Helg

Helt gresk

Ferieøya Santorini i Hellas er definitivt mer kjent som feriemål enn for sine kvalitetsviner. Men selv om Hellas er et land med store økonomiske problemer, dukket det nylig opp et knippe svært gode viner fra Santorini.

Dagsavisen anmelder

Gaia Thalassitis 2011 kommer fra Santorini.

Den greske øya Santorini oppsto etter en vulkansk eksplosjon for flere tusen år siden og regnes som en av de vakreste øyene i Egeerhavet. I Antikkens Hellas het øya Thera, men den fikk navnet Santorini da øya var under italiensk styre i middelalderen. Her dyrkes det flere lokale kvalitetsdruer, men det er spesielt den hvite druen assyrtiko og den røde agiorgitiko det er verdt å merke seg. Assyrtiko regnes som en av verdens eldste druesorter og definitivt som Hellas’ beste. Druen antas å ha kommet til Santorini med fønikerne for rundt 3500 år siden. På imponerende vis takler assyrtiko det ekstreme greske klima, som er svært tørt og gir druer med høy sukkermodning samtidig som de beholder et godt syrenivå. Området som produserer best rødvin er Nemea, på halvøya Peloponnesos, og den beste rødvinsdruen er agiorgitiko. Også denne druen har svært lange tradisjoner og har tilpasset seg de klimatiske forholdene på eksepsjonelt vis.

Som vinproduserende land har Hellas hengt etter land som Spania, Italia og Frankrike. Landets vinproduksjon led under det Ottomanske riket i århundrer, og klarte aldri å komme seg helt etter vinluskatastrofen som ødela Europas vinmarker på 1800-tallet. De senere årene har Hellas riktignok kommet på banen med en rekke kvalitetsviner laget på sine tradisjonsrike druesorter. Landet deler inn sine kvalitetsviner i to vinlovskategorier. En for de søte OPE (Onomasía Proléfseos Eleghomén), som er merket med blått segl og laget på muscat eller mavro daphne. Og en for de tørre vinene, OPAP (Onomasía Proléfseos Anotéras Piótitos) som har rosa segl.

Hvite

6   Gaia Thalassitis 2011, Santorini/Hellas, 98691, kr 175,-

Lys gul vin laget på druen assyrtiko med tiltalende og konsentrerte dufter av melon, matepler, voks, mineraler, hylleblomst og sitrus. Vinen er ueiket og knusktørr med flott frukt, rik munnfølelse og lett oljepreget fylde, samt fin syre og lang, balansert ettersmak med preg av knust flintstein.

6   Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2011, Santorini/Hellas, 98692, kr 175,-

Spontantgjæret assyrtiko fra rundt 80 år gamle vinstokker. Vinen har en lys gul farge og dufter av melon, tropisk frukt, voks, honning og grapefrukt, samt innslag av mineraler. Vinen er frisk, konsentrert og balansert med elegant fruktkarakter, god syre og middels fylde. Avslutningen er lang, tørr og mineralsk med lett flintpreg.

Rød

5   Agiorgitiko by Gaia 2010, Nemea/Hellas, 98690, kr 165,-

En ungdommelig og frisk vin på druen agiorgitiko med middels dyp rubinrød farge og dufter av bjørnebær, plommer, fioler og krydder. Vinen er innsmigrende, smaksrik og fruktdreven med middels fylde, runde tanniner, fin syre og lang, tørr ettersmak som fastner pent til.