Vinene fra Donovan Rall er meget bra, og særlig den hvite utmerker seg. FOTO: TORE BRULAND

Fra leide og kjøpte druer

Felles for Jutta Ambrositsch og Donovan Rall er at de ikke har råd til å kjøpe egne vinmarker.

 

Av Tore Bruland

Samtidig lager de begge meget bra vin.

Donovan Rall holder til i Swartland I Sør-Afrika og har produsert vin siden 2008. Druene han bruker er utelukkende kjøpte og kommer fra ti forskjellige vinmarker i området. Rall lager kun to viner, en rød og en hvit. Begge er laget av blandingsdruer, som er spontanfermentert og tappet ufiltrert.

Og det er det hvite vinen, som er mest dominert av chenin blanc som tar prisen per i dag. Så godt og så balansert til tross for relativt høy alkohol.

Rødvinen som er laget av syrah og grenache er også bra, men vil vinne med lagring.

Jutta Ambrositsch har løst drueproblemet med å leie fire hekter vinmarker i Wien der hun blant annet har parseller i Rosengartel, den beste vinmarken i området.

Også hos Ambrositsch går det i blandingsdruer i vinene Ein Liter Wien Glockenturm som begge nylig har kommet i 2014-årgangen. Samtlige av vinene hennes er spontanfermentert i ståltank og produksjonen er biodynamisk.

Ukas anbefaling

5

1156301 Matassa Romanissa Casot 2014 (Cotes de Catalanes, Frankrike kr 279,90

Dette er den av Matassas rødviner som minner mest om de hvite. Grunnen til det er druetypen grenache gris som kan brukes til røde og hvite viner. Nokså lys forsiktig uklar rødfarge. En tøtsj av røde bær sammen med sitrusskall og nåletre i lukten. Middels fylde og veldig naturvin i smaken der det går i forsiktig volatil bærfrukt sammen med tre, blomst, sitrus og mineraler. En del tanniner og meget bra syre i avslutningen. (90)

Øvrige

5

2200901 Rall White 2014 (Rall Wines, Swartland, Sør-Afrika) kr 289,90

Middels kraftig gulfarge med forsiktig grønnskjær. Honning, melon, fersken og mineraler sammen med forsiktig fatpreg i lukten. Stor konsentrasjon og smak av honningmelon, sitrus og mineraler med fint integrert eik. Nydelig syrlighet i avslutningen. (90)

1699201 Jutta Ambrositsch Gemischter Satz Glockenturm 2014 (Wien, Østerrike) kr 239,90

Laget av 40 prosent grüner veltliner og resten diverse druer. Lys gulfarge. Lukter av pære, sitrus, urter og mineraler. Sitrus sammen med urter og noe grønt i smaken. Meget bra syrlighet i avslutningen. (88)

1699101 Jutta Ambrositsch Ein Liter Wien 2014 (Wien, Østerrike) kr 214,90

Svært lys gulfarge og forsiktige bobler når vinen skjenkes i glasset. Lukter av sitrus sammen med kalkaktige mineraler. Lett og delikat smak av sitrus sammen med urter og forsiktig mineralpreg. God og syrlig avslutning. (86)

4

2201001 Rall Red 2013 (Rall Wines, Swartland, Sør-Afrika) kr 289,90

Kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk bærfrukt sammen med forsiktig innslag av røyk og tjære. Bra fylde og smaker av mørk og moden syrahfrukt sammen med jordaktige mineraler og relativt forsiktig eik. En del tanniner og bra syrlighet i avslutningen. (88)