Helg

Fra ungdommen

Latterbrøl, dildo-vitser og lure kulepenn-triks: Skolevalgsdebattene er tilbake etter 22. juli, etter fire års fravær. Siden sist er ungdommen blitt lyseblå, mens de grønne puster de røde i nakken.

- Du kommer til å få en tøff crowd der inne, sier en forbipasserende elev til Fremskrittspartiets Ungdoms mann, André Moshølen, som er på vei inn døra til skoledebatt på Oslo by steinerskole. Sentrumsskolen er kjent som en av de mest knallrøde videregående skolene i hele Oslo, og en av de gamle bastionene for det en gang så mektige skolevalgspartiet SV. Ja, for bare seks år siden fikk SV svimlende 51,6 prosent av stemmene på nettopp denne skolen.

- Jeg regner med det blir tøft i dag, ja, sier Frp-er André Moshølen, tilsynelatende ubekymret, mens han trøstig tråkker rett inn i løvens hule med capsen bak-fram.

Like etter reiser han seg i panelet som førstemann ut i skoledebatten, og roper høyrøstet utover den smekkfulle salen, der det knapt er ståplasser igjen:

- Jeg heter André, og jeg kommer fra Fremskrittspartiet! Og jeg er drita lei av politikere som behandler oss voksne som småbarn! For det er sånn at flere av dere i salen er over 18 år. Når du er 18 år, da er du myndig. Da har du lov til å kjøre bil, du har lov til å ta opp lån og du har lov til å risikere livet ditt i Afghanistan. Men når du kommer tilbake, får du ikke lov til å ta med deg ei spritflaske fra taxfree‘n engang! Sprit er altså farligere enn krig, mener dagens regjering! Og hvorfor er det sånn at butikkene må dekke til ølen sin etter klokka åtte om kvelden? Jeg sier nei til burka på øl, og ja til ølsalg døgnet rundt!

De røde elevene i salen greier ikke la være å bryte ut i spredt latter etter denne salven. Men særlig i steinerskolejentenes ansikter kan man lese tydelige tegn på en slags fascinert avsky.

Tirsdag 3. september er valgresultatet fra alle landets videregående skoler klart. Det møtes alltid med stor spenning også av «de voksne» i politikken, ettersom ungdommens skolevalg gjerne gir en god pekepinn på tendenser i det «ordentlige» valget, som i år er 9. september.

«Skolevalgene kan være det som avgjør om vi klarer sperregrensen eller ikke», uttalte Grønn Ungdoms leder Hallvard Surlien nylig, med tanke på moderpartiet Miljøpartiet de Grønnes sjanser på å komme inn på Stortinget for første gang.»Får vi det resultatet vi vet vi kan klare, vil det sende sjokkbølger gjennom Norge bare få dager før valget». For skolevalgene har tradisjonelt vært nye fløy- og småpartiers store arena. Ungdommen er gjerne mottakelig for plutselige stemningsbølger og raske taktskifter, så dette er en verden der Frp og SV tidligere alltid var de store skolevalgsvinnerne. I denne verdenen stiller små og store partier helt likt i paneldebatten, og her kan den flinkeste og mest humoristiske debattantanten sjarmere en hel skole i senk, selv om han skulle være en eksentriker fra Det Liberale Folkepartiet. Men i 2011 var det for første gang på mange år de to store, AUF og Unge Høyre, som vant skolevalget. Skal vi tro de første enkeltresultatene som Unge Høyre velvillig allerede har lekket ut, kan det lyseblå Høyre komme til å ta luven fra det mørkeblå Frp hos ungdommen i år.

Men hva gjør de tradisjonelt røde skolene? Skal vi tro stemningen på Oslo by steinerskole denne uka, er de ikke blitt blåere, men grønnere. Det står liksom et eget, spennende skjær rundt Grønn Ungdoms valgtorg inne på skolen, med sine digre «beach flags» i forskjellige grønntoner. «Stem nytt! Stem grønt!» står det lokkende. SU-jentene som står på stand rett ved siden av greier liksom ikke å la være å titte litt ekstra bort på dem. De kommer fra det gamle, store skolepartiet SV. De andre er grønnskollingene som nettopp har gått av båten.

- Grønn Ungdom er vel deres største konkurrenter ved skolevalgene i år?

- Ja, de er nok det, innrømmer Ingrid Woldsund og Ingrid Kvale Kiran fra SU.

- De er veldig mye framme i media, og virker kanskje mer spennende enn oss. Men vi har jo vært her hele tida, og har gjort det veldig bra i skolevalg før, sier Woldsund.

- Jeg kommer kanskje til å stemme på MDG, både her og i stortingsvalget, sier den tidligere aktive AUF-eren Harald Furuholmen, som også er på vei inn til skoledebatten på Oslo by steinerskole.

- Hadde AUF vært et politisk parti det gikk an å stemme inn på Stortinget, hadde jeg stemt AUF. Men jeg er frustrert over at det er så stor forskjell på AUF og Ap i miljøpolitikken. Både Ap og Høyre har helt ræva miljøpolitikk, mener Furuholmen.

- Jeg kjenner ingen i min omgangskrets som velger Høyre framfor Ap. Men jeg kjenner mange som vurderer å stemme MDG.

- Hva med SV, da, de er jo et miljøparti?

- Det er få som bryr seg om SV nå. De er lite framme i media, de driter seg ut i mange saker, folk har mistet tillit til dem. Det har i alle fall jeg gjort. Jeg ser på SV som et snillisme-parti. Når du sitter i regjering og bare er snill og grei, får du ikke gjort noe, mener Furuholmen.

- Så jeg heller nok mot MDG, men jeg skal lese partiprogrammet bedre først. De virker jo litt obskure, også, sier Furuholmen.

- Vi i MDG blir ofte anklaget for å være naive, sier Grønn Ungdoms Sara Blichner til ungdommen i salen, som lytter oppmerksomt.

- Men det er ikke vi som naive. Å satse alle pengene våre på en industri som hører fortida til, er naivt. Å tro at vi skal redde verdens klima og dyreliv ved å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring, er naivt. Evig vekst på en begrenset planet, er naivt. Vi i MDG tar konsekvensene av det vår tids forskere forteller oss. Det er ikke naivt, det er å ha ambisjoner. Og de ambisjonene trenger vi på Stortinget!

Elevene svarer henne med rungende applaus.

- MDG har mye bra miljøpolitikk, men så vet de ikke helt hvilken regjering de kommer til å støtte, sier Rød Ungdoms Seher Aydar som tydelig vil jekke ned nykommeren et par hakk.

- Det holder ikke. De må velge side! sier hun opprørt.

- Jeg skjønner at det er litt vanskelig for disse litt gammeldags partiene å forstå at det har kommet noen nye på banen, svarer Sara Blichner overbærende når hun får ordet igjen.

- Disse to blokkene her, de kommer fra andre tider, ikke sant? Men nå er det en ny tid, og vi vil se lenger fram, skape en ny blokk, med det beste fra høyre- og venstresida!

- Det er faktisk veldig sant, det som MDG sier, at ingen sak er viktigere enn kampen for natur og klima, sier Senterungdommens Syver Zachariassen som er inne i sin fjerde skoledebatt på to dager. Senterungdommen er en miniputt i storbyen Oslo, og Zachariassen løper hesblesende rundt fra den ene skoledebatten til den andre.

- Så hvis du skal velge mellom en oljerigg og en vindmøllepark, så velger du selvsagt vindmøller. Men det er visst ikke så selvsagt for dere, Venstre? sier Zachariassen ertende, og leser opp fra en liste over vindmølleparker som Venstre skal ha stemt mot rundt om i landet.

- Og når det gjelder den alkohol-useriøsiteta til Frp der, så VIL jeg faktisk ha «burka» på ølen min. Det er helt sikkert noen av dere i salen som har foreldre eller nære som er alkoholikere, og dere veit nok hva jeg snakker om, sier Zachariassen.

FpUs mann, André Moshølen, holder straks opp en medbrakt plakat med «YOLO» på, som en kommentar til Senterungdommens snusfornuft. Sekundet etter tar AUFs Milos Rados opp sin egen medbrakte plakat der det står: «Jeg har også en lapp». Opptrinnet går rett hjem hos elevene, som jubler og klapper.

Senere, etter å ha vært innom i alt fire skoledebatter, begynner Dagsavisen å kjenne igjen de mest populære debatt-triksene i år. AUF-erne holder gjerne opp «Jeg har også en lapp»-plakater hver gang noen fra høyresida holder opp en print av et uheldig, rødgrønt avisoppslag. Unge Høyre-folkene tar plutselig fram poser med penner, som de holder triumferende opp i været, mens de sier: «SV sa de skulle fjerne fattigdommen med et pennestrøk. Er det en penn du mangler, SU, så kan du få en her!»

- Jeg syns KrFU hadde den beste debattanten i dag, sier Harald Furuholmen etter debatten på Oslo by steinerkskole. Han virker mer usikker nå, enn da han gikk inn.

- Han fra KrFU var flink, men problemet mitt er at jeg er ateist, så for meg blir det helt feil å stå for kristne og anti-homofile verdier. De som imponerte meg mest i dag var de små partiene. SV, Sp, Miljøpartiet, Venstre, men også Ap gjorde det bra. Frp syns jeg var helt forferdelig, det samme med Høyre. Jeg syns De grønne var flinke, men for meg blir det for usikkert. Gir jeg en stemme til dem i stortingsvalget, vet jeg ikke hva den går til. Det er pysete å ikke velge mellom blokkene, og så sier de for lite hva de konkret vil gjøre, sier Furuholmen.

På Oslo Katedralskole, populært kalt «Katta», har kampanjegruppa fra Oslo kommune nettopp vist sin filmsnutt om OL i Oslo 2022. Straks filmen er ferdig, reiser en elev i salen seg og roper høyt så alle hører det: «Propaganda!»

Katta-elevene er tydelig noe for seg selv. Under skoledebatten er det først og fremst elevene som stiller spørsmål til ungdomspolitikerne i panelet, som ser ut til å svette litt der framme på podiet. En av elevene konfronterer debattanten fra Unge Høyre med den mye omtalte forsk­ningsrapporten om formuesskatt, og latteren runger når debattanten sier: «Nå er ikke vi i Høyre helt enig i den rapporten der...».

På denne skolen fikk SV 30,8 prosent av stemmene før stortingsvalget i 2005. Sist skolen stemte, i 2011, ble Ap størst med hele 33 prosent av stemmene.

- Jeg er egentlig SU-er, men i dette skolevalget kommer jeg til å stemme Rødt, sier Katta-elev Bjørn Rønning Fjærli til Dagsavisen etter debatten.

- Jeg føler at Rødt appellerer mer til hjertet mitt nå. Jeg er mer enig med Rødt nå enn før, for jeg syns SV har gjort så mye rart i regjering, sier Fjærli, og legger til:

- Jeg syns ikke SV har noen god ledelse. Jeg synes ikke noe om Audun Lysbakken. I debatten her i dag stilte Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han er en fantastisk person. Audun Lysbakken er IKKE en fantastisk person. Han er veldig kjedelig.

- Hvilke SV-saker har skuffet deg mest i regjeringen?

- Det er flere, men ta dette med rederskatten, der SV tapte for Ap, og miljøpolitikken, der SV har vært altfor dårlig. SV har gitt altfor mye etter for Ap.

Også på Katta blir miljøpolitikken det store temaet for ungdommen, og Miljøpartiet De Grønne er igjen på hugget. Grønns Ungdoms debattant Hallvard Surlien sitter gjerne fredelig og stille i panelet en stund før han sier noe. Har lar Rødts Bjørnar Moxnes si ting som: «En Frp-regjering vil bli som en fire års tur til Ibiza. Det er moro i en uke, men etter fire år, er du ganske grundig lei av billig sprit, danseband og Ole Ivars». Men så åpner Grønn Ungdoms mann munnen, og sier stillferdig:

- Ap og Høyre sier ofte at Norge er en miljønasjon. Det blir litt som å teipe en dildo i panna på en hest, og kalle den en enhjørning.

Unge Venstre, som nok også føler presset og konkurranse fra De grønne i dette skolevalget, benytter anledningen til å beskylde dem for å være grønne stalinister. Ja, de er verre enn Rødt, til og med!

Utenfor Katta blir vi stående og snakke med Unge Venstres Fridtjof Garmannslund, mens Grønn Ungdom bærer stæsjet sitt ut av skolen, på vei til en ny debatt. Også AUF-erne gjør seg klare til å sette seg i AUF-bussen sin, mens Unge Høyre-folkene haster på vei mot sin buss som er prydet med store bilder av Høyre-ordfører Fabian Stang som kysser statsministerkandidat Erna Solberg ømt på kinnet.

- Er Miljøpartiet De Grønne Venstres sterkeste konkurrenter i dette skolevalget?

- Ja, dessverre, sier Fridtjof Garmanns­lund.

- Vi har en veldig annerledes politikk enn De grønne. De vil legge ned norsk industri, vi vil endre norsk industri. Både marked og næringsliv er en viktig del av løsningen her. Markedet er ikke problemet med klimakrisen. Det er jo en stalinistisk politikk, når de vil forby all finansvirksomhet som ikke har en «god» effekt på samfunnet. Hvem skal vurdere dette, er det en komité i Miljøpartiet De Grønne? Det er det nærmeste vi kommer stalinisme i norsk politikk akkurat nå. Ikke engang Rødt er i nærheten av dette!

Garmannslund ser opprørt ut nå.

Miljødebatten raser også på den nye Kuben videregående skole på Økern. Selv om skolen nylig ble åpnet med brask og bram av Høyre-leder Erna Solberg, var det i 2011 overveldende Ap-flertall ved skolevalgene på Sogn videregående skole, Kubens forløper, så dette kan altså i utgangspunktet betraktes som en rød skole. Men Unge Høyres Paul Joakim Sandøy gjør en viss lykke i salen under debatten, særlig når han sier: «Jeg har aldri skjønt greia med homofobi. En homofil gutt for meg, det er en gutt som jeg ikke vil ligge med. Det er en gutt som vil ligge med andre gutter som jeg ikke vil ligge med, og som lar være å ligge med alle jentene som jeg er interessert i. Det er jo en vinn-vinn-situasjon! Jeg vil dyrke homofile på markene, jeg, dette er jo kjempebra!» Men han strever når han må innrømme at Høyre faktisk ikke er imot å bore etter olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Hvis vi lar være å åpne Lofoten og Vesterålen, så er ikke alternativet solcellepanel og sommerfugler som liksom flyr rundt. Da er alternativet kinesisk og russisk kull!

Nærmest alle hender i ungdomspolitikerpanelet fyker i været. Alle vil forsikre ungdommen i salen om at DE i alle fall er imot å bore etter olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Grønn Ungdoms Hallvard Surlien er raskt ute:

- Når Ap og Høyre kaller Norge en miljønasjon, blir det litt som å sette en dildo i panna på en hest og kalle den en enhjørning. Vi må fase ut norsk oljeutvinning, vi kan ikke sitte her og diskutere formuesskatt mens klimakrisen brenner rundt øra på oss!

- Nok er nok! sier SUs Andreas Halse.

- Vi setter hensynet til miljøet foran kortsiktig profitt. Jeg skjønner ikke at ikke de andre partiene er enige med SV, Sp, KrF og Venstre i at nok er nok! sier Halse, behendig nok uten å nevne De grønne.

Outsideren i miljødebatten på Kuben blir likevel FpUs Christer Kjølstad, som med lite hell forsøker å overbevise ungdommene i salen om at de beste miljøtiltakene er å bygge nye veier og kjøpe nye biler.

- Jeg tror ikke vi skal satse på å bygge trikkeskinner til Alta og Gjøvik, for å si det sånn.

Til slutt blir Kjølstad tydelig lei av den grønne debatten, og bestemmer seg for å ty til FpU-ernes favoritttriks i dette skolevalget.

- Jeg er drittlei av politikere som lover og lover og ikke holder løftene sine! Derfor har jeg vært så miljøfiendtlig at jeg har printa den ut på papir, lista over løftebrudd fra den rødgrønne regjeringen! roper Kjølstad, og med en dramatisk gest kaster han plutselig fram en rull med mange, mange ark som er teipet sammen i en lang remse.

Ungdommen på Kuben gisper av overraskelse.

- Se her! Over 200 løftebrudd, etter åtte år i regjering!

Det ble derfor med en sterk følelse av dejà vu at Dagsavisen ser FpUs debattant Ouarda Jannaouni gjøre nøyaktig den samme, triumferende gesten på Sofienberg videregående skole like etterpå.

- Jeg er dritt lei politikere som ikke holder det de lover! Her er listen over løftebrudd fra Ap, SV og Sp i løpet av de åtte årene de har sittet i regjering! roper hun og kaster ut den lange lista foran elevene på Sofienberg, så den til slutt blir liggende i en stor papirkrøll på gulvet. Sofienberg-elevene blir minst like imponerte som elevene på Kuben, og klapper og ler av overraskelse.

- Se her! Det er over 200 løftebrudd, etter åtte år i regjering!

Etterpå dukker også Christer Kjølstad opp, og hjelper henne med å rulle sammen den lange «løftebrudd-lista» igjen.

- Tar dere dette trikset hver gang?

- Nei da, vi tar det når det passer seg sånn...

- Har dere øvd på forhånd?

- Nei da, vi bare liksom kaster fram lista, det er jo ren tyngdekraft, he he. Men lista over løftebrudd er helt sann, vi har sjekket alle fakta! Det eneste som kan være litt tynt, det er det med at det ikke er full barnehagedekning. Altså, det er jo tilnærmet full barnehagedekning, da, men...Den er kanskje litt tynn. Men ikke direkte feil!

Unge Høyres fyrverkeri av en skoledebattant, Gulsum Koc, tar fram det vi kan kalle «kulepenn-trikset» i denne debatten på Sofienberg.

- SV skulle fjerne fattigdommen med et pennestrøk. Var det penner, dere manglet, SU? For du kan få en her! sier Koc, og holder fram en pose med penner.

Men også i denne debatten får Grønn Ungdom sagt sitt, til stor applaus fra elevene i salen:

- De andre partiene pusler med små, små ting, som blokkpolitikk og formuesskatt, og fabler om de store endringen de skal gjøre i miljøpolitikken snart, vi skal bare drive med noen flere små ting først. Men vi i Miljøpartiet De Grønne, vi vil starte på oppgavene våre NÅ.

Likevel: Det en gang så store, men nå så bitte lille skolepartiet SV, som i dette valget pustes kraftig i nakken av de grønne nykommerne, får en liten oppmuntring etter debatten på Sofienberg videregående skole. SUs Pål Yasin Ezzari står på gangen utenfor og verver stille og rolig to nye medlemmer i SU.

- Da jeg kom hit i dag, hadde jeg ikke engang tenkt å bruke stemmeretten min. Og nå er jeg medlem av SU, sier Negin Shirali til Dagsavisen.

- Alt han sa ga mening, sier venninna hennes, Atina Rangin.

De ser begge betatt bort på Pål Yasin Ezzari, som akkurat da slett ikke er så ulik Nicolai Cleve Broch.

hanne.mauno@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen