatt imot ukritisk mange innvandrere, som for eksempel Oslo, sier Wiborg.

At trygdekutt skal skape insentiver for innvandrere for å komme seg raskere inn i jobb, mener Thorkildsen i Oslo er rart.

– I og med at de foreslåtte kuttene i stor grad rammer uføre, alderspensjonister og kvinner som trenger støtte før de kan etablere seg i arbeid, er en slik påstand langt på vei meningsløs.

Les også: – Hjerteløst forslag om asylbarn

Mer fra Dagsavisen