Innenriks

Krever større innsats mot butikktyver

Lommetyverier går drastisk ned, mens tallet på anmeldte butikktyverier øker. Oslo Handelsstands Forening mener Oslo-politiet må tenke nytt.

På to år har politiets ekstra innsats mot lommetyverier gitt en nedgang på 43 prosent i slike anmeldelser.

- Vi ser at politiets innsats mot lommetyverier har vært effektiv. Nå mener vi politiet må sette inn de samme ressursene mot butikktyver, fordi det ofte er de samme personene som nå velger butikktyverier i stedet for lommetyverier, forklarer leder i Oslo Handelsstands Forening, Gunnar Larssen. Foreningen arrangerte i dag et frokostmøte med tema Trygg handel, trygg by.

Flere anmelder

Mens kriminaliteten generelt går ned i Oslo, er det en liten økning i tallet på anmeldte tyverier fra butikk.

- Vi har ikke vært flinke nok til å anmelde butikktyverier, sier Larssen, som tror årsaken til økningen i anmeldte butikktyverier nå skyldes at flere butikkeiere anmelder saker.

En undersøkelse de foretok for ett par år siden, avslørte at rundt 120.000 butikktyverier i Oslo burde vært anmeldt. Likevel viser Oslo politidistrikts statistikk at bare rundt 5.000 slike saker anmeldes.

- For det første tar det mye tid for en butikkeier å anmelde en sak. Vi kan ikke, som privatpersoner, anmelde saken elektronisk, men må møte opp hos politiet. Og om vi tar en tyv på fersken som ikke vil oppgi navn, må vi vente på politiet, som kommer når de har tid. Når mange deretter opplever at sakene uansett henlegges, lar mange være å anmelde butikktyverier, sier Larssen.

Oppklaring på 0,8 prosent

På samme tid faller tallet på lommetyverier drastisk i hovedstaden. Etter en oppgang fra 10.000 til 18.000 anmeldelser på få år, satte Oslo politidistrikt ned en egen gruppe i 2012 som skulle ta seg av disse sakene.

- Tidligere lå oppklaringsprosenten på slike saker på 0,8 prosent. Så man kan trygt si at det var ufarlig å operere som lommetyv i Oslo, sier politioverbetjent Roar Kvassheim ved Oslo politidistrikt. I tillegg risikerte de som ble tatt, kun en bot.

Etter at prosjektet ble opprettet, blir de som nå pågripes fremstilt for varetektsfengsling, og mens de sitter fengslet, hurtigetterforsker politiet saken. Mens de soner opprettes det også utvisningssak på de som er utlendinger.

- De som er tatt for lommetyveri utvises for to år. Før risikerte de som likevel kom tilbake, 30 dager i fengsel. Nå er det ett år, eller ti måneder om du tilstår, forklarer Kvassheim.

Serverer tyver til politiet

Også trygghetsrådgiver Steinar Vadla Risa, som er engasjert av handelsstandsforeningen for å se på hvordan butikkene kan bli tryggere, mener politiet må opprette en egen gruppe som kan ta seg av butikktyver.

-  Vi ser mange tilfeller der handelsstanden i dag serverer politiet tyver, men de slippes løs igjen. Det som politiet har gjort med lommetyverigruppa, må også skje med butikktyveri, mener Vadla Risa.

- Butikkhandelen sikrer seg mye mot tyverier, og bruker mye penger på dette. Også butikktyvene må få en straff som forebygger. De stjeler ikke lommebøker lenger, de stjeler i butikkene, mener sikkerhetsrådgiveren.

Tar dyrere ting

Undersøkelsen om butikktyverier viste at det årlig ble stjålet verdier for rundt hundre millioner kroner fra butikkene i Oslo.

- Dette er også et økende tall. Tyvene tar dyrere ting etter hvert. Før nasket folk i butikken. Nå er det ofte bestillingstyverier der gjenstandene som stjeles er svært verdifulle, forklarer Larssen.

Mer fra Dagsavisen