Fredrikstad

– Ikke glem å spise det som er inni!

Med Halloween rundt hjørnet blir tonnevis av gresskar til fantasifulle lykter. Men produsentene minner om at de først og fremst er mat.

Bilde 1 av 4

– Vi har egentlig avsluttet sesongen for i år, og har plukket inn det som er. Men det ligger fortsatt en god del gresskar på lager, og vi håper alle blir brukt i løpet av oktober, smiler bonde Ellen Skauen Ruud.

Sammen med ektemannen Asbjørn driver hun Skauen gård i Onsøy i Fredrikstad, som tilbyr selvplukk av diverse frukt og grønt.

Oransje eksplosjon

Blant vekstene som hver sesong bugner på jordene deres er også gresskarplanter, og 2018 har vært et godt år for de Askepott-assosierte grønnsakene.

– Hvor stor årets avling ble? Jeg har ikke peiling, utbryter Ruud.

– Vi opererer med kilopris, men alt over tre kilo går for det samme, og vi har solgt mange fra fire opp til 12 kilo. Det har i alle fall vært mange gresskar per plante på grunn av den varme sommeren. men at det skulle bli så mye var litt overraskende, fortsetter hun.

På landsbasis er det bare en håndfull produsenter som leverer gresskar til de store dagligvarekjedene, mens de fleste driver i mindre skala, som på Skauen gård, med selvplukk og egensalg.

I disse dager er det høysesong for de runde, tunge grønnsakene, da en relativt fersk norsk kulturtradisjonen nærmer seg med stormskritt.

Tusen tonn

Halloween har nemlig blitt stadig mer populært her til lands – adoptert fra USA – med barn i skumle kostymer på godterijakt og lykter av nettopp gresskar som sentrale elementer.

– Vi regner med at over 1.000 tonn Halloween-gresskar vil bli solgt fram mot 31. oktober. Det er et sted mellom 200.000 og 250.000 gresskar, forteller kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Samtidig understreker hun at gresskarene kan brukes til mer enn kreative og skremmende dekorasjoner.

– De er dyrket fram som mat, og vi oppfordrer derfor alle til å skrape ut innmaten før de lager lykt av skallet, sier Byermoen.

Mattips

På Skauen gård dyrkes det flere ulike typer gresskar foruten de typiske oransje, og Ellen Skauen Ruud har noen spiselige tips på lur.

– Jeg syns det er godt å bake dem i ovnen med olje og krydder, men det mest vanlige er kanskje å lage suppe. Dette er også veldig lettvint – det er bare å ha i litt løk og fløte, og krydre det etter smak.

– De fleste av gresskarene våre er ganske grove med mye fiber i frøene, men mange har også kjerner som det er godt å riste og spise, legger hun til.

Og for dem som kanskje har en utålmodig sønn eller datter som knapt kan vente med å kle seg ut som heks eller zombie og sparke i gang årets halloween-markering, har hun følgende anbefaling.

– Det er lurt å vente med å utforme lyktene til selve dagen nærmer seg, så både innmaten og skallet holder seg. Så fort man begynner å skjære i dem, tar det ikke mange dagene før de blir ødelagt, slutter Ruud.

Mer fra Dagsavisen