Helg

Å kjempe mot vindmøller

Det var ikke avføring gravemaskinen var innsmurt med, det var fiskeslo, slår lederen for «Nei til vindkraftverk på Frøya» fast. Nå er Eskil Sandvik i ferd med å tape kampen mot vindmølleutbygging på øya si.

Hvorfor er dere så sure ute på Frøya?

– Vi er ikke bare sure. Vi er både sinte, sure og lei oss for at Trønderenergi har bestemt at de vil bygge ut 180 meter høye vindmøller på Frøya. De har jo holdt på med dette her i 17 år nå, siden 2002, så vidt jeg kan huske. Så var det stille i lang, lang tid, før de like før jul begynte å søke etter folk til prosjektet. Etter jul så solgte de 70 prosent av prosjektet til Statverk München, og nå er de godt i gang med utbyggingen.

Hvorfor ønsker dere ikke at det skal bli vindmøller der?

– Frøya er en liten øy med 5.000 innbyggere, hvor den høyeste toppen er 76 meter. Rundt den toppen skal det bygges 180 meter høye vindmøller, og det synes vi ikke at passer inn på Frøya. Frøya er også den kommunen i Norge hvor det er registrert flest fuglearter, så vi skjønner at dette kommer til å være katastrofalt for fuglelivet, men også for rekreasjonsområdene til menneskene som bor der.

Hva ønsker dere å oppnå med aksjonsgruppa?

– Først og fremst så ønsker vi å oppnå at de stopper og skrinlegger utbyggingen. Og da lar den uberørte naturen på Frøya være. Det er ikke så mye av den, så hvis denne utbyggingen blir gjennomført, vil det ta en stor del av naturen til frøyværingene. Men om Frøya er tapt, så har vi fått signaler om at den kampen vi har ført på Frøya har jo betydd veldig mye for vindkraftmotstanden i hele Norge den siste tida. Så det er vi selvfølgelig også veldig glade for.

Les også: – Vi fikk stoppet jobbdagen deres. Det gjorde meg godt å se

Synes du det er viktigere å bevare naturen enn å erstatte fossile energikilder?

– Nei. Det går ikke an å sammenligne det. Jeg er enig i at vi har det travelt med å få bukt med fossil energi, men altså, 14 vindturbiner på Frøya er ikke medisin nok til å få bukt med det. Vi må begynne med det som er enklest og mest hensiktsmessig, og det er å videreutvikle vannkraften vi har i Norge i dag. Og for å få til det må vi ta subsidiene fra vindkraft og gi dem til vannkraft, sånn at vannkraftverkene kan oppgraderes til å gi mer kraft enn de gjør i dag. Da slipper vi at sårbar natur går tapt, og sånn vi ser det er det betydelig billigere å få til. Så det blir en vinn-vinn situasjon.

Hvor langt er dere villige til å gå for å få stoppet utbyggingen av vindmøller?

– Ja, hva skal man svare på det? Som aksjonsgruppe så holder vi på med informasjon og sånne ting, og vi støtter ingen ulovlige aksjoner. Vi støtter å være der og demonstrere, men det har jo gått rykter om litt ulovligheter på Frøya, og det støtter vi ikke. Men personlig har jeg jo forståelse for at folk er lei seg og sinte på Trønderenergi, og for eksempel tar svarte plastsekker på kameraer som de har stående for å overvåke oss 24 timer i døgnet.

For Trønderenergi har satt opp kameraer der?

– Ja, de har satt opp to 360 graders kameraer som kan gå rundt, og da filmer de oss jo uansett hvor vi er. Uansett om vi sitter i leiren vår på den andre siden av veien, som er utenfor konstruksjonsområdet, eller om vi er på fisketur oppi her. Og de deler gledelig bildene sine med media, og det synes ikke vi noe om,

Er det noen i aksjonsgruppa som har drevet med noe sabotasje?

– Ingen i aksjonsgruppa. Den består av seks personer, så det er ingen i aksjonsgruppa vår som har drevet med noen sabotasje. Nå har det jo gått rykter i media om at det var en gravemaskin som var innsmurt med avføring, og det er det veldig viktig for oss å få fram at det overhodet ikke stemmer. Politiet har bekreftet det to ganger, at det var menneskeavføring den gravemaskinen var innsmurt med. Også står det en bitte liten notis, jeg tror det var i en form for nettavis, om at det ikke var menneskeavføring, men en form for fiskeslo. Og det har jo selvfølgelig ikke media giddet å skrive om, for det er jo ikke en sak. Så det stempelet har vi fått på oss nå. Men vi støtter ikke ulovlige aksjoner, og det driver vi heller ikke med.

Bra. Hvordan har det vært å være på Frøya sammen med andre folk som bryr seg om naturen der?

– Vi har kjempefine dager oppi Nesådalen, som det heter der vi holder på. Det er med folk fra ytterste venstre til ytterste høyre politisk, det er med folk som ikke er interessert i politikk og folk som er veldig interessert i politikk. Det er alle slags mennesker som kjemper sammen mot denne utbyggingen på Frøya, og det er samholdet vi har som får oss til å klare å stå i dette her. For det er jo noen oppturer, men så er det også fryktelige nedturer. Som for eksempel denne uka, da politiet kom og tok ned leiren vår med heisekran. Da blir vi litt oppgitt, og noen får vel kanskje lyst til å gi opp. Men når man får tenkt seg litt om og ristet det av seg, og så er man fit for fight igjen.

Hva gjorde dere da politiet ba dere ta nei leiren? Dro dere hjem?

– Nei-nei, vi satt nå der vi satt vi. De spurte om vi ville være med på å fjerne teltene, og vi har et toalett som vi tidligere gledelig har delt med arbeiderne og Securitas på stedet. De hadde jo ikke noe toalett stakkars, så vi lånte jo bort toalettet vårt til dem. Men takken er at Trønderenergi bestemte at toalettet måtte trekkes ut. De sa det var er en sikkerhetsrisiko å ha det der, men ingen som har drevet med sprengningsarbeid ba oss flytte oss, og de sa at det ikke var noe sikkerhetshensyn som tilsa at det måtte tas bort, så noen lyver. Politiet sier at det er Trønderenergi som har bedt dem om å ta det vekk. Men vi vil ikke flytte, og vi føler oss grovt urettferdig behandlet rett og slett.

Hvordan synes du Trønderenergi har håndtert aksjonene dere har hatt?

– Nei, jeg føler de har tatt det veldig dårlig. De sier jo at de forventet motstand på Frøya, og de sier at demonstrantene får lov til å være der, men det vil de jo ikke. De hadde helst likt at dette hadde foregått i stillhet, og at øya vår hadde blitt ødelagt for de 30 årene vindkraften skal stå her. Aksjonsgruppa har prøvd å invitere til dialog, men jeg ser ikke hensikten med det når de bare durer fram som de vil og vi ikke får medhold i det vi ønsker i denne saken. Så de vil nok oss dit pepperen gror, tenker jeg. De kan jo selvfølgelig ikke si det, men vi ser jo på dem at det er det de vil.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva tenker du sånn situasjonen er nå, er det noen vits å slåss mot vindmøller?

– Ja, absolutt. Vi får jo sympati fra hele landet. Ikke bare hele landet heller, finske og danske folk har ringt meg og sagt at vi må stå på videre, og at de følger med oss. Og folk i Norge sier jo faktisk at vi har åpnet øynene til folk, og forklart situasjonen sånn at folk skjønner hva det er snakk om. Det er ikke bare grønn energi det som kommer ut i enden på den stikkontakten, det er i Frøya sitt tilfelle snakk om en stor del fugler som må bøte med livet, og det er naboer her som blir plaget med støy. Vi ser jo at miljøorganisasjonene også blir mer og mer på vår side. De trodde jo dette bare var ren, grønn energi, også ser de etter hvert at sånn er det jo ikke. Det er godt for oss å tenke på. For om Frøya taper dette nå, så vet vi at vi i hvert fall har gjort godt for mange andre folk i Norge.

Hva skal til for at du gir deg?

– Jeg har lovet at jeg aldri skal gi meg, så da kan jeg jo heller ikke gjøre det. Jeg har både en gård og en jobb utenom dette, men når man får så mange gode tilbakemeldinger som man får når man jobber med dette her, så er jo det en kjempedrivkraft for hele greia. Nå er det sånn at det er jo også er en del negative ting som kommer, spesielt på Facebook en fredag- og lørdagskveld, men det er de gode kommentarene og trøstens ord veier opp for alt det stygge som kommer. Og vi frøyværingene har lovet at vi skal stå på til the bitter end. Vi gir oss aldri.

Ikke engang hvis vindmøllene plutselig står der?

– Nei. Vi skal dokumentere, det er derfor vi står her nå. Vi har dokumentert uregelmessigheter innenfor vindkraftverket, og vi skal fortsette med det om det blir utbygd på Frøya. Vi skal fortsette å dokumentere fugledød, støy og ødeleggelser av fiskevannet som mest sannsynlig blir skadelidende på grunn av støv, og etter hvert kanskje oljesøl fra vindmøllene. Det skjer oftere enn vindkraftutbyggere og Trønderenergi sier, så vi har lovet at vi blir her. Og hvis havvind kommer for fullt om tre år, så blir jo 14 vindmøller på Frøya fryktelig lite. Da er det kanskje et håp om at de blir fjernet, og at de store naturinngrepene blir tilbakeført til sånn som det skal være.

Mer fra: Helg