Helg

Godsaker på slutten av året

Musserende

5

5

5

5

5

4

5

6

5

Godsaker på slutten av året

6

6

5

6

6

5

5

5

Musserende

HVITVIN

rødVIN

Nyhetsslippet for november og desember er årets siste, og ofte det største. Det er også spennende 
og variert. Nyhetene skal dekke både advent, 
jul og nyttår.

Når Vinmonopolets satsingsområde for november og desember lanseres skal det dekke et vidt spekter av matretter og kosestunder i månedene som kommer. Dette er tidspunkt hvor vinen pynter seg til jul, noe som igjen kan gjøre det enklere å finne julegaver til de voksne. Ikke minst har vi fått flere valgmuligheter når vi skal velge julas kosevin. Det er heller ikke fritt for at det også kommer flere kostbare viner. Når en vin blir for kostbar, har vi ulikt syn på. Her kommer selvfølgelig egen økonomi inn i bildet. Men om det er en tid hvor man bør koste på seg litt ekstra, så er det nettopp i vintermånedene, enten fordi vi fortjener litt trøst i vintermørket, eller fordi vi samles rundt høytidelige måltider og det står festligheter for tur. Å drikke bedre, men mindre, er et godt motto i forbindelse med høytid, fest og feiring. Det har også kommet flere gode alternativer på den alkoholfrie siden, noe som vil dekkes sammen med søte, sterke og bryggede nyheter i de neste ukenes spalter.

Legras Presidence Grand Cru Vieilles Vignes Brut 2004, Champagne/Frankrike, varenr. 56945, kr 460

En besnærende champagne med middels dyp, gyllengul farge, fine bobler og komplekse dufter av matepler, fersken, sitrus, mandler, toast og mineraler, samt innslag av morkler. Vinen er elegant og konsentrert med fin frukt, høy syre, kremet fylde, og fin bakstpreget ettersmak.

Bonville Grand Cru Millesime brut 2004, Champagne/Frankrike, varenr. 46396, kr 337

Lys gyllen blanc de blanc årgangschampagne med fine bobler og dufter av matepler, fersken, mineraler og innslag bakt landbrød. Den er rik, fruktig og elegant med flott karakter og fylde, samt fin syre og lang balansert ettersmak.

Ruggeri Valdobbiadene Giustino B. Prosecco Extra Dry 2013, Veneto/Italia, varenr. 42422, kr 195

Lys gulgrønn og tiltalende prosecco med rene og delikate dufter av pærer, gule plommer, appelsinblomst og sitrus. Vinen har fine bobler, middels, lett kremet fylde, og oppleves på grensen til halvtørr med 12 gram sukker per liter, men det følges opp med fin frukt og syre. Lang avslutning.

Joseph Perrier Cuvée Royal Blanc de Blancs Brut, Champagne/Frankrike, varenr. 187020, kr 400

Lys gul champagne med fine bobler og dufter av gule moreller, epler, fersken, sitrus, mineraler og gjærbakst. Vinen er frisk og fyldig med flott syre og fruktkarakter, lang, elegant ettersmak med hint av honning.

Boizel Brut Réserve, Champagne/Frankrike, varenr. 50534, kr 269

En pinotdominert champagne med middels dyp gyllen farge, fine bobler og dufter av røde bær, matepler, nøtter, bakst og mineraler. Vinen er rik og fyldig med god balanse og lang, frisk ettersmak. Vinen kommer i juledesign.

Gobelsburg Grüner Veltliner Renner 2012, Kamptal/Østerrike, varenr. 56896, kr 220

En frisk og tiltalende, lys gul grüner med dufter av epler, lime og appelsinblomster, mineraler og fennikel, samt innslag av hvit pepper. Vinen er tørr og frisk med god konsentrasjon, lett oljepreget fylde, god frukt og jordsmonnskarakter, samt fin syre og lang, elegant ettersmak med hint av urter.

Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2012, Mosel/Tyskland, varenr. 182030, kr 170

Vinen har lys gul farge med grønnskjær, god frukt og syre, og en ren, slank munnfølelse. Den dufter av fersken, epler og blomster, samt hint av nesle. Ettersmaken er lang og syrefrisk.

6-

Foscarin Slavinus Soave Classico Superiore 2011, Veneto/Italia, varenr. 91056, kr 210

En tiltalende og mineralsk soave med dufter av melon, aprikos, sopp, mandelkjerne og urter. Vinen er frisk med litt sval fruktighet og flott kremet fylde, middels syre og lang, særegen og sitruspreget avslutningen.

5+

Weing. Dr. Siemens T Spätlese 2010, Mosel/Tyskland, varenr. 18816, kr 225

Vinen har en lys gulgrønn farge og dufter innsmigrende av epler, fersken, blomster og mineraler, samt hint av honning. Den er frisk og fruktig med god sødme og middels fylde, fin syre og lang delikat ettersmak.

5+

Schloss Lieser Riesling Kabinett 2013, Mosel/Tyskland, varenr. 14631, kr 180

Lys gul og innsmigrende riesling med dufter av grønne epler, lime, blomster og markant mineralitet. Den har balansert sødme og høy syre, middels fylde og lang frisk ettersmak.

5+

Pieropan Soave Classico 2013, Veneto/Italia, varenr. 18861, kr 150

Lys gul og tiltalende soave med dufter av hvite frukter, mineraler og sitrus, samt svakt mandler. Vinen er frisk, fruktig og konsentrert, med fin syre og lett oljepreget fylde, samt lang ettersmak med hint av urter.

5

Weing. Dr. Siemens Scivaro 2013, Mosel/Tyskland, varenr. 18818, kr 170

En lys gul riesling med sødmefulle dufter av tropisk frukt, sitrus, blomster og svake mineraler. Vinen er fruktig, slank og middels fyldig med høy syre og lang eplepreget ettersmak.

Rødvin

6-

Ch. Brun 2010, Bordeaux/Frankrike, varenr. 95119, kr 420 (150 cl/Magnum)

En middels dyp rubinrød farge og tiltalende dufter av plommer, blåbær, lakris, krydder og innslag av fat. Vinen er frisk og balansert med fin syre og utviklet fruktkarakter, samt avrundede tanniner og lang, elegant ettersmak.

5+

Duemani Altrovino 2011, Toscana/Italia, varenr. 92126, kr 695 (150 cl/Magnum)

Tiltalende og kompleks merlot- og cabernet francblanding med dufter av solbær, plommer, lær, sigar, varm jord og krydder, samt hint av rød paprika. Den er konsentrert og fyldig med avrundede tanniner, flott frukt, middels syre og lang ettersmak som snerper fint til. Biodynamisk dyrket. Vinen kommer i trekasse.

5

Principano Laura Barbera d`Alba 2013, Piemonte/Italia, varenr. 18831, kr 180

En middels dyp rødlilla vin med dufter av kirsebær, skogssopp, fuktig jord, lær og blomster. Den er middels fyldig, og frisk med tiltalende og sval fruktkarakter, bløte tanniner, flott syre, samt en lang elegant ettersmak.

5

Julestreken Rosso Lazio, Lazio/Italia, varenr. 7471, kr 140

Vinen er middels dyp blårød og dufter av kirsebær, plommer, blomster og lær. Den er fuktig, bløt og middels fyldig vin med moderat syre og mild ettersmak. Vinen er laget for å ha et lavt innhold av garvestoffer/tanniner for dem som reagerer på eller ikke liker det.

5-

Chioccioli Chianti Classico 2011, Piemonte/Italia, varenr. 14960, kr 150

En middels dyp rubinrød vin med dufter av kirsebær, mørke plommer og krydder, med innslag av blomster. Den er smaksrik og middels fyldig med lett sødmefull fruktighet, fin syre og avrundede tanniner, samt lang ettersmak.

5-

Marchesi di Barolo Piemonte Barbera 2013, Piemonte/Italia, varenr. 117860, kr 420 (300 cl)

Middels dyp blårød barbera med dufter av kirsebær, lær, sopp og fioler. Den er syrefrisk og lett jordlig med god frukt og syre, samt milde tanniner, og lang saftig og tørr ettersmak. Hyggelig kartongvin som passer til hvitt kjøtt, mager fisk, sopp og fugl.

5-

Pietracupa Bolgheri 2011, Toscana/Italia, varenr. 52296, kr 180

Dyp rubinrød farge og dufter av kirsebær, solbær, plommer, krydder varm jord og fat. Vinen er fyldig og rik med markante tanniner, og diskret fatpreg til bolgheri å være. Den er saftig, fruktig og elegant med lang, fast ettersmak.

Mer fra: Helg