Portrett

Østkantjenta i Høyre

Som rørleggerdatter fra Groruddalen regnes Heidi Nordby Lunde som en utypisk Høyre-dame. Så kanskje hun burde bytte plass med den like utypiske Ap-mannen Jonas Gahr Støre?

– Jeg er jo denne rørleggerdatteren fra Veitvet i Groruddalen, jeg er vokst opp i blokk og kommer fra en håndverkerfamilie. Jeg kan både tapetsere og sveise ledninger hvis jeg må, liksom, understreker Heidi Nordby Lunde overfor Dagsavisen. På tross av dette har hun hatt en blå og liberalistisk legning siden tenårene. Hun tilbrakte sine unge og formative år i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), ble senere kjent som den høyreorienterte bloggeren VamPus, og i helgen deltar hun på landsmøtet i Høyre som hun har vært medlem av siden 2005. Ja, den eneste bitte lille tilknytningen Oslo Høyres leder har til den stolte arbeiderbevegelsen, er at hun iblant skriver om arbeidslivspolitikk i en spalte i Dagsavisen. Selv om hun altså er en rørleggerdatter fra en blokk i Groruddalen, og dermed har like mye «medfødt» sosialdemokratisk kred som en hvilken som helst Jan Bøhler.

– Men du hadde jo passet veldig godt inn i Arbeiderpartiet, sånn rent imagemessig?

– Ja da, jeg ser den. Men nå ble det sånn, da, ser du, at Arbeiderpartiet fikk Jonas Gahr Støre fra en villa i Vestre Aker, mens rørleggerdatteren Heidi fra Veitvet kom til Høyre!

Røykte hasj på TV

Her kunne man jo foreslått et bytte mellom de to partiene, som akkurat nå slåss om være Norges største parti på meningsmålingene. De kunne byttet ut Jonas mot Heidi, så hadde de interne kritikerne blitt fornøyde.

Fortsatt er det de i Ap som ser det som et problem at Jonas Gahr Støre er en formuende akademiker fra vestkanten som på toppen av det hele kan snakke fransk. Heidi Nordby Lunde blir også av noen partifeller, selv etter åtte år som solid høyrepolitiker på Stortinget, betraktet som «hun bloggern» fra østkanten som plutselig dukket opp, og som er imot både kongehus og kristendom.

Da hun ble valgt til Oslo Høyres leder for tre år siden, og Dagsavisen spurte henne hvorfor hun ble valgt, svarte Lunde: «Det kan være to grunner. Enten at Oslo Høyre er desperate. Eller at de er mer inkluderende eller mangfoldige enn man skulle tro». «Eller kanskje du har blitt kjedelig og streit etter noen år på Stortinget?» spurte Dagsavisen, som nok tenkte på hennes rabulistiske år som den anonyme bloggeren VamPus, som aldri var redd for å skrive akkurat det hun mente. «Ja, det kan være et alternativ», innrømmet Lunde.

Kanskje tenkte Dagsavisen også på Lundes fortid i gruppa «Kvinner for porno» (som hadde kvinnegruppa Ottar som favorittmotstander), samt den gangen hun foreslo å legalisere cannabis, og understreket dette poenget ved å røyke hasj direkte på TV 2 (Noe hun ble bøtelagt for, og det hjalp vel heller ikke til at TV-røykingen skjedde på morens bursdag).

Tror på Jonas

På den annen side: Byttet mellom Ap og Høyre ville jo ikke blitt helt likt. For mens Støre er Aps statsministerkandidat foran høstens stortingsvalg, er Lunde «bare» en skarve stortingskandidat. Dessuten: Det virker jo som om begge trives akkurat der de er. Utrolig nok kommer Lunde nå med en støtteerklæring til Jonas Gahr Støre:

– Jeg syns dette er en umoderne måte å tenke om partilhørighet på. Jeg mener at dette i dag handler mye mer om verdivalg folk tar, enten de bor i villa eller blokk. Jeg tror på Jonas Gahr Støre når han sier at han identifiserer seg med Aps og arbeiderbevegelsens verdier. Jeg deler mange av de verdiene sjøl, for noen av dem er fellesverdier som går på tvers av partigrensene. Prinsippet «gjør din plikt, krev din rett» har stått sterkt i arbeiderbevegelsen, og det gjør det også i Høyre, sier Lunde, som syns det kan bli vel fordomsfullt når Støre blir beskyldt for å være for rik for Ap, mens hun liksom MÅ tilhøre venstresida bare fordi hun kommer fra Groruddalen. Verken Ap eller Høyre hadde blitt så store partier, hvis de bare skulle basert seg på rørleggere og rikmannsfolk, mener hun.

– Jeg får vel også si at det sosialdemokratiske i Norge har gitt meg like muligheter. En god fellesskole gjør for eksempel at rørleggerdatteren kan sitte på Stortinget for Høyre 20 år seinere!

– Helt ko-ko

Lunde er ellers tilhenger av et brudd mellom LO og Ap, og har iblant satt sinnene i kok med sine uttalelser som arbeids- og sosialpolitisk talsperson for Høyre i Stortinget. En mor med et alvorlig sykt barn omtalte henne i et innlegg i Dagsavisen som «nedlatende» og «følelseskald» etter en debatt om pleiepenger i Stortinget, og i vinter reagerte mange på at hun sa at det er «helt ko-ko» og «galskap» å gi feriepenger til folk som går på dagpenger.

– Det har hendt at jeg har tenkt: «Dette kunne du kommentert bedre». Så jeg kan angre på ting. Men jeg angrer ikke på den «ko-ko»-uttalelsen. Jeg mener at feriepenger for at arbeidsledige skal få fritak til å søke arbeid er en dårlig prioritering av midler som heller burde brukes på å hjelpe folk tilbake i jobb. Ferietillegget til arbeidsledige betales dessuten av skattepengene til de som er i jobb, mens arbeidstakeres feriepenger er trukket fra lønna deres resten av året og er penger de har tjent selv, sier Lunde, som sammen med Høyre likevel gikk med på dette i Stortinget, med tanke på de mange permitterte under pandemien.


Jeg angrer ikke på den «ko-ko»-uttalelsen.

—  Heidi Nordby Lunde

– Jeg syns det er greit når arbeidsmarkedet er satt ut av spill, slik det er nå. Og jeg skjønner at folk kan syns at det jeg mener høres slemt ut. Men det er antakelig her høyremennesket i meg kommer inn: «Gjør din plikt, krev din rett».

Prinsessen og ordføreren

Når møtte så Heidi Nordby Lunde sitt første høyremenneske her i livet? Moren og mormoren, som bodde like ved hverandre i blokkleiligheter på Veitvet, virker litt vanskelig å plassere politisk, men mormoren skal visstnok ha uttalt seg positivt om både Høyres Kåre Willoch og SVs Hanna Kvanmo.

– Mormor har stemt både til venstre og høyre, men hun var dypt skeptisk til ett parti, men var det Venstre eller KrF? Søstera mi er fanatisk dyreverner, så gudene veit hva hun stemmer, sier Lunde, som tror hun kan ha dratt familien over mot Høyre med årene.

Dagsavisens teori er uansett at det første kjente høyremennesket Lunde hilste på, var Oslo Høyres legendariske og alltid smilende ordfører Albert Nordengen. I 1986 dukket han i alle fall opp på Veitvet under en kåring av «Veitvetprinsessen», der tenåringen Heidi Nordby Lunde stilte opp som missekandidat sammen med ei venninne og flere andre Veitvet-jenter.

– Da hilste jeg på Nordengen! Vi gikk mannekeng, og ble styla og sminka og frisert så vi så ut som om vi var 45 år, flirer Lunde, som kommer til å tenke på dette når vi nå står her utenfor Veitvetsenteret.

Kjørte kortesje

Her på Veitvet hadde hun sitt barndomsrike. I lavblokkene rett over gata her bodde både mor, søster og mormor, og her bodde hun selv fra hun var fem til hun skulle begynne på siste året på ungdomsskolen. Før det bodde familien på Bjølsen. Foreldrene ble skilt da hun var sju, og hun har hatt lite kontakt med faren.

– Vi fikk noe kontakt en liten stund, men det holdt seg dessverre ikke. Det ligger ikke noe dramatisk i det, jeg synes han er en fantastisk mann, men han har ny familie nå, sier Lunde.

Barndomsvenninnen fra Veitvet bekrefter for øvrig prinsessehistorien, og sier at ingen av dem dessverre ble kåret til prinsesse av Veitvet. Derimot ble de kåret til prinsessens terner, og fikk sitte i bilkortesjen sammen med prinsessen og ordføreren.

– Vi kjørte rundt på Veitvet og vinket til folket, forteller venninnen, som hevder at den senere så bråkjekke og frittalende bloggeren VamPus faktisk var ganske forsiktig i klassen, og ikke var den som lett tok ordet. De var begge skoleflinke jenter som trente fotball og håndball. Lunde var såpass skoleklar at hun begynte ett år før de andre, som seksåring, og var dessuten en lesehest som var mye på biblioteket på Veitvet.

– Heidi skrev alltid kjempegode stiler, som gjerne ble lest opp høyt i klassen. Jeg tror hun alltid har drømt om å skrive bok, sier venninnen, som beskriver Lunde som den typen venn som straks kommer hvis noe står på.

Hun hevder at Lunde både har selvironi og barnetekke, selv om hun ofte har uttalt at hun slett ikke vil ha barn og dessuten ikke vet hvordan hun snakker med dem. Katter, derimot, har hun alltid vært god på. I 20 år var hun katteeier, og denne katten var et yndet tema i VamPus-bloggen, som av Dagsavisen er blitt beskrevet som «Bridget Jones møter en pro-kapitalistisk Sissel Benneche Osvold».

Heidi Nordby Lunde.

Mistet stemmen

Bloggen lever for så vidt ennå, men det siste innlegget der er fra juni i fjor, og handlet om formuesskatt. Det sier kanskje sitt.

– Da jeg kom inn på Stortinget i 2013, håpet jeg at jeg kunne fortsette bloggen som før. Den kunne blitt litt sånn fra innsiden, «hvordan er det egentlig å være på Stortinget?» sier Lunde, som det første året krasjlanda med den politiske virkeligheten. Høyre hadde forpliktet seg til å gi KrF reservasjonsrett for leger i abortsaken, mens Lunde prinsipielt var helt imot dette. «Alle» ville vite hva hun mente om den betente saken.

– Det førte til at jeg nærmest satt i isolasjon på kontoret mitt, og på en eller annen måte fant jeg aldri tilbake til den stemmen jeg hadde i bloggen. Det er jeg skikkelig lei meg for. Nå strekker liksom ikke tiden til heller, med arbeid på Stortinget, ledervervet i Oslo Høyre, pluss at jeg er leder i Europabevegelsen.

– Men jeg husker en blogg som het «feit, førti og ferdig» eller noe slikt. Jeg nærmer meg 50, så kanskje jeg kan ta opp tråden etter det, og bli en kul gammel dame som sier akkurat det hun mener? «Feit, femti og ferdig», liksom?

Første stikk

Lunde virker forresten svært så pigg og oppløftet etter å ha fått sitt aller første stikk med Moderna-vaksinen.

– Endelig får man litt bonus for å være gammel og feit, sier Lunde muntert. Hun er som 48-åring likevel ganske tidlig ute med vaksineringen, men det er fordi hun bor i Gamle Oslo, en av bydelene med høyt smittetrykk.

– Endelig får man litt bonus for å være gammel og feit.

—  Heidi Nordby Lunde

– Nå bor vi litt jålete, da, gubben og jeg bor i Bjørvika. Så jeg føler litt at jeg sniker i vaksinekøen, sier hun.

– Er du en av dem som kommer til å legge ut en jublende vaksine-selfie på Facebook eller Instagram etterpå?

– Nei, det syns jeg blir litt kleint. Jeg som gikk for å være så god på sosiale medier, har nå blitt ganske dårlig, sier den tidligere bloggeren, som Dagbladet kåret til «Norges beste blogger» i 2005, lenge før alle rosabloggerne og influenserne kom på nett for alvor.

– Du var en slags bloggerpioner?

– Jo, men det er noe helt annet i dag, det er mer bildedrevet, og mitt format passet nok der jeg var da. Jeg ville jo aldri greid å bryte gjennom den lydmuren i dag. Jeg har for øvrig aldri tjent en krone på den bloggen, men den har gitt meg mange muligheter. Uten den ville jeg nok ikke sittet på Stortinget nå. Heller det, enn å selge maskara! Men jeg savner det å skrive helt fritt, uten forbehold.

– Men VamPus ville nok garantert skildret det Moderna-stikket?

– Ja, helt klart! Ikke minst fordi jeg hadde skikkelig sprøyteskrekk da jeg var liten. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle glede meg til å bli stukket! Jeg blir altså så glad av å tenke på at flere og flere blir vaksinert nå. Nå ser vi faktisk lyset i enden av tunnelen. Og det er faktisk lyset, ikke et motgående tog, liksom.

Mormor fra nord

Vi vandrer sammen med Heidi Nordby Lunde til et utkikkspunkt der vi kan se ned til barndomsblokken. Hun har ikke bodd her siden hun var 15, men hun har i årene etterpå jevnlig besøkt mormoren, som bodde her til hun kom på sykehjem. Hun døde i fjor, 93 år gammel. Hun kom i sin tid til Oslo fra Nord-Norge som tjenestepike, jobbet i lavlønnsyrker hele livet og avsluttet yrkeslivet som serveringsdame på The Scotsman. Da Lunde og søsteren hennes var små var de hvert år på sommerferie hos oldeforeldrene i mormorens barndomsbygd Sjursnes utenfor Tromsø. 4. august i år, på mormorens fødselsdag, skal familien etter planen sette ned urnen hennes der.

– Vi var veldig nære, mormor og jeg. Da jeg var liten, hadde jeg egen nøkkel til leiligheten hennes, og låste meg inn der når jeg ville. Jeg kan jo ikke være bitter for at hun døde, hun var tross alt 93 år og godt voksen, men jeg kan ikke la være å tenke at hun kanskje hadde holdt ut litt til om det ikke var for pandemien, sier Lunde.

Mormoren bodde på sykehjem da Norge stengte ned, og det ble strenge besøksrestriksjoner.

– Vi pleide å vinke til henne utenfra, men jeg tror hun hadde blitt mer aktivisert og vært i bedre form om vi hadde kunnet besøke henne. Hun ga litt opp, de siste månedene, sier Lunde, og titter bort på mormors gamle blokk.

– Men ellers husker jeg ikke noe annet enn at her på Veitvet var det trygt og godt og masse tilbud til barn og unge. Da jeg skulle begynne i niendeklasse og vi flytta til Bestum på vestkanten, vantrivdes jeg veldig det første året. Det var jo ingenting å finne på der, det var veldig lite tilbud til aktiviteter for ungdom! Det var mye bedre her på Veitvet, sier Lunde, som gjerne framstiller møtet med vestkanten som litt av et kultursjokk.

– Jeg tror hun syns de var ganske snobbete på Bestum, sier barndomsvenninnen, mens Lunde selv forteller om da hun ble bedt om å være med i en slags samtalegruppe. Flott, en diskusjonsgruppe, tenkte hun. Etter hvert gikk det opp for henne at de fleste andre i gruppa hadde hatt kontakt med barnevernet og ellers hadde det vanskelig.

– Fordi jeg kom fra østkanten, bare antok de at jeg hadde problemer hjemme, sier Lunde, og må flire litt.

– I dag ser jeg meg selv mest som Oslo-jente, enn østkantjente. Jeg har hatt mamma i vest og mormor i øst. Men det er klart, du vil alltid føle noe spesielt for det stedet du vokste opp. Du kan ta jenta ut av Veitvet, men ikke Veitvet ut av jenta.

Ut av FpU

Etter ungdomsskolen begynte hun på videregående på Hartvig Nissen, og en dag ble hun med en venninne på fest hos kjæresten hennes. Han var med i FpU, og Lunde ble sittende halve natta å diskutere politikk med vennene hans.

– Jeg fant et miljø som ligna på meg sjøl, folk som satte ord på det jeg selv mente. Det var liberalisme, enkeltindividets frihet, retten til å være deg sjøl, ikke være A4-menneske. Jeg fant et fundament, som jeg fortsatt står på, sier Lunde, som var med i FpU helt fram til det famøse Frp-landsmøtet på Bolkesjø i 1994. Da gikk hun ut sammen med de andre, unge liberalistene i FpU.

– Vi ble utstøtt fra det gode selskap og en minoritet blant våre egne. Partiet slik vi kjente det, hadde forlatt oss. Det var en selvfølge å gå ut, sier Lunde, som seinere også tok konsekvensene av sine prinsipper: I 2006 trådte hun ut av anonymiteten på VamPus-bloggen og publiserte de omstridte Muhammed-karikaturene, i en tid der mesteparten av norsk presse lot være. Hun ville slå et slag for ytringsfriheten. Bare noen minutter seinere fikk hun sin første drapstrussel. Etter det blogget hun seg mer og mer inn i Høyre, og det var der hun traff mannen sin, Hans-Kristian Thorbjørnsen, som i dag er kommunikasjonsrådgiver i Høyre på Stortinget.

Da hadde VamPus lenge skildret singellivet med stor entusiasme, men nå ble det hun som fridde, den 15. mai 2010. Det skjedde ved Frihetsstatuen i Paris, den utkårede var noe preget av matforgiftning, men sa ja. Ett år seinere byttet de ringer ved Frihetsstatuen i New York, og lørdag 15. mai kommer de til å markere tiårsdagen for bryllupet hjemme i Bjørvika. Ektemannen beskriver Lunde som «sta og bestemt». «Hun kan virke litt morsk, men er veldig snill og omtenksom», sier han, og lurer på om det er Lundes nordnorske bakgrunn som gjør at hun alltid omtaler ham som «gubben». (Selv hevder hun at det er bare er hevn for at han kaller henne «Dragen»). Lørdag blir det i alle fall en liten, pandemitilpasset feiring der de ikke blir mer enn seks stykker.

– Jeg vil gjerne takke både Raymond og Bent Høie for muligheten til dette, sier Lunde, som også skal bruke tid på det andre lille arrangementet som skjer lørdag, nemlig Høyres digitale landsmøte.

Der skal hun blant annet holde innlegg om arbeidslivet etter pandemien. Dette er det siste landsmøtet før det viktige stortingsvalget til høsten, der de rødgrønne foreløpig har et kraftig overtak på meningsmålingene. Men Lunde avviser at Høyre nå sitter med en sår følelse av at åtte års makthegemoni nå nærmer seg slutten.

– Jeg er overbevist om at Høyre kommer til å gjøre et godt valg. Utfordringen er at det ikke bare er vi som må gjøre det, sier hun, og tenker på de dårlige målingene for KrF og Venstre.

– Foran valget i 2017 var vi veldig nervøse, og det var en bra ting, for vi tok aldri noe for gitt. Vi lå skikkelig dårlig an i 2017, og likevel gikk det! Mye kan skje på de månedene som er igjen, hevder Lunde.

– En ting er mulig regjeringsslitasje, men du tror ikke folk er smittet av en slags «pandemislitasje»? At de er luta lei av Erna og Bent Høie på koronapressekonferanser?

– Du mener at folk blir lei av de samme ansiktene? Det kan godt hende. Men det er da ingen unnskyldning for å bytte ut regjeringen, mener Lunde, som for sikkerhets skyld presiserer at det heller ikke blir aktuelt for henne – på noe som helst vis – å bytte plass med Jonas Gahr Støre.


Heidi Nordby Lunde

  • Født 3. februar 1973 i Oslo, oppvokst hovedsakelig med mor og en søster på Bjølsen, Veitvet og Bestum i Oslo. I dag bosatt i Bjørvika med ektefellen.
  • Bakgrunn fra IT- og mediebransjen, studier på BI, skribent og foredragsholder. Var bloggerpioner under pseudonymet VamPus. I 2005 vant hun Dagbladets kåring av Norges beste blogg.
  • Møtte på Stortinget som tredje vara for Oslo Høyre fra 2009, fra 2013 som vara for statsråd Ine Marie Eriksen Søreide. Fra 2017 er hun valgt inn på fast plass og er nå fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen.
  • I 2018 ble hun leder av Oslo Høyre, i 2019 av Europabevegelsen.
  • Deltar under helgens digitale landsmøte i Høyre. Stortingskandidat i høstens valg.

Fem favoritter

Musikk: Depeche Mode, og det som strømmes på Radio Monte Carlo 2.

Film: Star Wars- og Ringenes Herre-filmene. Har en lojalitetskonflikt der.

Bok: Akkurat nå leser jeg Mary McCarthys roman «The Group», en bestseller i 1963. Virker lovende!

Mat: Akkurat nå: Tapas.

Sted: Jeg sier Mathallen i byen min, Oslo. Jeg savner den åpne byen min!

Mer fra: Portrett