Nytt på polet i januar er to kjølige California-viner fra Tyler. FOTO: TORE BRULAND

Kjølig fra California

Glem de eikepregede smaksbombene du forbinder med California. Nå skal det være «kjølig».

Blant nyhetene på polet i januar er «kjølige» viner fra California.

Fra å være eikepregede smaksbomber har vinstilen, heldigvis, endret seg de siste årene – i hvert fall når det gjelder noen av produsentene.

Bak endringen står organisasjonen «In Pursuit of Balance» (IPOB) der medlemmene har som mål å lage lettere og kjøligere viner. Samtlige 36 medlemmer av organisasjonen er småskalaprodusenter som ønsker lavere sukkernivå, lavere alkohol og høyere syre i vinene sine, samtidig som også eikebruken minimeres.

En av produsentene som er med i IPOB er Justin Tyler Willets som lager omkring 50.000 flasker i året fordelt på burgunderdruene pinot noir og chardonnay. Begge finnes nå i polhyllene. Spesielt chardonnayen er det lett å falle pladask for, mens pinot noiren fortsatt er litt vel mye «nye verden».

Nytt på polet er også en billigchardonnay fra Wente som er å få på de aller fleste polutsalg. Den er ikke så «kjølig» som Tylers, men et kanonkjøp med tanke på prisen på 149 kroner.

Ukas anbefaling

6

913301 Manuel Olivier Hautes Côtes de Nuits Pinot Noir 2011 Burgund, Frankrike) kr 219,-

Mens vi er inne på «kjølige» viner passer denne meget godt. Svært lys rødfarge. Lukter av moden jordbærfrukt sammen med lyse blomster og forsiktig fatpreg. Lett og delikat smak med fint pinotpreg i form av jordbær- og kirserbærfrukt sammen med diskret eik. Lite tanniner og bra syrlighet i avslutningen. En meget god billigburgunder til tross for at den nylig har gått opp 20 kroner. Verdt å få med seg er også en vielles vignes-utgave av denne vinen som er nyhet i januar. (87)

Øvrige

6

3416001 Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2014 (California, USA) kr 256,40

Lys gulfarge med hint av grønt. Modent eple, banan sammen med forsiktig fatpreg i lukten. Bra konsentrasjon og druetypisk som bare det i smaken der det går i eple, sitrus sammen med kalkaktige mineraler og diskret eik. Avslutter med meget bra syrlighet. (89)

796301 Wente Morning Fog Chardonnay 2014 (California, USA) kr 149,60

Middels kraftig gulfarge og lukter av banantropisk chardonnayfrukt sammen med hint av fatpreg. Sitrus sammen med eple og innsiden av bananskall sammen med relativt forsiktig fatpreg i smaken. Avslutter med bra syre. (84)

5

3521401 Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2013 (California, USA) kr 241,50

Lys rød farge og lukt som oser av kjølig jordbærfrukt sammen med urter, mineraler og forsiktig fatpreg. Middels fylde og smaker av syrlig pinotfrukt, sammen med forsiktige mineraltoner og relativt moderat fatpreg. (88)

796001 Wente Riva Ranch Single Vineyard Chardonnay 2013 (California, USA) kr 239,-

Middels kraftig gulfarge og er tropisk og nokså fatpreget i lukten. Bra fylde og smaker av tropisk frukt sammen med sitrus og tilstedeværende, men fint integrert røykaktig eik. Bra syrlighet og lang ettersmak. (87)