Nyheter

Foreldrefrustrasjonen øker over nye skolegrenser

På to skoleår har over 30 skoler fått endrede skolegrenser. Foreldre er opprørte og mener stadige endringer fører til en rasering av lokalsamfunn og farlige skoleveier.

-  FAU er generelt bekymret for skolekapasiteten i bydelen. Vi ser at Utdanningsetaten har bommet mye på sine elevprognoser siden 2008, sier FAU-leder Camilla Rom ved Grefsen skole som ligger i Nordre Aker.

Kjelsås og Grefsen skoler ble berørt av Utdanningsetatens siste endring som gjelder for skoleåret 2015/2016. Grefsen er den eneste skolen som har hatt kapasitet mens Kjelsås og Disen er fulle.

-   Når det gjelder de nylige justeringene som primært gjelder Kjelsås skole, ser vi at flere elever har fått betydelig lengre og skumlere skolevei, sier Rom.

Hun er også svært oppgitt over familier blir splittet fordi søsken må gå på forskjellige skoler når de nye grensene trer i kraft.

De samme problemene har også mor og FAU-leder Hege Brun-Hansen ved Marienlyst skole vært oppe i flere ganger. Marienlyst skole som ligger ved NRK har fått skolegrensene forsøkt endret to år på rad.

-  Trygg skolevei og forutsigbarhet for familiene er viktigst. Folk blir veldig utrygge når grensene til stadighet flyttes, sier Brun-Hansen.

I den siste endringen må flere små skolebarn krysse både trafikknutepunktet Majorstua-krysset og Sørkedalsveien for å komme til sin «nye» skole Majorstuen.

-   Ødelegger lokalmiljø

Skolegrensene er ikke bare fysiske. Det er en økende bekymring for splittelse og ødeleggelse av det som oppleves som gode og trygge lokalmiljø hos foreldrene Dagsavisen har vært i kontakt med.

-   Etterstad er preget av sterk lokalpatriotisme og veldig sterkt samhold. Det er mange innflyttere og mange som naturlig nok ikke har familie i umiddelbar nærhet. Vi er blitt veldig avhengig av hverandre. Vålerenga og Etterstad har også hatt et spesielt samhold. En viktig tradisjon for oss er et felles borgertog 17. mai som går fra Etterstad ned til Vålerenga skole. Vi hører sammen, sier Etterstad-ekteparet Elisabeth Holmstad og Erlend Vetleseter.

Marienlyst-mor Hege Brun-Hansen ønsker også å sette fokus på viktigheten av gode lokalmiljøer i Oslo.

-              Nærmiljøet er viktig for barnas trivsel, det er har mye å si for barn at de får gå på skole med nabobarn og egne søsken. Og det er viktig for foreldre å kjenne hverandre og ha muligheten til å hjelpe hverandre i hverdagen. Det er viktig med levende nabofellesskap som naturlig hører sammen også innenfor ring 3, sier Brun-Hansen som forstår befolkningsproblemene kommunen står overfor.

-              Det blir en dominoeffekt når de holder på med flytting av elever fra skole til skole, sier hun og håper Utdanningsetaten kan se på om det er mulighet for å forplikte seg til å holde en skolegrense fast over flere år.

-  Burde hatt to barneskoler til

Foreldreutvalgene i Nordre Aker mener Utdanningsetaten har bommet med inntil to store barneskoler i bydelen fram til 2023.

-  Vi ser at kommunen til stadighet setter seg i situasjoner hvor det er behov for justeringer av de veiledende inntaksområdene. Dette skaper usikkerhet og frustrasjon for elever og foreldre, sier FAU-leder Camilla Rom ved Grefsen skole.

I høst hadde også turen kommet til foreldrene på Etterstad som kjempet en hard kamp mot Utdanningsetatens forslag til bussing i to kilometer fra Etterstad til nye Teglverket skole på Hasle for skolestartere i 2015 og 2016. Forslaget kom bardust på foreldrene som møtte opp på det de trodde var et helt vanlig skolestartermøte for Etterstad-barn som skulle gå på Vålerenga skole i 2015:

-   Det første møte med Utdanningsetaten var på et informasjonsmøte på Vålerenga skole da foreldre for alle skolestartere ble invitert. Da kom det to mennesker inn fra siden etter at skoleledelsen var ferdig med sin presentasjon og ba om tid for å informere om noe ekstra. Først at det skulle bygges en ny skole på Brynsengfaret i 2017, men før den ble ferdig var det nødvendig med en midlertidig løsning med bussing til en annen skole for de minste barna. Vi ble helt numne, forteller mor til skolestarter på Vålerenga skole, Elisabeth Holmstad, til Dagsavisen.

En trebarnsmor fra Etterstadsletta nektet å godta forslaget fra Utdanningsetaten, kastet seg rundt og fikk startet en foreldreaksjon. Flere foreldre kom til, engasjerte seg på sosiale medier, arrangerte fakkeltog, kontaktet media og oslopolitikere og fikk levert et høringssvar på fire uker som fikk Utdanningsetaten til å snu og tilby skoleplass for skolestarterne i 2015 på Vålerenga, mens skolestartene året etter må belage seg på bussing til Teglverket skole på Hasle.

-  Heldigvis har vi flere ressurssterke foreldre i vårt nærmiljø som kan det politiske prosessene her i byen. Det er synd det må være slik for at man skal klare å stoppe slike forslag med kort høringsfrist, sier Elisabeth Holmstad.

Foreldrene er nå spent på om den nye skolen på Brynsengfaret faktisk vil stå klar i 2017. Oslo Ap har foreslått for skolebyråden å bruke rektorboligen til Vålerenga skole, som i dag leies ut til andre formål, til lærerarbeidsplasser slik at man kan bruke disse til midlertidige klasserom for skolestartere i 2016.

-  I tillegg er det jo en sterkt voksende befolkning i Gamle Oslo med Kværnerbyen og Sørenga. Tror kommunen at det bare er voksne uten barn som skal bo der? Det blir interessant å følge med på om de paviljongene på Vålerenga skole som vi foreslo å bygge på blir virkelighet til slutt, sier Holmstad.

Hun tror ikke foreldregruppa blir nedlagt med det første:

-   Det blir helt nye skoler med innkjøringsproblemer. Det tar tid å etablere rutiner og kultur. Vi håper at skolestarterne i 2016 også vil slippe bussing og vil jobbe videre med det, lover Holmstad.

- Usosial profil ved nye grenser

Også for foreldrene ved Hasle skole, som ligger på grensen mellom Grünerløkka bydel og den sterkt voksende Ensjøbyen, ble overrasket da de leste Utdanningsetatens endelige vedtak om endring for de 18 skolene for skoleåret 2015/2016.

-   De nye skolegrensene vil føre til at skolene får en åpenbart forskjellig sosial profil, og markant forskjellig sammensetting av elever med minoritetsbakgrunn, sier Lars van Marion representerer en foreldregruppe ved skolen til osloby.no.

Etter foreldregruppens anslag vil Hasle skole få mellom 10 og 20 prosent elever med minoritetsbakgrunn, men fordelingen på Teglverket skole vil bli 50/50.

Utdanningsetaten: Høringen var ute i fire uker

Assisterende direktør i Utdanningsetaten, Hans Richard Andersen, opplyser til Dagsavisen at Utdanningsetaten har gjennomført høringsrunder og informasjonsplikten om bussing av Etterstad-elevene.

-    Utdanningsetaten stilte på et informasjonsmøte for skolestartere på Vålerenga skole kvelden før forslaget ble sendt på høring (25.9), informasjon om høringsforslaget (og beslutning) har vært publisert på UDEs nettside og skolens nettside.  I tillegg har Osloskolens Facebook-side hatt innlegg både når høringsforslaget ble sendt ut og når beslutningen ble fattet. Innlegget hvor beslutningen omtales har nådd 46.576 personers newsfeed. Etter beslutningen ble fattet har skolen/FAU fått tilbud om at Utdanningsetaten stiller på møte. Dette ble avslått. Foresatte med skolestartere høsten 2015 vil i stedet motta infoskriv om endringen sammen med innskrivningsbrevet når skolen sender ut dette i slutten av november, skriver Andersen i en e-post til Dagsavisen.

Tidligere har den assisterende direktøren uttalt at høringsfristene til etaten er for å fange opp det lokale engasjementet.

– Vi har hatt grensene ute på høring nettopp for å fange opp tilstander vi ikke har vært klar over, men vi har gått veldig grundig til verks med å kartlegge trafikkforhold og boområder som hører sammen. Men hundre prosent er det ikke, det er derfor vi har høringer, sa Andersen i Utdanningsetaten til NRK ved foreldreprotestene i fjor.

Mer fra Dagsavisen