Nytt i september er Satos oransjevin laget av pinot gris som har fått lang skallkontakt. FOTO: TORE BRULAND

Strålende fra Sato

Sato lager det som må være New Zealands aller beste viner.

 

Av Tore Bruland

Yoshiaki Sato har allerede rukket å bli superstjerne i vinverden etter å ha kommet med sine aller første viner i 2009.

Da hadde han først vært hos burgunderprodusenten Domaine Bizot i Vosne-Romanée og Domaine Pierre Frick i Alsace før han flyttet til New Zealand og jobbet noen år hos Felton Road.

I etterkant av at han begynte med egne viner har han også vært i lære hos Ganevat i Jura og oransjevin produsenten Radikon i Italia.

Når det gjelder Satos Chardonnay, minner den ikke rent lite om Ganevats varianter av samme drue, der vinen har innslag av eple og bakst, og minner om bra champagne uten bobler.

Samtlige av Satos viner lages i svært begrensede mengder. Av den vanlige pinotvinen lages det litt over fire tusen flasker, mens det av chardonnayen lages litt over 2000 flasker.

Ny i september er også Sato l´Atypique Pinot Gris der man ser spor av Radikons viner. Her er det snakk om oransjevin laget med skallkontakt i fire uker og 14 måneders fatlagring. Av denne er det kun produsert 1137 flasker.

På tampen tar vi også med oss Muga Seleccion Especial som har kommet i ny årgang. Også 2010 er meget bra.

Ukas anbefaling

5

2557401 Agustí Torelló Mata Gran Reserva Barrica 2009 (Agustí Torelló Mata, Penedes, Spania) kr 300,-

Ukens anbefaling er noe så annerledes som en cava til champagnepris, og det et er vel bare Mata selv som klarer å oppdrive mer kostbare ting fra disse traktene. Men så er dette veldig bra. 40 prosent av basevinen har fått fatlagring i åtte måneder. Lagringstiden på flaske er 30 måneder. Veldig lys farge og lette og fine bobler. Sitrus sammen med blomster bakst og fat i lukten. Smaker av eple og sitrus sammen med forsiktig lagringspreg. God og syrlig avslutning. (89)

Øvrige

6

1694901 Sato Chardonnay 2013 (Sato, Otago, New Zealand) kr 309,90

Middels kraftig gulfarge og lukt av banan, bakst og noe blomsteraktig. Meget bra fylde og smaker av sitrus, tropisk frukt og grønne epler sammen med diskret fatpreg. Nokså slank og delikat, samtidig som den har nydelig konsentrasjon. Meget bra syrlighet i ettersmaken. (91)

1694701 Sato Pinot Noir 2013 (Sato, Otago, New Zealand) kr 369,90

Middels kraftig rubinrød farge og lukt av syrlig og kjølig jordbærfrukt sammen med røyk/plast og forsiktig fatpreg. Meget bra konsentrasjon og smaker av syrlig jordbær/kirsebærfrukt, mineraler og diskret eik. En del tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. (93)

2868001 Sato l´Atypique Pinot Gris 2013 (Sato, Otago, New Zealand) kr 274,90

Nydelig rosabrun farge. Forsiktig bærpreg sammen med røykaktige mineraler og blyant i lukten. Bra fylde og smaker av sitrus, bær, ferskengummigodt, tre og mineraler. Noe tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. (89)

6675401 Muga Seleccion Especial 2009 (Bod. Muga, Rioja, Spania) kr 289,90

Svært kraftig rødlilla farge. Tjære og fat i lukten sammen med utviklet frukt. Stor fylde. Smaker av mørk og syrligsøt forsiktig utviklet bærfrukt sammen med en god dose eik. En god del tanniner og bra syrlighet i avslutningen. (91)