Portrett

Utfordreren

Vi trenger jo ikke boksing på TV så lenge vi har nestlederkamper i Senterpartiet. Så vil Anne Beathe Tvinnereim 
slå Ola Borten Moe knockout - ut av rikspolitikken?

Halden (NTB): Anne Beathe Kristiansen (26) fra Halden ble lørdag ettermiddag valgt til ny leder i Senterungdommens Landsforbund. Kristiansen er student og har det siste året vært internasjonal leder i Senterungdommen. Anne Beathe Kristiansen oppnådde 56 stemmer og vant dermed med knapt flertall over motkandidaten Ola Borten Moe fra Trondheim som oppnådde 53 stemmer.

(Utdrag fra NTB-melding 24.06.2000)

- Jeg må innrømme at det skal bli godt å få denne valgkampen overstått, sier Midtøsten-rådgiver Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim i forbifarten til en kollega i UD, i det vi er på vei til ett av det ærverdige departementets møterom for å drikke kaffe. Hun smiler når hun sier dette, men det er jo ikke vanskelig å tenke seg at det tar på å stille opp i det som kommer til å bli historiens mest nervepirrende nestledervalg i Senterpartiet. Det er som om hele partiet holder pusten foran kampvoteringen på det ekstraordinære landsmøtet nå på mandag. Blir det Anne Beathe Tvinnereim eller Ola Borten Moe som blir Sps nye 1. nestleder? Vil Anne Beathe Tvinnereim greie å gjenta sin bragd fra juni 2000, da hun med bare tre stemmer danket ut Ola Borten Moe og ble ny leder i Senterungdommen?

- Vi får se. Jeg syns jo det er litt morsomt å tenke på dette nå, sier Tvinnereim, som selvsagt godt husker valgkvelden i 2000. Folk som har greie på det, sier at ingen politiker noensinne glemmer sine første tap og seire i ungdomspartiet. Slikt kan sitte lenge i, særlig smerten etter et tap. Tvinnereim husker i alle fall at hun nesten ikke sov natta før hun skulle stille opp mot Ola Borten Moe på Senterungdommens landsmøte, som ble holdt på hennes hjemmebane, i Østfold.

- Jeg sov ikke stort, nei. Ikke et minutt en gang. Vi drev skikkelig, god gammaldags kampanje den gangen, på begge sider, og jeg vant med bare tre stemmer. Vi har jo ofte spøkt om dette etterpå ...

- Du og Ola Borten Moe?

- Jada. Nå har jeg ikke snakket med ham på en stund, men vi har en helt grei tone oss imellom. Det er enkelte politiske saker vi er uenige om, som oljeboring i Lofoten og Vesterålen, og jeg vil jo dra partiet videre i en annen retning enn ham. Men jeg stiller ikke opp mot ham fordi det er noe personlig uvennskap her. Dette handler om politikk, hevder Tvinnereim, men legger til:

- Jeg synes jo det er litt skummelt å gå opp mot Ola Borten Moe. Ja, men det sier jo seg sjøl, han er jo tidligere stortingsrepresentant og statsråd! Jeg måtte tenke meg godt om før jeg valgte å stille opp. Jeg er ikke glad i konflikt, og jeg har vært veldig tydelig på at det måtte være flertall for meg i valgkomiteen. Ellers ville jeg aldri stilt som kandidat, sier Tvinnereim, som teknisk sett ikke er Utfordreren med stor U i denne politiske «boksekampen». Moe ble tross alt vraket av flertallet i valgkomiteen, men stiller altså likevel opp til kampvotering. Samtidig er det jo Moe som har sittet som nestleder siden 2011, og som nå forsøker å beholde sin sentrale posisjon i partiet.

- En av de tre stemmene jeg vant med i 2000, kom forresten fra Ivar Vigdenes, en av Moes støttespillere. Det hadde nok ikke skjedd i dag! flirer Tvinnereim.

- Vi tulla litt med dette på Twitter nylig. Ivar sier til sitt forsvar at han var litt småforelska i meg den gangen, så han mener det var en ren glipp fra hans side. Hahaha! Jeg synes det er litt pinglete å unnskylde seg med noe sånt.

Ivar Vigdenes, i dag kjent som Ola Borten Moes trofaste «wing man» i politikken og dessuten Sp-ordfører i Stjørdal, er nok i full gang med å mobilisere mot Tvinnereims kandidatur som 1. nestleder. Folk på begge sider av den steile Sp-fronten teller nå Tvinnereim- og Moe-vennlige landsmøtedelegater for harde livet, og det rapporteres om at kampen kan bli veldig jevn. Men de alvorlige spørsmålene står i kø, uansett utfall. Om Tvinnereim vinner, betyr det at Ola Borten Moe er helt ute av toppledelsen i Sp. Er Ola Borten Moes rikspolitiske liv dermed helt over mandag? Og om Moe vinner, og Tvinnereim kanskje får en plass i Sp-ledelsen som 2. nestleder, vil de to greie å samarbeide, når de kommer fra to forskjellige politiske fløyer? Og, ikke minst: Vil det i det hele tatt være noe parti igjen å lede for Trygve Slagsvold Vedum, som i all stillhet kommer til å bli valgt til ny partileder på det samme, ekstraordinære landsmøtet?

Kampen i Senterungdommen 2000 var dessuten full av mer symbolikk: Den samme Trygve Slagsvold Vedum ble den gangen Tvinnereims organisatoriske nestleder. Senere, i 2002, overtok han ungdomsledervervet etter henne. Nå skal han lede et «voksenparti» som sliter tungt nå på vårparten, etter tidenes tøffeste politiske vinter. Det lille, men tidligere så robuste og maktglade regjeringspartiet, er i øyeblikket bare en blek skygge av seg selv. Først et knusende valgnederlag, så en knusende intern evalueringsrapport, fulgt av et legendarisk pressebilde av Sp-ledelsen, der Ola Borten Moe stilte med blått øye. Han sa det var en ulykke, men det var nesten umulig å ikke se for seg at Sp-ledelsen nettopp hadde hatt en boksekamp på bakrommet. Så kom Liv Signe Navarsetes fall i januar, og nå raser maktkampen mellom Ola Borten Moes og Liv Signe Navarsetes tidligere støttespillere. Halvparten av partiet vil mandag gjerne kvitte seg med Ola Borten Moe, den andre delen av partiet vil for enhver pris beholde ham.

- Er Senterpartiet et rottereir? spurte NRKs Viggo Johansen med sitt karakteristiske gravalvor da Tvinnereim nylig var gjest i Dagsrevyen.

- Uff, jeg har ennå ikke turt å se det innslaget! Nei, Senterpartiet er ikke et rottereir. Men vi kan bli flinkere til å bygge en raushetskultur innad i partiet.

- Men hele denne vinteren har jo virket veldig turbulent i Sp?

Anne Beathe Tvinnereim sukker litt, og ser ut som om hun tenker: «Hm, hvordan skal jeg formulere dette så det ikke blir mer bråk?» Så bestemmer hun seg.

- Ja. Det er litt turbulent nå. Men det ser nok mer dramatisk ut fra utsida, enn det egentlig er på innsida.

- Men du har sett sider ved partiet ditt denne vinteren som du ikke, eh, har likt så godt?

- Ja. Det har jeg.

Hun blir stille. Sukker igjen.

- Hva syns du for eksempel om e-posten fra Ivar Vigdenes til Liv Signe Navarsete, der han ber henne om å trekke seg som leder?

- Det var ikke et brev, det var en lang SMS. Og den kom tre dager før julaften.

Her tar Tvinnereim en pause igjen, for å lete etter de rette ordene.

- Jeg synes det er en uting at den type budskap ikke tas gjennom partidemokratiet, sier Tvinnereim, som i to år var statssekretær for Liv Signe Navarsete i Kommunaldepartementet.

- Du har vært tett på Navarsete, også denne vinteren. Hvordan har det vært?

- Det har vært krevende. Man har følt at hun har prøvd å skape ro, men uansett hva hun har gjort, så har det dukket opp ett eller annet. Det har vært slitsomt, rett og slett.

- Mener du at lederskapet hennes ble undergravd av krefter i partiet?

- Jeg vil ikke bruke slike karakteristikker. Men jeg vil si det sånn at Liv Signe Navarsete var den demokratiske, enstemmig valgte partilederen så seint som på landsmøtet i april i fjor. Så trakk hun seg under et år senere. Det var nok krevende for henne at hun ikke fikk den backingen som skulle til. Det var trist for henne, og trist for partiet, sier Tvinnereim, som tidligere også har vært politisk rådgiver for Åslaug Haga. Også hun trakk seg som kjent som partileder under stor turbulens, i 2008.

- Blir du skremt over hvor brutal politikken kan være av og til?

- Ja. Både politikken og medieeksponeringen. Det er mye god vilje som ligger bak en politikers engasjement. Jeg mener folk skal være fordømt glade for at det er noen toppolitikere her i landet som orker å engasjere seg. Du trenger ikke reise veldig langt for å treffe politikere som lar seg motivere av helt andre ting enn engasjement, sier Tvinnereim, som blant flere andre sterke Sp-damer også har fått tidligere partileder Åslaug Hagas støtte som ny 1. nestleder.

Men da Anne Beathe Tvinnereim kom feiende ut i UDs resepsjon for å ta imot Dagsavisen, ikledd en knallgrønn kåpe og knallrød kjole, er det først og fremst en helt annen tidligere Sp-partileder vi umiddelbart tenkte på. Anne Beathe Tvinnereim så et øyeblikk ut som om en slags covergirl for Anne Engers selvbiografi, som hadde tittelen: «Grønn dame, rød klut». Hun kunne også vært covergirl for en eventuell jubel-bokutgivelse om den tidligere rødgrønne regjeringen, og Tvinnereim er fortsatt rødgrønn i sinnelaget, selv om hun også vil ta vare på forholdet til gamle sentrumskamerater. Tvinnereims første politiske forbilde var uansett nei-dronning Anne Enger, den gang Lahnstein:

- Jeg kom jo inn i Sp i Annes tid, i årene før EU-kampen i 1994. Jeg ble skikkelig oppildnet da jeg så henne på TV i politiske debatter, og som 13-14-åring var en jeg en politisk nerd som løp rundt med Annes pamflett «EU og Grunnloven» i handa. Det var faktisk bibelen min på den tida. Jeg var manisk opptatt av Grunnlovens paragraf 93, sier Tvinnereim, og ler litt ved tanken.

Hennes egen pappa var også politiker og «fløy mye på møter» da hun var liten. I mange år satt han for Sp i kommunestyret i Halden. Både han og kona var også aktive i en rekke organisasjoner og foreninger, som Bondelaget, Bondekvinnelaget og historielaget. Mens Anne Beathe av type og personlighet skal være mest lik den livlige, sosiale moren, er det nok fra den mer sindige faren hun har arvet sin store interesse for politikk og samfunnsspørsmål.

- Men jeg er hakket mer radikal enn ham, og på et tidlig tidspunkt på 80-tallet virket det som han var litt i tvil om EU. Jeg var derimot klart på nei-siden med en gang. Jeg har alltid sett på meg selv som en verdiorientert politiker, og følte meg veldig hjemme i den retorikken som sto sterkt da, med begreper som «sjølråderett» og «internasjonal solidaritet», sier Tvinnereim.

- Men det finnes kanskje likevel en og annen ja-mann i Sp?

- Nei, DET tror jeg ikke det gjør! kommer det lynraskt og muntert fra Tvinnereim.

- Jeg KAN ha møtt en ja-mann i 1994, men det må ha vært en feil. Jeg tror ikke det finnes noen ja-folk i Sp. Det finnes kanskje noen som er villig til å diskutere EØS, men det er ikke mange, altså. Det går heller på nyanser i det å være imot, tror Tvinnereim, som forsikrer oss om at faren «kom inn i folden» etter hvert. Mest sentralt i hans liv sto uansett kyllinggården Rjør i den lille bygda Torpedalen utenfor Halden. Gården ligger ved bredden av Femsjøen, og her vokste Anne Beathe opp som den lille attpåklatten i en søskenflokk på fire. En av brødrene hennes har overtatt gården, som fortsatt er i full drift.

- Pappa var en flink bonde, men jeg ville nok ikke vært en flink bonde. Jeg tror det var bra for gården at det ikke var meg som var odelsjente, og jeg er glad jeg slapp. Jeg har ti tommeltotter og er SÅ upraktisk. Hvis jeg skulle overtatt, måtte jeg ha funnet meg en grepa bondegutt og ikke en økonom. Hahaha! flirer Tvinnereim, som ganske riktig er gift med en økonom fra Volda. De to ble i sin tid spleiset av bestevenninnen hennes, og det første møtet gikk ekstremt dårlig. Det skjedde mens hun ennå var leder i Senterungdommen.

- Vi møttes på kafè, og det ble full skjæring. Altså, jeg er ganske høflig og veloppdratt og pleier ikke krangle med folk. Men da begynte vi å krangle om skattepolitikk, av alle ting, og parkeringsplasser i Oslo sentrum. Etterpå sa jeg til venninna mi: «Er du helt vill? Du skjønner vel at vi ikke passer sammen?!» Men så møtte jeg ham tilfeldigvis i et bryllup senere. Det gikk atskillig bedre, og siden den dagen har vi vært sammen, sier Tvinnereim, som i dag bor med økonomen sin i et hus ved en sjø i Ytre Enebakk, sammen med deres to barn på seks og ni år. Da de giftet seg holdt de bryllupsfest på en båt som sakte seilte over Femsjøen, for så å legge til ved hjemgården.

Selv var hun aller minst i en søskenflokk på fire, og ble mildt herset med av de eldste. Men hun ble også den jenta i flokken med mest utferdstrang og som tidlig gjorde seg bemerket. Hun opptrådte med sang på møter i hjembygda fra hun var helt liten, og i 1987, da hun var 13 år, var hun maskot på Landsbruksveka på Hellerudsletta, sammen med en gutt fra Rogaland. De to unge tenåringene fikk treffe både statsminister Gro Harlem Brundtland og kong Olav, og ble til og med intervjuet i Aftenposten:

- Det var ille uvant, alle som skulle ha autografen vår, sukket 13-årige Anne Beathe til avisen.

Siden vant hun en stilkonkurranse, og fikk en tur til Thailand i premie, og da hun var 15 år dro hun alene til New York for å delta på en leir for unge ledere, som den eneste fra Norge. Da hun var 18 dro hun alene som utvekslingsstudent til New Zealand, og gikk dermed glipp av Senterpartiets beste valg noensinne, med 17 prosent i stortingsvalget i 1993. Siden har hun studert og bodd i Portugal, Ecuador og Costa Rica, der hun endte opp som jazzsangerinne i to år. Hun var også korist for et populært rockeband, og opptrådte sammen med dem på selveste Latino MTV.

- Ja, jeg kunne endt opp som ei gammal, rynkete jazzsangerinne i en røykfylt bule i San José! Hehe. Jeg husker jeg tenkte: «Det er ingen som kommer til å tro meg når jeg kommer hjem, at jeg har gjort dette», sier Tvinnereim, som fikk besøk av sin eldste søster i alle land hun dro til. Søsteren tok også gjerne med Anne Beathes reiselystne, gamle farmor, som var med nærmest jorden rundt til hun døde som 93-åring. Anne Beathe dro fra Mosambik, der hun jobbet som ambassadesekretær, akkurat i tide til å få ta et siste farvel med farmoren. En time etter at Anne Beathe kom inn på rommet hennes, høygravid med sitt andre barn, døde bestemoren.

Hun oppholdt seg fortsatt i Mosambik vinteren 2011, da Sp-leder Liv Signe Navarsete ringte til henne og spurte om hun ville ble hennes statssekretær. Tvinnereim satt som en del av det rødgrønne maktapparatet helt fram til regjeringsskiftet i fjor høst. Like etter fikk hun sin nåværende jobb i UD, men kanskje vil hun få problemer der, om hun blir valgt inn i toppledelsen mandag.

- Jeg elsker jo jobben min, men det kan jo hende at arbeidsgiveren min må finner andre oppgaver til meg, om det oppstår habilitetsproblemer. Det er et offer, og jeg har to små barn hjemme. Samtidig er jeg jo veldig glad i dette partiet, også! Jeg har jo brukt 25 år av mitt liv på det, og antakelig mye mer tid enn jeg brukt på mannen min og mine beste venner, sånn totalt sett! Og så har jeg lært hjemme at man ikke sier nei til utfordringer. Når noen gir deg en utfordring, skal du ta den. Jeg har vokst opp med at man skal vise fram det man kan! Og så har jeg tenkt: Når HAN kan, hvorfor kan ikke jeg, sier Tvinnereim, og tenker på mandagens «sparringpartner», Ola Borten Moe.

- Du slo ham jo i alle fall i 2000?

- Ja. Og også denne gangen ligger det an til å bli veldig jevnt. Men hvis jeg mot formodning ikke skulle vinne mandag, så kan vi jo si at det er uavgjort!

5 favoritter

Musikk: Jeg liker visesang, jazz og er antakelig verdens største Sting-fan.

Film: Alt av Woody Allen. Jeg elsker Woody Allen!

Bok: Inger Hagerups "Samlede dikt". Ingen skildrer kvinnens psykologi bedre. Bortsett fra Sigrid Undset, da. Tar med "Kristin Lavransdatter" også.

Mat: Biff tartar er godt!

Sted: Randabygda i Stryn, der mine svigerforeldre bor. Nydelig bygd, finnes ikke maken i hele verden!

Mer fra Dagsavisen