Helg

– Det er uhøflig, mildt sagt

Nobelkomiteen for litteratur overrasket mange da de tildelte den gjeve litteraturprisen til Bob Dylan. Nå håper svenskene at Dylan overrasker dem ved å stille opp på prisutdelingen.

Bilde 1 av 2

Det kom som en stor overraskelse da dere annonserte at årets nobelpris i litteratur går til Bob Dylan. Kan du fortelle hvorfor dere ville gi ham den gjeve prisen?

– Bob Dylan er en stor poet, også sett bort fra musikken hans. Vi har lest tekstene hans, samlet i et volum på over tusen sider. Etter de eldre poetene som en gang burde fått prisen – Robert Frost og Wallace Stevens – så er nok Dylan den fremste. Norman Mailer (amerikansk journalist, forfatter og samfunnsdebattant journ.anm.) kalte Dylan 1900-tallets største poet i USA.

Tildelingen har vært gjenstand for en del debatt. Hvordan har du selv opplevd at reaksjonene har vært?

– Langt flere av reaksjonene er positive enn negative. Det gjelder spesielt i utlandet. For eksempel i Frankrike, Tyskland og Polen. Det har rent over med både interessante og kunnskapsrike analyser. Så jeg vil si at debatten på mange måter har vært lærerik.

Har dere så langt lykkes med å få tak i Dylan?

– Så langt har vi ikke fått tak i Dylan, nei.

Hvordan har dere prøvd å få ta i ham?

– Vi har hatt kontakt med plateselskapet hans, samt manageren hans og andre i omkretsen hans. De har vært både vennlige og hjelpsomme. Men vi har likevel ikke lykkes med å få tak i et direktenummer til ham.

Om Bob Dylan fortsetter å ikke svare. Hva tenker du om det? Er ikke det litt utakknemlig i grunn?

– Det er uhøflig, mildt sagt. Det har ikke skjedd tidligere i nobelprisens historie. Vi har nå sluttet å forsøke å nå ham. Han får ta initiativ selv. Han kan ikke gi avkall på prisen. Det han derimot kan gjøre er å nekte å ta imot pengene, og unngå å dukke opp på utdelingen.

Tror du Bob Dylan vil dukke opp på prisutdelingen?

– Jeg håper han overrasker oss. Kanskje ble han forvirret og stresset i sin pågående konsertturné? Eller så vil han vise at han står over alle belønninger, selv om han har jo tidligere tatt imot en lang rekke priser.

Hva skjer om Dylan ikke dukker opp?

– Om han ikke dukker opp arrangerer vi likevel en event i Börssalen med resitasjon, musikk og kjente mennesker som kan spille og tale. Det finnes mange utveier. Om han ikke har noen som representerer ham i Konserthuset, får kongen la diplomet ligge igjen på sidebordet.

Kritikerne av prisen har pekt på at en musikalsk legende som Dylan ikke har behov for ytterligere anerkjennelse i form av denne prisen. Så trenger Bob Dylan nobelprisen i litteratur?

– Hvordan skal jeg vite det? Men jeg tror neppe det.

Nyeste fra Dagsavisen.no: