Helg

70 år og like stri

Kjartan Fløgstad har ingen planer om å gi seg. Nå skal 70-årsdagens hans feires, mens han fortsetter med nye bokprosjekter.

- Jeg debuterte som en apolitisk forfatter for ustyrtelig mange år siden. Etter hvert er det politiske blitt stadig mer til stede i mine bøker. Eller kanskje det bare synes bedre, fordi andre i min generasjon har forlatt det politiske, litterært sett. Det har ikke jeg gjort. Kunst, politikk og samfunn henger sammen i min verden.

Dette sier Kjartan Fløgstad (69). Det politiske engasjementet er tydelig som noen gang, i hans nye roman «Magdalenafjorden» (se ved siden av), som gis ut neste uke. 7. juni fyller han 70 år. Feiringen starter allerede til uka, med et omfattende Kjartan Fløgstad-seminar i regi av Nasjonalbiblioteket. Blant deltakerne er Dag Solstad (med programposten: «Kort hilsen: Fra Dag Solstad til Kjartan Fløgstad»), Margit Eikemo og Trond Haugen.

- Kjartan Fløgstad er en av våre viktigste samtidsforfattere. Når han nå fyller 70, vil vi feire og løfte fram hans forfatterskap, sier forskningsbibliotekar Marius Wulfssberg, en av initiativtakerne til seminaret, som selv skal forelese under tittelen «Ut i verden: Fra Sauda til Sør-Amerika».

- Både i sin skjønnlitteratur og i sin dokumentarlitteratur har Kjartan Fløgstad skildret og undersøkt det moderne Norge: Brytningene mellom kapitalismen, industrisamfunnet og informasjonssamfunnet. Ingen annen forfatter har som Fløgstad skildret Norges plass i verden, og verdens plass i Norge, mener Marius Wulffsberg.

Spelemenn

Nok et storslått jubileumsarrangement finner sted 5. juni på Nasjonal Jazzscene. Da er det hovedpersonen selv som inviterer til spelemannsfest: Reidar Brendeland, Kirsten Bråten Berg, Stian Carstensen og en rekke andre skal framføre tekster og sanger av Fløgstad. At feiringen inkluderer både vitenskapelig seminar til spelemannsfest, er et passende spenn for Fløgstads liv og karriere:

- Gjennom mange år har jeg hatt stor glede av å samarbeide med musikere som har skapt musikk til mine tekster, så denne gleden vil jeg dele med flere. Spelemannsfesten viser en side ved mitt forfatterskap som kanskje er mindre kjent: Sanglyrikken. Så å si alle romanene mine har inkludert sangbare tekster, understreker Fløgstad, som også har skrevet sangtekster for bl.a. Vestlandsfanden.

Fotballbok

Selve fødselsdagen, lørdag 7. juni, planlegger Fløgstad å bruke til å pakke kofferten, for å dra ut på nytt bokprosjekt:

- To dager etter 70-årsdagen drar jeg til Rio de Janeiro, sammen med den unge og lovende forfatteren Aslak Nore (Fløgstads sønn). Vi er blitt spurt av forlaget Font om å skrive bok fra fotball-VM i Brasil. Et land der mange politiske spørsmål blir satt på spissen i forbindelse med to store idrettsarrangement: Fotball-VM nå og sommer-OL 2016.

Som om ikke det var nok er Fløgstad med på et tredje bokprosjekt i år: Til høsten kommer «Dovre faller», en alternativ historiebok av Espen Søbye, Harald Berntsen, Jon Langdal og Kjartan Fløgstad.

- Det er norsk historie sett fra arbeiderståsted, der vi fire har skrevet tekstene våre sammen til en løpende fortelling, som vil gjenspeile vårt utgangspunkt, også ideologisk, understreker, forteller Fløgstad, som ikke har noen planer om å bli pensjonist:

- Nei, formen er fin og humøret er godt. Så jeg holder på videre. For meg er det å skrive noe av det som gir livet mest mening. I mitt yrke er det mange som har fått til mye etter fylte 70. Det er håp, fastslår Kjartan Fløgstad.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra: Helg