Hvem: Turid Lilleheie (71), leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL)
Hvorfor: Kom denne uka med boken «Takk for dansen, kvinneblikk på LO»
I boka «Takk for dansen, kvinneblikk på LO» beskriver du og tidligere leder i Fellesorganisasjonen (FO), Oddrun Remvik, et LO preget av seksuell trakassering, fyll og sexkjøp. Denne ukulturen har levd i beste velgående i årevis, skriver dere. Hvordan ble det slik?
– LO sier det er blitt bedre, og det er kjempeflott. Samtidig viser metoo-kampanjen at de ikke er kommet langt nok. Jeg tenker det er blitt slik av to grunner. For det første har menn trodd at de kan oppføre seg sånn, og for det andre har ikke vi jenter tatt et oppgjør med dem. Det ble ofte ganske slitsomt å høre at vi var pripne og surmaga feminister når vi prøvde å si fra. Vi burde reagert kraftigere, særlig når vi så og hørte at våre medsøstre ble utsatt for sexistisk oppmerksomhet.
Har dere fått noen reaksjoner på boka?
– Vi er litt overrasket over reaksjonene som er kommet fra LO. Vi har valgt å ta denne diskusjonen av kjærlighet til fagbevegelsen. LO burde gå i seg selv og tenke nytt. I stedet har de inntatt en forsvarsposisjon. Det er litt leit. Hvis det er inngangen til problematikken, er de dømt til ikke å komme videre. Ellers har det vært mye positive tilbakemeldinger.
Les også: Derfor vil de ikke endre abortloven
Da Dagsavisen gjorde en kartlegging blant LO-forbundene i fjor, var resultatet ni tilfeller av seksuell trakassering de siste fem årene. Er det realistisk ut fra den ukulturen dere beskriver?
– Nei, det er tull. Enten har ikke folk turt å stå fram eller så er spørsmålene stilt feil. Nå er det kun et fåtall menn som er slik, men LO burde gått ut og sagt at de som ikke klarer å oppføre seg, heller ikke får ha en karriere i fagbevegelsen. Så enkelt er det. Man trenger ikke nye retningslinjer for å få til det.
Dere mener LO er styrt av et «gubbevelde» og viser blant annet til LO-sekretariatet, hvor ni av femten medlemmer er menn. Hvor viktig er denne mannsbastionen som forklaring på ukulturen?
– I et hierarki må man gå foran med et godt eksempel. Når Peggy (Hessen Følsvik, LO-nestleder, jou. anm.) snakker om dette, viser hun til at forbundene må gjøre sitt. Nei. Det er LO som må gjøre sitt. I sekretariatet, i kongressen og i lokalavdelingene. De kan ikke overlate det til forbundene.
Les også: Verdensberømt modellbygger lager julescene i Oslo
Hvordan kan LO-lederen gå fram med et godt eksempel?
– For det første må han vise seg. Det har han overlatt til Peggy. Og så må han mene dette dypt og inderlig og tilkjennegi det.
Og det har han ikke gjort?
– Kanskje, men jeg har i hvert fall ikke hørt det. Jeg tenker at dette må bli et samtaleemne. Vi må snakke om det på samme måte som pensjon og likelønn. Når metoo nå er i ferd med å forsvinne, stilner debatten. Men det må ikke bare skje en holdningsendring. Det må skje en kulturendring, og det tar tid.
Hvordan har LO møtt tilfeller av seksuell trakassering til nå?
– Jeg tror kvinner har unnlatt å varsle fordi de ikke har visst hvordan, men også fordi de har tenkt at det ikke ville få noen konsekvenser. I de tolv årene jeg var forbundsleder, var det ingen som kom til meg og beklaget seg over trakassering. Jeg vet at det eksisterte, men det var ingen som grep tak i det, heller ikke jeg. Så jeg har også begått unnlatelsessynder.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Har du selv opplevd noe seksuelt krenkende i LO?
– Som vi skriver i boka, er også vi blitt klasket på baken og kløpet i ræva over årene. I en organisasjon der menn har dominert i flere år, opplever man selvsagt det. Jeg synes det er fint at jenter nå tør å si fra i større grad enn før.
Du har vært ute av LO i åtte år og Remvik enda lenger. Tror du metoo-kritikken som kommer fram i boka, fortsatt treffer?
– Da vil jeg sitere kvinnen som sendte meg en melding og takket meg for at jeg bidro i debatten og fortalte meg at LO er blitt bedre, men at det fortsatt er langt igjen å gå. Etter arbeidet med boken er det flere som har kommet til meg med sine historier. Men de tør ikke stå fram, det er det ingen som gjør.
Les også: Tusvik: «Bevis først at vi har plass, kjære maktsyke korsfarere og stumme Høyre-kvinner»
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er blitt forelagt kritikken fra Turid Lilleheie. Han svarer på e-post:
– Alle kan være trygge på at det er nulltoleranse for seksuell trakassering i LO. Det har jeg slått fast gjentatte ganger, både i media og i LOs sekretariat. Det er bra at oppmerksomheten om seksuell trakassering har økt etter metoo-kampanjen. Arbeidet mot seksuell trakassering har høy prioritet i fagbevegelsen.