Etter at François Hollande ble tatt i ed som Frankrikes president for en drøy uke siden har han møtt den tyske statsministeren ved en rekke anledninger, her fra NATO-toppmøtet i Chicago.

Hollande utfordrer Merkel

EUs ledere samles i Brussel til uformelt toppmøte for å diskutere vekst i eurosonen.

Ingen beslutninger skal etter planen fattes på møtet, men håpet er å ha en strategi for vekst klar til det ordinære toppmøtet i slutten av juni.

Blant forslagene som skal diskuteres er en styrking av Den europeiske investeringsbanken (EIB) og økt bruk av EUs strukturfond. Tirsdag ble EU-landene enige om såkalte “prosjektobligasjoner» som skal finansiere infrastrukturprosjekter.

Euroobligasjoner

Men EU-president Herman Van Rompuy sier alle forslag skal på bordet onsdag kveld. Og det er ventet at Frankrikes president François Hollande vil presse på for innføring av felles gjeldsbrev for eurolandene. Men Tyskland er kraftig motstander av å innføre de såkalte euroobligasjoner nå, blant annet fordi det vil medføre store ekstrakostnader for landet.

Angela Merkel avviser ikke euroobligasjoner på et senere tidspunkt, men hun mener tettere økonomisk integrasjon i eurolandene først må være på plass.

Hollande får støtte fra blant andre Italias statsminister Mario Monti og president i EU-kommisjonen, Jose Manuel Barroso.

Redskap for vekst

Euroobligasjoner er ikke imidlertid ikke et redskap for vekst, ifølge sjeføkonom i banken ING, Carsten Brzeski.

– Men det vil gi lavere rente for mange av eurolandene, sier han til NTB.

Det ventede oppgjøret mellom Hollande og Merkel på toppmøtet onsdag markere et skifte. På nesten samtlige av de utallige toppmøtene de siste årene har Merkel og ekspresident Nicolas Sarkozy møttes i forkant for å samkjøre seg, noe som har vakt irritasjon blant mange andre medlemsland.

I stedet skal Hollande møte den spanske statsministeren, Mariano Rajoy, i Paris før de to reiser videre til Brussel. (NTB)