Bilde 1 av 10
Reportasje

– Én Clinton er mer enn nok

Selv ikke Clinton-navnet kan redde Hillary fra å bli knyttet til den upopulære president Obama i Bill Clintons hjemstat. På få år har Arkansas gått fra å være heldemokratisk til totaldominert av republikanerne.

PINE BLUFF/LITTLE ROCK, ARKANSAS (Dagsavisen): Det spruter jord når Roxanne Bradshaw fører hesten Burt Snipperbar rundt de tre tønnene inne i Hestand Stadium i den lille byen Pine Bluff i Arkansas. Dette er «barrel racing», en høyintensiv ridekonkurranse for skikkelige cowgirls i alle aldre. Bradshaw farer i mål på tida 15,806, som hun skuffet må innse ikke holder til pallplass denne gangen. Hun hopper av hesten og gjør seg klar for å reise hjem til de 100 kuene på gården.

– Vi er stort sett republikanere her omkring, sier hun når Dagsavisen spør om hvilket parti hun tror vil vinne Arkansas i presidentvalget neste år.

Bradshaw håper på Mike Huckabee, den republikanske tidligere guvernøren som tapte i nominasjonskampen for John McCain i 2008. Men Arkansas aller mest berømte guvernør er tidligere president Bill Clinton, og kona Hillary er demokratenes fremste kandidat til å bli USAs neste president. Men Bradshaw lar seg ikke imponere.

– Jeg kommer i alle fall ikke til å stemme på henne. Hun er for liberal for oss.

– Dessuten, én Clinton er mer enn nok.

LES OGSÅ: Den verdenskjente gåten Hillary

Smørblide republikaner

Alle de amerikanske delstatene har et kallenavn. Arkansas – som ligger nær sagt så midt i USA som det går an å komme – er «The Natural State», med store stepper, grønnkledde skoger, fjell og varme kilder. Det var her Bill Clinton bygde sin politiske karriere i Det demokratiske partiet og var guvernør fram til han ble valgt til USAs president i 1992. Handlegaten gjennom hovedstaden Little Rock heter President Clinton Avenue, og byen har en butikk full av Clinton-suvenirer og et eget Clinton-museum. Ved valget i 1992 var Arkansas den eneste delstaten i USA som ga over 50 prosent av stemmene til én kandidat, nemlig Bill Clinton. De siste 50 årene er det kun ham og Jimmy Carter fra sørstaten Georgia som har klart å vinne Arkansas for demokratene. Uavhengig av politisk tilhørighet er Clinton-navnet populært i Arkansas. Kona Hillary Rodham Clinton fremstår så langt som en nærmest ubestridt demokratisk kandidat til presidentvalget i 2016. Likevel frykter ikke republikanerne i Arkansas at hun skal vinne delstaten.

– Jeg kan fortelle deg én ting: Uansett hvilken kandidat republikanerne velger, så kommer vedkommende til å slå Hillary Clinton her i Arkansas. Jeg er ikke sikker på om hun engang gidder å kjempe for en seier, sier Doyle Webb.

Den lille, runde og smørblide formannen for Arkansas Republican Party sitter i en skinnstol i partiets lille hovedkvarter i Little Rock. I et glassmonter på veggen henger en gammel – men ladd – Henry-rifle fra borgerkrigens dager. Retten til å bære våpen står sterkt i Arkansas, til tross for at Webbs kollega hos de lokale demokratene ble skutt og drept i sitt eget partikontor så sent som i 2008. Sammen med et lite team partimedarbeidere forbereder Webb seg nå på nominasjonsvalg og presidentvalg 2016.

– Bill og Hillary har definitivt mange gode venner her i Arkansas og vi kommer aldri til å undervurdere dem, sier den republikanske partilederen.

– Men det er en god indikasjon at selv om Bill reiste Arkansas rundt og drev valgkamp for sittende senator Mark Pryor i fjor høst, tapte Pryor likevel med 17 prosentpoeng mot den republikanske utfordreren Tom Cotton, sier Webb.

Det har vært overraskende mye blest rundt den unge Cotton denne våren. Han var hovedmannen bak et brev til myndighetene i Iran der han advarte dem mot å inngå en atomavtale med president Obama.

Både John McCain og Mitt Romney knuste Barack Obama i Arkansas i henholdsvis 2008 og 2012.

– Her tror vi på konservative verdier og et fritt marked. Dette er jo hjemstaten til Walmart, skryter Webb.

Upopulær helsereform

Etter 100 år med demokratisk dominans har Arkansas gjennomgått en total republikansk maktovertakelse de siste årene, og har nå både guvernør, viseguvernør og to tredjedeler av delstatsforsamlingen. De foregående 100 årene hadde republikanerne sjelden mer enn 25 prosent av representantene i delstatsforsamlingen. Ikke noe annet sted i USA har dette skiftet dermed vært så dramatisk og skjedd så raskt, sier politikkprofessor Janine Parry ved University of Arkansas. Hun er ikke i tvil om hva årsaken er.

– Obama gjorde mer for republikanerne i Arkansas enn de selv har klart å gjøre på 100 år, sier Parry.

Hun mener særlig helsereformen er upopulær, og at dette har blitt forsterket av de enorme pengebeløpene som har skylt inn over delstatens politiske valgkampanjer de siste årene.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Likevel har hun tro på at Hillary Clinton kan gjøre det godt i Arkansas i 2016.

– Både Bill og Hillary er fremdeles veldig populære her, og tradisjonelt er ikke folk i Arkansas så opptatt av hvilket parti kandidatene tilhører, sier Parry.

Hennes omfattende spørreundersøkelser plasserer Hillary Clinton innenfor feilmarginene av en hypotetisk republikansk kandidat.

LES OGSÅ: Jeb Bush vil bli president

Arven etter Obama

Men det spørs om det er nok til å vinne, særlig hvis republikanerne velger tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee til å representere dem i presidentvalget.

– Så selv om Hillary vil gjøre det bedre her enn noen annen nasjonal demokratisk politiker, så skal det fremdeles mye til for at hun vinner, sier Parry.

Professoren mener presidentvalget 2016 i Arkansas ikke blir en reell test på Hillary Clintons popularitet i delstaten

– Dessverre for Hillary vil valget handle veldig mye om arven etter Obama, sier hun.

Som Arkansas-ekspert er ikke Parry i tvil om hva som er hennes drømmevalg i 2016.

– Det må bli Hillary mot Huckabee.

LES OGSÅ: «Alle» vil bli USAs president

Kjønn uvesentlig

På en høyde litt utenfor sentrumskjernen i Little Rock ligger den marmorhvite delstatsforsamlingen, en eksakt miniatyr av Capitol Hill i Washington DC. Demokrater og enda flere republikanere rusler gjennom den sentral «rotondaen» der portrettet av en purung Bill Clinton som guvernør henger på veggen. Blant de demokratiske representantene hersker åpenlyst oppgitthet. Dagsavisen kommer i prat med en av dem i senatskammeret.

– Hillary vinner aldri denne staten. Clinton-dagene i Arkansas er over, sukker politikeren, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Tilbake i hestemanesjen svinger jenter i alle aldre seg rundt tønnene i full galopp. Men den 51 år gamle arrangøren Christi Ingle fra Arkansas Barrel Race Association tror ikke Hillary vil vinne ekstra stemmer fra delstatens kvinnelige velgere.

– Jeg tror ikke folk bryr seg om det er en mann eller kvinne som står på stemmeseddelen. Det handler om hvilken politikk de står for. Og her omkring bryr vi oss om familieverdier. Hillary er liberal. Vi er konservative.

Mer fra: Reportasje