Hun tar ansvar: – Det er nok jeg som har mest ansvar her i hjemmet, sier Annicken Lundgård (32). Erik Fossmo (28), med Ava på fanget, føler likevel ikke at han gjør så mye mindre enn henne. YS’ arbeidslivsbarometer viser at stadig færre menn mener partneren gjør mest husarbeid, og stadig flere mener at de selv gjør mest.

1 av 4 menn: Jeg gjør mest hjemme

Mens mennene har strålende selvbilde på hjemmebane, mener bare 2,8 prosent av kvinnene at partneren gjør mest.

 

Stadig flere menn mener at de tar hovedsansvaret for hus og hjem, viser YS' Arbeidslivsbarometer, som legges fram i dag. I 2009 svarte drøyt 8 prosent av mennene at de gjorde mest hjemme, mot 25 prosent i år.

Kvinnene ser det annerledes. Bare 2,8 prosent av dem mener at partneren gjør mest. I stedet mener 59 prosent av kvinnene at de selv gjør mer husarbeid enn partneren.

Og dette sa man i 2012: Kvinnene gjør mest husarbeid

– Menn lager mer oppstyr

– Mye av det som gjøres i heimen, er kanskje ikke så synlig og «går av seg selv», sier YS-leder Jorunn Berland.

– Jentene bare gjør det, de roper ikke om at de gjør det, og dermed blir det kanskje ikke lagt på vektskålen. Mennene lager kanskje mer oppstyr rundt det de gjør. Og så tror jeg at jenter er flinke til å gi menn ros når de gjør husarbeid, mens menn i større grad tar for gitt det kvinner gjør. Vi kvinner må bli tydeligere til å synliggjøre at vi faktisk har gjort noe, sier Berland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tar mest ansvar

I en 3-roms leilighet på Sagene i Oslo bor Annicken Lundgård (32), regionsjef i Redd Barna, og Erik Fossmo (28), lærer på Sandbekken ungdomsskole. Begge jobber fulltid, og de er foreldre til 15 måneder gamle Ava. Hun er i ekstase når pappa kommer hjem fra jobb. Fra armen til mamma roper hun på pappa, og da pappa tar over, roper hun på mamma.

– Det er nok jeg som har mest ansvar her i hjemmet. Jeg synes det er gøy å styre hjemme og at det er deilig når det er rent, sier Annicken Lundgård.

– Ja, jeg tror nok at du tar en del av ansvaret selv om du kanskje ikke trenger det, fortsetter Erik Fossmo.

– Det er mye du gjør, støvtørking og rydding, for eksempel, som jeg tenker det ikke er like nødvendig å gjøre hele tida.

– Jeg vet at hun gjør mye

– Jeg tror at mange menn i mye større grad legger merke til hva de gjør selv og ikke legger like mye merke til hva damene gjør. Jeg vet jo at Annicken gjør veldig mye i løpet av en dag som kanskje tar fem minutter hver. Men hvis jeg gjør noe, opplever jeg fort at jeg har jobbet i halvannen time, forteller Erik.

– Jeg opplever også at jeg ikke alltid har behov for å si ifra når jeg har gjort noe. Jeg liker jo å ha det ryddig rundt meg og smårydder hele tida, men når Erik gjør noe, tar han gjerne et krafttak og er glad i å si at nå har jeg både båret ved og hengt opp klær, sier Annicken.

Det er vanskelig å måle ulike arbeidsoppgaver opp mot hverandre, mener Erik.

– Hva er størst jobb av å vaske gulvet eller rydde ut av oppvaskmaskinen? Begge deler må jo gjøres. Jeg gjør kanskje færre ting i minutter på innsiden av huset, men jeg føler likevel ikke at jeg gjør så mye mindre sammenlagt. Jeg står oftest opp med Ava på natten, bærer ved og skifter dekk på bilen når det er nødvendig.

– Det er også litt forskjell på toleransenivået. La oss si at Annicken er hjemme alene i noen timer. Da tar det ikke lang tid før hun begynner å vaske noe eller rydde noe. Jeg tror jeg må ha tre dager hjemme på rad med tre timer fri før jeg føler at jeg må gjøre det samme, forteller han.

Les også: – Tilbakeslag for likestillingen

Havregrøt og henting

I YS’ Arbeidslivsbarometer svarer nesten halvparten av kvinnene at de har hovedansvaret for barna. Flere menn enn kvinner mener at de deler dette likt.

Likestilling i hjemmet er viktig for kvinners arbeidsdeltakelse, påpeker Jorunn Berland i YS.

– Hvis det er kvinnen som alltid er den som skal ta ansvaret når det oppstår ekstrabelastning hjemme, er kanskje mulighetene i arbeidslivet redusert, sier Berland.

Ava kravler rundt på gulvet og viser gladelig fram en tusj og en fargerik ball til pappa.

– Ava er redd for støvsugeren, så Erik pleier å bade henne mens jeg støvsuger, forteller Annicken.

– Det er også gjerne slik at jeg lager havregrøt og smører niste, mens du mater henne, fortsetter Erik.

Erik tar frem gitaren og spiller en sang for Ava som nylig har begynt å stabbe rundt på gulvet på to ben. Men middagen, den er det Annicken som har hovedansvaret for i dag.