Fredrikstad

IJ kan bli flyttet etter 39 år i Fredrikstad

Mange av landets journalister forbinder Fredrikstad og spesielt Gamlebyen med kompetansepåfyll. Til våren kan Institutt for journalistikk være tapt for byen.

Bilde 1 av 2

Instituttet (IJ) inngikk i 2017, sammen med en rekke medieorganisasjoner, en intensjonsavtale om å samle fagmiljøet i hovedstaden, i det som til nå er blitt kalt både Pressens Hus og Journalistikkens Hus.

11 ansatte

Etableringen i felles lokaler har vært utredet et års tid. I løpet av våren skal en eventuell flytting i 2020 behandles av IJ-styret. Etter 39 år kan altså instituttet være tapt for Fredrikstad.

- Eierne våre ønsker å se et tungt mediemiljø samlet. Det har egentlig vært en lang prosess gjennom mange år, men ideen har fått mer fart det siste drøye året, sier daglig leder Eivind Andrés Fjellstad (bildet), som ikke legger skjul på at stemningen er delt blant de 11 hel- og deltidsansatte, som de siste fem årene har holdt hus i Litteraturhuset på brygga i Fredrikstad.

Delte meninger

Fire fagmedarbeidere bor i dag i Oslo, mens Fjellstad selv og fire andre er bosatt i Plankebyen. De to siste som må forberede seg på å pendle holder hus i Halden og på Hvaler.

- Pendlerveien er selvsagt noe som spiller inn, og det er delte meninger og ulikt syn på flyttingen blant de ansatte. Argumentene handler på den ene siden om IJs lange tradisjoner her i byen og reiser spørsmål om hvorfor vi skal måtte flytte når veldig mye fungerer godt med dagens lokalisering. Vi er ypperlig plassert sentralt i Fredrikstad etter flyttingen fra Gamlebyen i 2013. Andre ser store muligheter i å havne i et stort fagfellesskap i Oslo, forteller Fjellstad, som understreker at dialogen er konstruktiv og ikke bærer preg av noen krisestemning.

Samler kompetanse

Selv ser han også fordeler og ulemper med begge alternativene, men heller mot at tiden er inne for en flytting til hovedstaden. IJ ble stiftet i 1975 og etablerte seg i Gamlebyen i 1980.

- Mye er og har vært bra i Fredrikstad, men jeg ser bedre langsiktige muligheter for et tettere samarbeid med andre medieorganisasjoner og ikke minst eierne våre i Oslo. En slik samlokalisering som prosjektert vil forenkle for eksempel frokostmøter og dagsaktuelle seminarer og plassere oss inn i et større fagmiljø, som kan dra veksel på hverandres kompetanse. Dessuten vil vi i Oslo sitte tettere på kjøttvekta av norske medier, begrunner Fjellstad overfor Dagsavisen.

Lignende samboerskap i Bergen

Han har fulgt med på hvordan et lignende, samlet mediemiljø har vokst fram i Bergen og Media City, hvor TV 2, NRK, Bergens Tidende, Bergensavisen, journalistikkutdanningen ved universitetet og flere andre mediebedrifter har funnet sammen.

Fjellstad ser mange av de samme mulighetene dersom samlokaliseringen av Norsk Presseforbund, IJ, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Norsk Telegrambyrå (NTB), Fagpressen, Landslaget for Lokalaviser og Mediebedriftenes Landsforening blir en realitet.

Faktisk.no har også blitt nysgjerrige på prosjektet, meldte Medier24 i oktober.

Mer fra Dagsavisen