Helg

Den gåtefulle blomsterøya

Gåtefulle mord på eldgamle slott. Nord-Europas største blomsterhav. Kongelig servering. Midt i Limfjorden ligger øya Mors - et Jylland i miniatyr.

- Nå kommer den grimme lyden!

Slottsfrue Vibeke Schwerin rekker så vidt å advare meg.

PANG!

Skuddet som smeller mellom de fuktige, mørke murveggene får hjertet til å krølle seg.

- Jeg hopper fortsatt hver gang, forsikrer Schwerin, som ble født på det vakre slottet Højris på Mors på slutten av 1940-tallet.

Stemningen på en av Danmarks eldste herregårder er som tatt ut fra en gammel Agatha Cristie-roman. Solen skinner inn på et støvete laboratorium, der det bobler i giftgrønne reagensrør. Fra salongen høres det lystige Charleston-toner. Det er litt for hyggelig.

Selvskreven morder

For det skjuler seg nemlig mer enn ett lik i skapet på det malerisk forfalne slottet. Og du skal finne morderen, basert på en rekke utlagte spor.

For når mørket setter inn, og nettene blir lengre, setter Schwerin seg ned og skriver et nytt mysterium til den etter hvert for mange kjente og kjære «hybelfamilien» på Højris, som flyttet inn da mor Schwerin trengte penger til å vedlikeholde den fantastiske familieskatten.

- Mange har gjort det til en tradisjon å komme hit hvert år for å løse det nye mysteriet, og er blitt glade i dem som «bor» her, forteller hun.

Det er nemlig alltid bare en av gjestene som er på besøk her som blir drept. Proffe scenografer er leid inn for å sørge for å få nervene til å sprelle litt ekstra.

Når morderen er funnet, kan detektivene ta fri og slappe av i nydelige, gamle parkområdet bak huset, kantet av eldgamle løvtrær. Eller studere den skumle gifthagen litt nærmere.

- Mange får sjokk når de ser at mange av plantene er de samme som de har hjemme i sin egen hage, forteller den sympatiske slottsfruen.

Du kan også roe nervene med en komtessekake i slottskafeen.

Blomstrende eventyr

Eller i Nord-Europas største blomsterpark, Jesperhus, som er øyas største trekkplaster. Store hav av engelske og danske roser, rosa solhattarméer, brannfargede geranier og en hel blomsterbro av blekvakre isbegoniaer stråler mot oss.

Ute i fargehavet dukker det også opp blomstrende skulpturer, både i form av biler, krokodiller og riktig pene, «stygge» andunger. For her møter du også kjente og kjære figurer fra H. C. Andersens eventyrverden i fullt flor, med skjørt og hår av levende planter.

Amalie (4) og Viktor From (2) koser seg på toppen av en blomstrende gris.

- Se på meg! huier lillebror.

Barna er med mor Louisa Møller og farmor Herdis From på tur til parken. Den kan nemlig også by på mange attraksjoner for barn, særlig for de litt yngre, med et innendørs- og utendørs lekeland, piratland, vannland, show, 4D-kino og en dyrepark.

- Det er fantastisk vakkert her. Og så er det så mye forskjellig å se på og gjøre, sier Møller.

Herlig hage

Det hele begynte egentlig ganske trist. Fruktgårdfamilien Overgaards førstefødte sønn, Jesper, hadde alvorlig astma, og legen mente at han ville ha det bedre litt oppe i høyden.

- Derfor bygde foreldrene mine et nytt hus høyere oppe, i «utmarken». Rundt anla de en blomsterhage med frukttrær. Den var så flott at de forbipasserende stoppet opp og ba om å få se. Dermed var ideen om en blomsterpark født, forteller parkdirektør Jesper Overgaard, som parken er oppkalt etter.

Overgaard, som sammen med sine tre brødre har overtatt styre og stell i den nå åtte hektar store parken, med mer enn to millioner blomster.

I dag strømmer årlig 245.000 besøkende til fra alle kanter av Nord-Europa.

Utenfor allfarvei

Blomster er en ledetråd flere andre steder på Mors. Margerittruten tar oss på oppdagelsestur på de hyggelige og «hemmelige» småveiene ute på landsbygda, over duvende rugjorder og under skyggefulle løvkroner.

Stadig vekk dukker det opp små boder som selger nyhøstede poteter, frukt eller smånips. Vi rasker med oss en kurv nyplukkede plommer, og slipper fem kroner ned i boksen ved siden av.

Kongelig middag

Middagen nytes i den historiske ferjekroen i Sallingsund, med aner helt tilbake til 1600-tallet. Nå har kroen fått nytt liv, takket være kokken Jens-Peter Skov. Som lager så god mat at han gjerne er førstevalg når landets kongelige skal invitere til festlig lag.

Menykartet skifter hver uke, og baseres i stor grad på lokale råvarer.

I kjelleren ligger nok en grunn til at danske reiser milevis for å komme hit: vinkjelleren.

- Jeg har vært en lidenskapelig samler siden jeg var 17 år. Nå har jeg rundt 9.000 flasker til en verdi av to-tre millioner her nede. Så vi skal nok klare å finne noe som passer perfekt til maten din, lover den sympatiske kokken, som også har mange eksemplarer av prins Henriks egne viner i hyllene - forært av prinsen selv.

Avtrykk av fortiden

Til slutt setter vi kursen mot den nordlige delen av øya, som er kjent for sine unike moler, en sedimentær bergart som skaper merkelige forhøyninger i det flate landskapet. De unike geologiske formasjonene har mange lag med vulkansk aske, et skattkammer for fossiler. På Molermuseet er det noen aldeles praktfulle eksemplarer.

Mest kjent er den 54 millioner år gamle skilpadden «Ludde», men det finnes også perfekte avtrykk av fisker, fuglebein, trær og insekter.

Du kan også prøve deg som fossiljeger i molerskrenten like utenfor. Museet låner ut hakker.

christine.baglo@dagsavisen.no