Portrett

Siljes kjærlighetstro under angrep

Silje Nordnes lar seg fascinere av egne følelser iblant, for de er jo ikke rasjonelle.

− Jeg har kjent på en følelse av frykt. Hvordan skal jeg klare meg alene?

Silje Nordnes (37) har venner, jobb, tak over hodet, vann i springen, varme i ovnen og att på til en katt – Hunter. Det er ingen grunn til at hun skal oppleve det som farlig å være alene. Og hun har jo vært det før. Det var i en episode av «Lørdagsrådet» i begynnelsen av 2021 at Nordnes annonserte at hun var singel igjen, etter å ha vært i et forhold med artisten Fay Wildhagen. Live Nelvik, programleder for «Lørdagsrådet», sa da at Nordnes har en mastergrad i brudd, mens hennes tidligere kollega i «P3morgen», Ronny Brede Aase, syntes hun også fortjente å titulere seg med en doktorgrad i «back on the horse». Sistnevnte synes ikke Nordnes selv at hun kan skryte på seg lenger.

− Tidligere har jeg vært ganske rask med å forelske meg på nytt og få meg ny kjæreste. Denne gangen har ikke det skjedd.

− Er det fordi du ikke har hatt lyst?

− Jeg har hatt lyst til å ha lyst. For jeg har ikke lyst. Det er det jeg jobber med nå, å finne ut hva som skjedde, sier hun.

Programleder Silje Nordnes og produsent Kim Strømstad (fra produksjonsselskapet Fremantle) representerer NRKs «Maskorama», som vinner pris for beste underholdningsprogram.

Barndomsdrømmen

Hun har to bachelorgrader: en i Latin-Amerika-studier og en i journalistikk. Både på videregående og i studietida dro hun på utveksling, til Ecuador og Costa Rica. Og så tok hun et halvt år med ex.phil. og ex.fac. i Mexico. Det var livets glade dager. Å jobbe i P3 var drømmen hennes helt fra barndommen. Hun elska den radiokanalen og var trofast fan fra åtteårsalderen: sendte inn meldinger, deltok i konkurranser og ringte inn til direktesendingen. Det var hun ikke alene om, for i Førde satt Ronny Brede Aase og var minst like ivrig, nesten intens på innringingen. Flere år senere, i 2012, satt de i studio sammen, etter at Nordnes hadde vært reporter for P3 i to år. I 2014 ble også Markus Neby en del av laget. Sammen var de programledere for «P3morgen» fram til 2019, da de kastet inn håndkleet og gjorde seg klare for nye utfordringer. Og utfordringer ble det.

Høsten 2020 ble hun programleder for den første norske sesongen av «Maskorama» og sto hver lørdag gjennom høsten spent på scenen ved siden av digre, kostymerte figurer og ropte: «Av med maska!» Det ble såpass suksess at sesongene fortsatte, og i høst kommer sesong 3. I fjor ledet hun den første Pride-sendingen på NRK, og flere ganger har hun vært en av programlederne for «Sommeråpent». Hun har også ledet både «Melodi Grand Prix» og «Spellemannprisen».

− Å gå fra «P3morgen» til «Maskorama» ble en overgang, men den var ikke så voldsom. Jeg har hatt en gradvis utvikling gjennom arbeidslivet, men skulle jeg gått fra null eksponering til «Maskorama»-stemning, hadde det nok blitt litt intenst.

Silje Nordnes. Radiovert.

Bolighaien

Sentralt i Oslo, mellom Grünerløkka og Tøyen, finner vi fram til Silje Nordnes’ ringeklokke. Tre etasjer opp står hun klar i døråpningen og ønsker oss velkommen inn, med Hunter luskende bak seg. Hunter er en helgrå katt med knallgrønne øyne, som til Nordnes’ store glede har kunnet holde henne med selskap gjennom de siste månedene med nedstenging. I gangen står en pult full av takkekort fra konfirmasjoner, dåp og bryllup. Selv sendte hun ut et jule-takkekort fra seg selv og Hunter til alle dem som hjalp til med kattepass gjennom fjoråret.

Til tross for den sentrale beliggenheten er det stille og rolig utenfor den lyse leiligheten. Den eier hun selv, men hun er redd hun ufrivillig har blitt en bolighai etter å ha kjøpt og solgt et par ganger på grunn av kjærestebrudd.

− Jeg har totalrenovert en leilighet og solgt den rett etterpå. Det var ikke helt planen, det, nei.

Hun har også måtte avlyse etter bryllup etter å ha sendt ut «save the date»-invitasjoner. At man aldri har en garanti når man investerer i noe sammen, har hun egentlig aldri vært redd for. Før.

− Det er noe med kondisen min nå. Jeg begynner å bli litt sånn: Dette gidder jeg ikke en gang til.

---

Silje Nordnes (37)

 • Født 28. november 1984 i Trondheim, vokst opp på Hamarøy.
 • Har en bachelorgrad i Latin-Amerika-studier fra Universitetet i Oslo og en bachelor i journalistikk fra Høgskulen i Volda.
 • Var programleder for «P3morgen» fra 2012 til 2019, sammen med Markus Neby og Ronny Brede Aase.
 • Programleder for NRK-programmet «Maskorama», som har vunnet Gullruten for beste underholdning, mens Nordnes var nominert i kategorien beste programleder 2022.
 • Ledet NRKs første Pride-sending i 2021, sammen med Benjamin Silseth og Else Kåss Furuseth.
 • Har vært programleder for «Sommeråpent», «Sommerskuta», «Melodi Grand Prix» og «Spellemannprisen».

---

Kjærlighetssorgene

Silje Nordnes har hatt kjærlighetssorg fire ganger. Bruddene har vært forskjellige, men følelsene hun sitter med, er ofte like. Å finne noen andre å forelske seg i, har tidligere fungert som enkel medisin for henne. Men da hele verden sto i en pandemi, viste det seg å ikke være så lett å finne en rask utvei. 2020 ble et omveltende år for Nordnes: Hun sluttet i jobben som programleder i «P3morgen» etter ti år, og kort tid etter ble det pandemi og hjemmekontor. Og så ble det brudd. Kombinasjonen av alt dette ble heftig.

− Det kunne kanskje ha blitt porsjonert litt utover, men det er sjeldent én ting som skjer isolert når man har det tøft. Det kan være nyttig å ta et steg ut og se på sitt eget liv, sette seg selv i kontekst. Selv om man går gjennom et brudd, så stopper ikke resten av verden opp. Og når man klarer å anerkjenne at det ikke er så rart at man har det tøft, så er man litt snillere og rausere med seg selv. Da er det ofte lettere å komme seg videre.

Det har hun lært nylig, gjennom sitt ferskeste prosjekt. Siden i fjor høst har hun jobbet med å lage en podkast om kjærlighetssorg, som slippes 18. mai. I podkasten «Kjærlighetssorg» besøker hun tre personer som nylig har gått gjennom et brudd på ulike vis, og så snakker hun med ulike eksperter, blant dem en hjertespesialist og en hjerneforsker. Nordnes har alltid syntes at kjærlighet og kjærlighetssorg er spennende.

− Og så er det jo et tema som dessverre, kan man jo si, har vært ekstremt relevant i mitt liv de siste åtte-ti årene.

Ideen til prosjektet ble sådd etter at noen i NRK hadde hørt episoden av «Lørdagsrådet» hvor Nordnes får titlene mastergrad i brudd og doktorgrad i «back on the horse». Dette måtte de gå videre med, mente NRK. Men selv om podkasten tar utgangspunkt i Nordnes’ egne erfaringer, går hun ikke inn i private detaljer.

− Premisset er at jeg har vært gjennom fire skikkelig store kjærlighetssorger. Jeg står ikke i det nå, og gjorde ikke det da jeg begynte med prosjektet heller, men jeg er nysgjerrig, og ville finne ut av hva det egentlig er jeg har vært gjennom. Hva er det som skjer når man har kjærlighetssorg, hvorfor gjør det så vondt?

Det kan gjøre vondt selv om man vet at forholdet ikke var bra, og det kan være vondt selv om man selv slår opp, konstaterer hun. I podkasten prøver hun å rydde opp litt i egne og andres følelser i sorgen, ved å oppsøke ulike fagfolk som kan si noe om hva som skjer når man går gjennom et brudd.

Silje Nordnes. Radiovert.

Troen på kjærligheten

Målet hennes var, og er fortsatt, å få troen tilbake på kjærligheten. Nordnes’ tro på kjærlighet har vært veldig sterk gjennom hele livet hennes. Faktisk har det vært en del av hennes identitet å ha slik tro.

− Den troen har nå vært … Ja. Under angrep.

Hun tror det handler om at det siste bruddet ikke bare ble en sorg over et endt forhold.

− Det ble også en sorg over å ikke få det til denne gangen heller. Jeg pleier å si at det har blitt lettere og lettere å pakke kofferten for hvert brudd, men at kofferten blir tyngre og tyngre å dra rundt på. Bagasjen blir større.

− På et eller annet tidspunkt har jeg vel begynt å tenke at den eneste fellesnevneren her er meg. Det er fort gjort å legge skylden over på seg selv etter et brudd, sier Nordnes.

Flere ganger har hun sluppet til en streng og selvkritisk stemme i seg: Burde hun gjort noe annerledes? Hva er det som er galt, hvorfor får hun det ikke til?

− Samtidig kan man få en følelse av å være ynkelig, stakkarslig. Alle har hatt eller kommer til å ha kjærlighetssorg en gang i løpet av livet. Hvorfor synes jeg dette er så fælt? Hvorfor klarer jeg ikke bare å bite tennene sammen og skjerpe meg? Så kommer skammen. Det er så mange følelser som følger med et brudd.

Best med flest

Hun er vokst opp på Hamarøy i Nordland med tre brødre: to yngre helsøsken og én eldre halvbror. De yngre brødrene fikk mildt sagt kjørt seg hardt, innrømmer Nordnes, som gladelig tok del i oppdragelsen av dem. Ingen hadde gitt henne den oppgaven, men hun tok den seriøst.

− Jeg var veldig streng med dem, men det var med en omtanke i bunnen, jeg ville at de skulle bli så bra som jeg så at de kunne bli.

Hun er glad for at de den dag i dag har gode og tette relasjoner, til tross for hennes strenge oppdragelse. Den yngste broren er hele ti år yngre enn henne, så at hun skulle sitte barnevakt iblant, var i det minste naturlig.

− Jeg dro dem med meg overalt, kledde dem ut som jenter, sminket dem og tok på dem BH med sokker i.

Hun ler av å tenke tilbake på det, før hun smiler av tanken på Hamarøy og familien. Foreldrene er innflyttere, resten av familien bor ikke der. I alle ferier besøkte de besteforeldrene, som på begge sider alltid hadde fulle hus. Det var folk i alle rom, og gjerne noen i en campingvogn i hagen også, hvis huset ikke kunne romme alle.

− Mamma og pappa har vokst opp sånn og videreført det til oss. Jeg trives godt med masse folk. Faktisk vil jeg si at det beste jeg vet er et stappfullt langbord, sier hun.

Profesjonell partypooper

Det er ikke bare rundt langbordet at Nordnes trives best i fellesskap. Også på jobb vil hun helst være et team. I perioder har hun jobba alene, blant annet i deler av prosessen med å lage podkasten hun snart slipper.

− Jeg liker det ikke, og jeg er ikke så god på det, sier hun.

Å ha noen rundt henne som både kan utfordre og bekrefte, gir henne motivasjon og arbeidsglede. Det gir henne også et dytt i retningen effektivitet.

− Jeg er en heftig prokrastinerer. Det blir ofte bare tull hvis alt ansvaret ligger på meg. Ting blir gjort, men i siste liten. Jeg har brukt uendelig med timer på TikTok, Instagram og nettaviser, lest matoppskrifter jeg aldri skal lage. Jeg gjør så mye rart når jeg egentlig bør jobbe, innrømmer hun.

Og mens vi er inne på jobb, tror Nordnes at hun ofte er litt pessimistisk og derfor har godt av å være med slike som Ronny Brede Aase – et slags godstog av gode ideer og optimisme.

− Jeg har kalt meg selv en profesjonell partypooper. Min oppgave er ofte å være den rasjonelle: Er dette mulig, lar det seg gjennomføre, vet vi hvor mye det koster, og har vi ressurser?

Det aller innerste

I juni 2016 ble 50 personer drept og 53 såret etter et terrorangrep på nattklubben Pulse i Orlando, som knyttes til LHBT-miljøer. Etter terrorangrepet delte Nordnes sine følelser rundt hendelsen under en «P3morgen»-sending og tok til tårene på direktesendt radio. Innslaget ble filmet og fikk massiv oppmerksomhet. På én time ble det delt over 80.000 ganger på Facebook. Det var ambivalent for Nordnes å åpne seg på den måten.

− Den hendelsen der har blitt litt definerende for meg og følger meg fortsatt. Jeg får ennå meldinger fra folk som takker meg. Jeg kan jo ikke være annet enn glad for det, samtidig som det føltes som at jeg brettet ut mine aller innerste tanker og følelser, sier hun.

For mange som ikke har kjent på utenforskap eller det å være en minoritet, ble den sendingen en øyeåpner. Flere sa til Nordnes i ettertid at de ikke visste at det var sånn, at slikt kunne skje.

− Vi har prøvd å si det, tenkte jeg. Det er jo litt trist at det måtte skje noe sånt for at folk faktisk skulle lytte.

Radioinnslaget ble kåret til årets radioøyeblikk i 2017.

Silje Nordnes. Radiovert.

Den irrasjonelle stemmen

I barndommen elsket hun bokserien til Anne Holt om den homofile politietterforskeren Hanne Wilhelmsen. Hun leste dem alle med stor iver, men ble etter hvert redd for at det skulle virke mistenksomt at hun leste akkurat de bøkene og begynte derfor å legge andre bokomslag rundt så det skulle se ut som om hun leste noe annet. Det var skammen og frykten for å ikke bli godtatt som lå bak.

− Jeg var 21 år da jeg kom ut av skapet, så jeg var vel ikke en late bloomer i den forstand, men selv syntes jeg det var overmodent.

Det var ikke et lukka og intolerant miljø rundt henne på Hamarøy. Snarere tvert imot. Usikkerheten foregikk inni henne. Det var ikke spesifikke personer som frambrakte den, men heller samfunnet i sin helhet.

− Jeg har tidvis vært veldig streng med meg selv, irritert og misfornøyd med at jeg syntes det der var så vanskelig. Man må spille de kortene man får utdelt til sin fordel, hvorfor kunne jeg ikke bare ta det på strak arm?

− Men hvordan skulle jeg vite at det kom til å gå bra når ingen sa noe om det? Alle i historiene i offentligheten om homofili handlet om konflikt, vanskeligheter, sorg og elendighet.

Ingen rundt henne var uttalt negative til homofili. Men så var det heller ikke et tema. Derfor ble konklusjonen til Tenårings-Nordnes at «dette går ikke». I fjor ledet hun NRKs første Pride-sending.

− Det var kjempegøy, og jeg var veldig glad for tilliten NRK ga meg. Men fortsatt har jeg en liten, hva skal man kalle det, en liten stemme helt innerst, som gjør at mine tanker og refleksjoner rundt en sånn type jobb ikke er helt rasjonelle. Jeg følte meg ikke helt trygg og var redd og bekymra for hvordan det skulle bli mottatt, både av det skeive miljøet og av majoritetsbefolkningen.

− Hvorfor det?

− Nei, du spør, og jeg vet ikke. Jeg hører ikke på de tankene. Det er bare gammel skam som ligger og lurer. Det har virkelig aldri vært noe tvil hos meg knyttet til om jeg skal være åpen, men når man tidlig får det innprenta at man ikke er god nok, blir brukt som et skjellsord, eller ikke har de samme rettighetene som andre, så gjør det noe med en. Jeg kommer nok til å ha det med meg for alltid, på en eller annen måte.

Galgenhumor

Hennes første kjærlighet ble også hennes forlovede. Da de avlyste bryllupet, tok det ikke lang tid før Nordnes måtte tåle erting og tull av kollegene sine under radiosendingene. Med en varmende omtanke for hverandre i bunnen, visste hun at ingenting ble sagt med vonde intensjoner, og egentlig tror hun litt galgenhumor bare var til hjelp.

− Det var min første kjærlighetssorg. Da var jeg 29 år og følte vel at jeg hadde bedre tid på å hente meg inn fordi jeg var yngre. Livet mitt så helt annerledes ut da, jeg hadde masse single venner, mens nå er stort sett alle vennene mine i par og har små barn. Det gjør at man kanskje blir litt mer alene.

− Men jeg har noen single venner rundt meg i dag også, takk gud for det. Men så har jeg også vært flink til å skaffe meg noen nye venner. Det er fullt mulig i voksen alder, det er bare å «put yourself out there».

Hun er også besøksvenn for en eldre dame på sykehjem en dag i uka. Faktisk skal hun dit i dag, klokken 19.00. Om de drikker kaffe og skravler, går tur, drar på kino eller kafé, varierer ut ifra hva den eldre damen har lyst, overskudd og helse til. Nordnes har vært besøksvenn før, og også flyktningguide for noen år siden.

− I den grad man har overskudd, er det fint å bruke det på noe annet enn å realisere seg selv eller se på TV-serier. Det er berikende, og det føles meningsfullt, og så er det en måte å koble seg på fellesskapet på, ved å møte mennesker som er i en helt annen livssituasjon enn en selv.

Risikoen

Nordnes skal finne antrekk til «Gullruten», og vi beveger oss ut av leiligheten og går gjennom Botanisk hage hvor blomstringen er i full spring. Silje Nordnes sier hun har innsett at hun aldri kommer til å få det som besteforeldrene og foreldrene hennes har.

− Begge mine besteforeldrepar har feiret diamantbryllup – 60 år med ekteskap, og mamma var ung da hun møtte pappa. De møtte sin utvalgte og har tilbrakt nesten hele livet sammen. Der har mitt ideal ligget, og antakelig er det også der min sterke tro på kjærlighet kommer fra. Det er få skilsmisser i familien.

Nordnes har måtte redefinere sin tro. Hun har funnet kjærester som har vært riktige og bra for henne der og da. Hun har hatt gleden av å elske og bli elska. Det er hun takknemlig for.

− Kjærlighetssorgen er prisen man må betale. Skal man unngå det hundre prosent, får man heller ikke glede av å elske noen. Man må tørre å ta den risikoen, og det har jeg vært flink på før. Jeg skal nok få tilbake motet.

I et forsøk på å grave etter svar, har Nordnes jobbet hardt og rotet mye i egne følelser. Nå er hun litt lei og prøver å bare leve livet og se hva som skjer. Enkelte ting får man ikke svar på, men i bakhodet har hun at psykologen har fortalt henne at det viktigste er å være grei med seg selv, akseptere at man er som man er.

− Jeg er kanskje ikke så flink på det. Før jeg kom ut av skapet, var jeg utrolig lite raus med meg selv. Jeg tillot ikke meg selv å være meg, som egentlig er det slemmeste man kan gjøre mot seg selv. Det er nok noe i det tankemønsteret jeg ikke helt har klart å bli kvitt.

Hun trekker pusten. Så ler hun litt.

− Plutselig en dag kommer det noen som liker meg og som jeg liker i retur, og så er man i gang igjen. Jeg har det nok best med noen, det er vel konklusjonen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


---

Silje Nordnes fem favoritter

 • Musikk: Alt mulig og veldig variert. Akkurat i disse dager er det Eurovision for alle penga!
 • Bok: «Sommerlys, og så kommer natten» av Jón Kalman Stefánsson.
 • Film: «Fucking Åmål», «Magnolia» og Foreldrefellen med Lindsay Lohan.
 • Sted: Hamarøy!
 • Mat: Meksikansk og vietnamesisk.

---
Mer fra: Portrett