Innenriks

Advarer mot dyrevold

Vold mot dyr kan seinere avle vold mot mennesker, advarer voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

– For en gruppe personer er det en sterk sammenheng. Hvis de har opplevd vold i familien og det har vært utøvd dyremishandling i familien kan barnet ta modell av det, og utøve vold mot dyr i første omgang. I neste omgang vet vi at en del av dem utvikler vold mot mennesker. Det er en trinnvis utvikling, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

I går fikk en rekke studenter ved Politihøyskolen i Oslo besøk av både Bjørnebekk og informasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland. De to innledet som en del av et videreutdanningsstudium om miljøkriminalitet, der en stor del av fokuset er å styrke kompetansen om vold mot dyr.

Bjørnebekk har i en årrekke forsket på vold. Hun forteller til Dagsavisen at en lang rekke forskningsrapporter viser en klar sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker.

– Personer som utvikler særlig grov og alvorlig kriminalitet, som seksuelle drap, har i mye større grad enn andre utøvd grov vold mot dyr, sier hun.

Barn som mishandler

Særlig voldtektsmenn, drapsmenn, voldelige kriminelle og seriekriminelle har ofte en historikk med vold mot dyr før de begynner med vold mot mennesker.

– Når det kommer til de mest ekstreme, som seriedrapsmenn, er det veldig stor andel som har utøvd vold mot dyr og tortur av dyr, sier Bjørnebekk.

Hun advarer mot at dersom man ser barn eller unge utøve vold mot dyr kan det være en indikasjon på at barnet har opplevd eller opplever vold hjemme, og at barnet kan utvikle vold mot mennesker seinere.

– Det kan være en indikasjon på at barnet har opplevd vold i familien tidligere, at det opplever vold i familien nå, og det kan være en indikasjon på at de vil utvikle vold mot mennesker i neste omgang. Derfor er det så viktig å identifisere disse personene, slik at man kan sette inn tiltak. Da kan man hindre at alvorlig vold utvikler seg.

Samtidig sier hun tydelig at selv om barn utøver vold mot dyr trenger det ikke bety at noe er galt.

– Mange barn kan mishandle dyr, men det er ikke viljebestemt. Det har med utforsking å gjøre. Når de ser at dyret lider kommer empatien opp. Eller så får de korreksjon av voksne, og slutter med det.

Krisesentre

Hun viser blant annet til en undersøkelse fra USA og Canada som viser at en stor gruppe kvinner som er innom kvinnesentrene også har vært utsatt for at kjæledyrene deres har vært utsatt for vold eller trusler fra samme mann kvinnene rømmer fra.

– 80 prosent hadde kjæledyr. De aller fleste av dem hadde opplevd at den voldelige mannen hadde truet med å plage eller drepe kjæledyret. Mange torde ikke reise på krisesenteret fordi de måtte beskytte kjæledyret.

– Politiet tar dyr mer på alvor

Vi har sett en stor endring hos politiet det siste året, sier Dyrevernalliansen.

I går underviste informasjonssjef i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, for politistudenter. Hun sier det er en av en rekke ting som har skjedd i politiet som tyder på at de tar dyr mer på alvor.

– Samarbeidet mellom Mattilsynet og politiet er bedre, du har dyrekrimprosjektet i Sør-Trøndelag, riksadvokaten har engasjert seg, og ikke minst har alliansen konstatert at i løpet av det siste året har politiets prioriteringer endret seg. Tidligere anmeldte vi saker som aldri ble sett på. Nå ser vi at våre og andres anmeldelser blir undersøkt, sier Kleveland.

Hun sier at de mener politiet bør kobles inn i typiske dyretragedier, og typiske voldssaker, gjerne med sadistisk tilsnitt.

Utlover dusør

Dyrevernalliansen utlover en dusør på 5.000 kroner for tips som kan føre til at saken der et lam ble funnet hengt i et fjøs i Åmot, oppklares.

Fredag sist uke fant sauebonde Liv Astrid Varlo Kårmo i Åmot i Buskerud ett av lammene sine hengt etter et tau i fjøset. Bonden har anmeldt saken til politiet.

Dersom Dyrevernalliansen får inn tips i saken, vil de videresende disse til politiet.

– Å mishandle dyr på denne måten er kriminelt. Strafferammen er opptil tre års fengsel, sier informasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen til NRK. (NTB)

Mer fra Dagsavisen