Helg

Odin har talt

Facebookgruppa «Soldiers of Are og Odin» fortsetter å vokse. Klaus Joacim «Odin» Sonstad synes det er artig at det som begynte som en spøk er blitt alvorlig moro.

Hvem: Klaus Joachim Sonstad, komiker og mannen bak sauebonden Odin i «Are og Odin» på NRK radio.

Hvortfor: Facebookgruppa «Soldiers of Are og Odin» begynte som en spøk rundt borgervern og Soldiers of Odin. Gruppa teller nå over 30.000 medlemmer.

Det begynte som en spøk i Radioresepsjonen, men nå har Facebook-gruppa «Soldiers of Are og Odin» over 30.000 medlemmer, hva tror du det er uttrykk for?

– Det er en god spøk med alvor i bunnen som først og fremst startet som en sammenblanding av navn, nemlig Soldiers of Odin og radioprogrammet vårt «Are og Odin». Et ekstra poeng er at vårt program bygger på en grunnleggende humanistisk tanke der vi alltid har stått for nestekjærlighet, toleranse, og aksept for annerledes tenkende. Holdning og underholdning har vært likeverdig tematikk for oss helt siden vi startet i P3 for mange år siden.

LES OGSÅ: Fosse vil ta Odin tilbake fra høyreekstreme

Steinar og Tore Sagen sa noe sånt som at det eneste som var verre enn den private borgerverngruppa «Soldiers of Odin» måtte være om vi fikk en «Soldiers of Are og Odin» som løp rundt i gatene på nattetid, hva tenker du om det?

– Ja, det begynte som en litt flåsete spøk der det ble sagt noe sånt som at Soldiers of Are og Odin ville blitt «20 menn i førtiåra som løper rundt og sier «haløøøøøøøøy» og var slitsomme. Vi tror tvert imot, og spøken vekket våre gamle aktivisthjerter. «Are og Odin» har lang og stolt tradisjon for å drive med holdningsskapende arbeid basert på respekt for mennesker. Blant annet har vi lagt oss i sengen for fred og fått spesialhilsen fra Yoko Ono. Og – ved flere anledninger har vi aksjonert for Amnesty og samlet inn hundretusenvis av kroner gjennom salg av juleplate og andre ting. Så en patruljerende «Soldiers of Are og Odin»-gjeng med vår fine, hjemmelagede logo av en sau med politisk ukorrekt hjelm på jakka ville gjort byen tryggere og bedre tror vi.

Er «Soldiers of Are og Odin» en aksjon mot borgervern?

– Mot borgervern basert på ekstreme holdninger, ja. Vi har jo Natteravnene som gjør en veldig bra jobb. De skiller ikke mellom folk, og beskytter alle som trenger det. Når vi vet at Soldiers of Odin tiltrekker seg folk med ytterliggående politiske holdninger, som for eksempel Norwegian Defence League som kun ønsker å benytte anledningen til å rekruttere nye medlemmer, mener vi at de kun bidrar til gjøre byen mer utrygg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nå kommer også Soldiers of Allah på banen, de kunne kanskje også trenge et humoristisk alternativ på Facebook?

– Vi kunne kalt gruppa «Soldiers of Allah og Odin». Spleiset de to gudene sammen mot et felles mål – at alle skal ha det trygt på byen. Jeg kan se for meg skrekkscenarioet om du går på byen en lørdagskveld, med Soldiers of Odin på den ene siden av gata og Soldiers of Allah på den andre, og oss vanlige dødelige i midten. Dersom den største faren ved å ramle litt utpå en sein kveld er å havne på feil borgervern-side av gata er byen blitt et altfor farlig sted. Tanken fyller meg med dobbelt ubehag.

Soldiers of Odin har fått godt fotfeste i Trondheim, hva er det med Trøndelag som gjør det mulig?

– Ja, jeg blir rett og slett ganske uroet av det selv. Jeg vet vi har noen utfordringer i forhold til rasisme og at fremmedfrykten er til stede. Men vi har også en ufattelig stor andel veldig godlynte, snille og tolerante og mennesker i Trøndelag, og jeg har aldri sett tilløpene til rasisme selv.

LES OGSÅ: Anundsen: Vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle

«Are og Odin» skal ha en egen radiosending der dere kommer til å ha Facebook-oppslutningen som tema?

– Vi skal ha ordinær sending i dag, men litt av sendingen skal vi bruke til å snakke om Facebook-gruppen «Soldiers of Are og Odin». Men hva gruppen konkret skal foreta seg kommer vi ikke til å gjøre noe med.

Men, med over 30.000 medlemmer på Facebook har dere fått makt, vil dere ikke bruke den makten til noe?

– Vi ønsker å fortsette å lage humor med vekt på holdning og underholdning. Facebookgruppa er jo ikke laget av oss, den er det en utenforstående person som har opprettet, så den kommer ikke til å bli videreutviklet som produkt av NRK. Men vi vil sikkert komme med innspill og forslag på Facebook. Så får vi se hva folkedypet bringer fram.

KOMMENTAR: Kampen om Valhalls trone tilspisser seg (Mode Steinkjer)