Innenriks

14 ganger så mange MDG-ere

Miljøpartiet De Grønne øker antallet kommunestyrerepresentanter fra beskjedne 18 til hele 231.

Samtidig fører årets suksessvalg til at partiet får 36 fylkestingsrepresentanter mot bare én i dag.

MDG kan også notere seg en oppslutning på godt over 10 prosent i flere kommuner, mange av dem langt fra Oslo og andre storbyer, viser en oversikt MDG har utarbeidet.

LES OGSÅ: – Stakkars SV og MDG

– Viktig bekreftelse

– Vi har fått godt gjennomslag i kommuner som er så forskjellige fra Oslo som det går an å bli. Det er en veldig hyggelig og viktig bekreftelse på at MDG er så veldig mye mer enn den tradisjonelle parodien noen har lyst til å lage om oss, som et kafébordparti fra Grünerløkka, sier Rasmus Hansson, nasjonal talsmann for MDG.

Aller best oppslutning fikk MDG på Nesodden i Akershus med 13,2 prosent. Deretter følger Vardø i Finnmark med 12,4 prosent.

LES OGSÅ: Overlater rådhuset til Raymond

H + SV = MDG

– Jeg er ikke fornøyd, sier førstekandidat Ørjan Ingebrigt Jensen i Vardø MDG.

– Ikke fornøyd? Dere fikk jo nest best oppslutning av alle MDGs lokallag i hele landet.

– Jeg liker ikke å bli nest best, svarer Jensen med en latter, før han tilføyer med noe mer alvor.

– Og så skulle jeg gjerne ha sett at Ap ikke hadde fått rent flertall på egen hånd.

Den tidligere høyrepolitikeren får nå følge av en tidligere SV-politiker og en ungdomsrepresentant på 18 år inn i det nye bystyret i Vardø. MDG har ikke før hatt plass blant de 19 representantene i bystyret i finnmarksbyen.

MDG fikk også over 10 prosent oppslutning i Aurland i Sogn og Fjordane og i Lebesby i Finnmark. Der kan partiet notere seg for henholdsvis 11,4 og 10,7 prosent av stemmene.

LES OSGÅ: Solheim gir valgkampråd til MDG

– En katalysator

På valgdagen mandag uttalte Rasmus Hansson til Dagsavisen at «mye viktigere enn prosenter er at vi kommer inn i mange nye kommunestyrer.»

– Det var dette vi håpet på. Dette gjør oss til en viktig del av norsk kommune- og fylkespolitikk. Dette var vår hovedmålsetting. Vi kommer nå til å bringe grønn politikk inn i nesten alle fylker, utdyper Hansson nå.

– Vi mener alvor med at vi vil forandre og forbedre politikken, lokalt og regionalt i Norge, fordi vi er sikre på at det er nødvendig og mulig, tilføyer han.

Hansson tror MDG vil få hjelp fra andre partier til å vri politikken i ønsket retning.

– Vi føler oss nokså trygge på at mange andre partier vil ønske velkommen den muligheten vi gir dem til å flytte sitt eget parti og egen politikk i en grønnere retning. Jeg tror vi kommer til å bli en god katalysator ut over den direkte innflytelsen vi får.

– Vil det ikke bli utfordrende å «håndtere» så mange nye representanter landet rundt?

– Jo visst, men dette har vi forberedt oss på lenge, og mange av MDG-erne har erfaring i å bygge organisasjon, så dette skal vi greie. Samtidig har jeg stor respekt for oppgaven og ansvaret som kommer. Men det jeg er minst bekymret for at vi har mange ferske politikere. Norsk politikk ville blitt enda treigere enn i dag, hvis det ikke kom ferske folk inn i den, svarer Hansson.

– De som nå tar plass i kommunestyrer og fylkesting for oss, er i veldig stor grad veldig oppegående, kompetente og erfarne folk med flinke politiske hoder. Dette blir veldig bra både for den grønne utviklingen i norsk politikk og for norsk politikk generelt sett, legger han til.

– Samarbeidsvilje

Etter at MDG ble en valgvinner, har ivrige beilere fra andre partier nærmest stått i kø. Blant dem er Ap-leder Jonas Gahr Støre, som i går sa at han tror det er grunlag for et samarbeid med MDG flere steder.

– Hva slags råd vil du gi de nye MDG-politikere om samarbeid med andre partier?

– Vår generelle partilinje er vel kjent. Vi vil gjøre vårt ytterste for å få maksimalt med grønn politikk ut av den innflytelsen våre velgere har gitt oss. Det betyr at vi skal være åpne for alle samarbeidsmuligheter. Og så skal vi oppføre oss som folk, være redelige og etterettelige, men vi skal ikke selge oss på billigsalg. Vi skal ikke la oss overkjøre av de store partiene, svarer Hansson.

– Det du sier tilsier et mulig samarbeid med et hvilket som helst parti?

– I prinsippet ja, men det er ikke tvil om at noen partier, som for eksempel Frp, må forandre mye på politikken hvis de skal klare å samarbeide med oss. Men det er Frps problem.

– Konservativt parti

I Vardø har Ørjan Ingebrigt Jensen det klart for seg hvordan han vil presentere MDG i tiden framover.

– MDG er det nye konservative partiet, sier den tidligere høyrepolitikeren.

– Hva legger du i det?

– Jeg ser på dette som et generasjonsregnskap. Vi skal ikke bruke mer enn vi skaper. Det fotavtrykket vi setter igjen i dag er mye større enn det er anledning til. Det å ikke bruke mer enn man skaper er god konservativ politikk. Bærekraft er konservativt, svarer Jensen.

– Hva vil være de viktigste sakene for Vardø MDG i den kommende perioden?

– Næringslivsutvikling innen reiseliv og fiskeri, byfornyelse og ungdoms innflytelse, medvirkning og medbestemmelse.

Mer fra Dagsavisen