Innenriks

154 mister jobben

ARBEIDSLIV: Begrunnelsen for utflaggingen er at det norske støperiet ikke kan konkurrere med lavkostnadsland. Moderat lønnsvekst er nødvendig for å bedre konkurranseevnen vår, mener Holden­utvalget.

- Vi ansatte føler både på frustrasjon og vemod, sier hovedtillitsvalgt Tor Ivar Ruud til Dagsavisen.

Han jobber for jernstøperiet i Kristiansand hvor 154 ansatte vil miste jobben.

Ifølge administrerende direktør Jesper Mikkelstrup har de ikke mulighet til å konkurrere med bedrifter i land der kostnadsnivået er lavere.

- I denne bedriften er det håndkraft som gjelder. Vi må være mange, og når vi alle skal ha en gunstig norsk lønn å leve av, blir det vanskelig å være konkurransedyktig, sier Ruud.

Moderat lønnsvekst

I går leverte det regjeringsoppnevnte Holdenutvalget sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp), hvor nettopp denne problemstillingen var sentral.

- Vi har et høyt kostnadsnivå i Norge, og det må vi finne noen gode svar på, sier Jensen.

Den gjennomsnittlige lønnsveksten har vært på rundt 4 prosent de siste årene.

Holdenutvalget konkluderer med at vi må ha en moderat lønnsvekst for å bedre norsk konkurranseevne overfor andre land.

De mener konkurranseutsatt industri (frontfaget) fortsatt skal forhandle om lønn først, og at dette resultatet skal danne en norm for lønnsutviklingen. Dette kjenner vi som frontfagsmodellen.

- Troverdig anslag

Ifølge frontfagsmodellen er det lønnsveksten i industrien samlet, for både arbeidere og funksjonærer, som skal være normen for lønnsveksten ellers.

Et problem som har oppstått er at en stor del av lønnsveksten kommer gjennom lokale forhandlinger, og at dette ikke vil være kjent når man forhandler i offentlig sektor, forteller utvalgets leder, økonomiprofessor Steinar Holden.

- Vi foreslår derfor at NHO i forståelse med LO bør gi et troverdig anslag på den samlede lønnsveksten i industrien, inklusiv resultatet fra de lokale forhandlingene. Tidligere har NHO bare gitt et anslag for lønnsveksten til arbeiderne, og ikke for funksjonærene, sier Holden.

Mindre olje

Utvalget har også sett på hvordan en kan håndtere en gradvis nedtrapping av petroleumssektoren. Siden petroleumsvirksomheten forventes å ligge på et høyt nivå i noen år framover, for så å falle, vil det å skyve på noe av utvinningen kunne bidra til en jevnere utvikling.

Konklusjonene gleder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Holdenutvalget slår fast at det er gode grunner til å bremse oljeindustrien av hensyn til landets økonomi. Fra før vet vi at det er helt nødvendig av hensyn til klimaet. Nå finnes det ingen unnskyldninger lenger, dette må være startskuddet for en gradvis nedtrapping av oljeaktiviteten, mener Moxnes.

Han mener Holden-utvalgets anbefalinger går i stikk motsatt retning av kursen som den blåblå regjeringen har pekt ut. Det er ikke finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter enig i.

- Utfasingen av oljeaktiviteten vil skje, men vi vil nyte godt av oljen i mange år framover. Her mener jeg at vår politikk er den beste til å møte de utfordringene vi vil ha framover. Vi vil satse på innovasjon, kunnskap og utbygging av infrastruktur. Politikerne kan ikke bestemme hva vi kan leve av i framtida, men vi kan legge rammene for at de nye næringene kan oppstå, sier han.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen