I Oslo er det meldt skyet og sol og 18 grader på nasjonaldagen. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

17. mai-været best i sør

VÆRET: I Sør-Norge vil temperaturene nærme seg 20 grader og trolig titter sola fram på nasjonaldagen. Bor man i nord, bør man derimot klargjøre paraplyen til en fuktig 17.-maifeiring.

Det blir nok ikke skyfritt i Sør-Norge, men på Østlandet er det meldt opptil 20 grader og noe sol på grunnlovsdagen 17. mai.

- Det blir oppholdsvær og perioder med sol, men trolig ikke skyfritt, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, Mariann Foss.

I Oslo er det meldt skyet og sol og 18 grader. Fram til klokka 14 er det trolig overskyet, men været bedrer seg utover dagen. På ettermiddagen vil sola titte fram.

Østafjells er det meldt høyere temperaturer og stort sett opphold. Dersom man skal i fjellstrøkene Gol eller Hemsedal, slipper man også unna regnværet.

På Sørlandet blir det rundt 15 grader, oppholdsvær og perioder med sol, men trolig ikke skyfritt.

 

På med regnjakka

Nord-Norge kommer derimot dårligst ut på nasjonaldagen. Det vil mest sannsynlig regne uten stans i løpet av lørdag.

- Det kommer dessverre regn i nord. Jeg tror ikke det finnes et sted i hele Nord-Norge som slipper nedbør helt. Vestkysten av Nord-Norge får regn hele døgnet, sier vakthavende meteorolog Rafael Kuhnel ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Den eneste gode nyheten for de nordlige fylkene er at temperaturen vil stige fram til søndag.

- Det blir varmere i nord. Det er meldt mellom 8 og 10 grader i Nordland og Troms på lørdag, sier Kuhnel.

Øst-Finnmark kan slippe unna med regn kun om ettermiddagen og kvelden.

 

Noe regn i vest

På Vestlandet er det meldt oppholdsvær og noe regn, særlig tidlig på dagen. Det vil bli en liten kuling ved Stat, som ellers gir en sørlig, frisk bris for resten av Vestlandsfylkene.

- I Stavanger og deler av Rogaland blir det oppholdsvær om formiddagen. I 12-tiden vil regnbygene gi seg i store deler av Vestlandet, men det vil nok henge igjen i indre strøk utover dagen, sier vakthavende meteorolog Anne-Mette Olsen ved Meteorologisk institutt i Bergen.

I Trøndelag blir det stort sett oppholdsvær, med unntak av de ytterste kyststrøkene. Disse områdene vil få noen regnbyger tidlig på dagen.

Indre strøk av Trøndelag får også noen ettermiddagsbyger.

- Men det ser ikke så aller verst ut i Midt-Norge, sier Olsen. (NTB)

 

Vårflommen kan være på vei

Stigende temperatur og økt snøsmelting vil fra helgen føre til betydelig økt vannføring i bekker og elver, ifølge NVE, som advarer om økt risiko for flom i enkelte områder. Snømengdene er spesielt store i de fleste fjellområdene på Østlandet, Telemark og indre Agder. Også i indre strøk av Finnmark, Troms og Nordland er det mer snø enn vanlig.

- Sannsynligheten for stor vårflom er derfor større enn normalt i elver som drenerer disse områdene. Dette gjelder fortsatt også sjøene på Østlandet som drenerer de snørike områdene, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Værforholdene bestemmer hvordan vårflommen utvikler seg framover. Vannføringen kan øke ytterligere dersom varselet om lokalt kraftige regnbyger på Øst- og Sørlandet slår inn fra starten av neste uke. På Nordvestlandet og store deler av Vestlandet for øvrig, samt i Trøndelag og flere steder i Nordland, er det mindre snø enn normalt i år. Risikoen for vårflom er derfor mindre i år enn tidligere år. (NTB)