Helg

Nordmenn er blitt gløggere

Gløgg er en gammel tradisjon vi har fått fra søta bror, men vi nordmenn har forsømt både tradisjonen og gløggkvaliteten over tid. De siste årene har stadig flere av oss tatt til vettet, og vi satser på sunnere og bedre alternativer. Vi er rett og slett blitt gløggere.

En varmende og krydret gløgg er en kjærkommen drikk i vårt klima, og dens sødme og krydder har gjort den til en naturlig del av både adventstida og romjula. Søtladen gløggessens står dessverre for over 90 prosent av gløggen vi nordmenn drikker. Gløgg er gjerne søt, men det bør følges opp med en frisk frukt- og bærkarakter. Den trenger slett ikke være så søtladen, ei heller må den fylles med rosiner og mandler eller serveres varm. Det største ankepunktet mot gløggessensen er imidlertid at den tar fullstendig overhånd. Uansett hva du blander den med, så smaker gløggen omtrent det samme, på godt og vondt. En ting er at det ikke er så farlig om vinen er litt gammel eller om du bare blander med vann, det tristeste er at vi går glipp av det mangfoldet som finnes i variasjonen av gode basisråvarer i kombinasjon med urter, krydder og honning som burde kjennetegne gløgg.

En god gløgg skal lages med ekte krydder eller bær og frukt av god kvalitet, også når du lager den selv. Skal den lages med alkohol bør også den råvaren holde en viss kvalitet. Det er ingen grunn til å bruke den fineste vinen, men er vinen vond, blir gløggen vond. Gløgg lages også med hetvin og brennevin. Det har ikke vært mange ferdiglagde het- og brennevinsgløgger å få på Vinmonopolet, men svenske Blossas sterkvinsgløgg med cognac kom i november. En lenge etterlengtet gløgg for dem som kjenner produsentens sortiment fra Sverige.

Mest kjent er likevel Blossa for sine årgangsgløgg. Den er forskjellig fra år til år, og kommer i en spesialdesignet flaske for anledningen. Der fjorårets var oransje med preg av nyper, rognebær og kardemomme, er nyheten Blossa 14 en hvit gløgg med et lett, delikat og nærmest litt vårlig krydderbilde som har en vekt på lavendel, men også svært florale dufter i retning fiolrot og kamille. Nytt er også Hellstrøm gløgg, som er en mer klassisk og julekrydret rødvinsgløgg, men den har et preg av honning og ingefær som gir gløggen en særegen snert. Ikke overraskende holder Eivind Hellstrøms gløgg høy kvalitet. Den er produsert av svenske Snälleröds, som kun bruker økologisk dyrkede råvarer i sine gløgg. Blossas vingløgg er nå å få som 2 liters bag-in-box. Det mange glemmer er at det også finnes ferdigblandet alkoholfri kvalitetsgløgg å få på Vinmonopolet. Siden norske avgifter i stor grad står i forhold til alkoholstyrken, er prisen på alkoholfri gløgg en hyggelige affære. Den norskeste nyheten på gløggfronten er også alkoholfri, Egge Gård Eplegløgg fra Egge gård i Lier, som kommer i 3 liters kartong.

6   Blossa Stärkvinsglögg spetsad med Cognac, Stockhom/Sverige

En herlig gløgg med dyp brunrød farge og dufter av bjørnebær, tørket frukt, maltsirup, appelsinskall, allehånde, ingefær, karamell og svakt fatkrydder. Den er rik, særegen og fyldig med god balanse og varmende munnfølelse, samt lang ettersmak med kryddersnert.

5   Blossa 14, Stockhom/Sverige

En lys gul gløgg med florale dufter av gule plommer, aprikos, lavendel, parfyme, kamille og honning. Den er rund og frisk med balansert sødme og tiltalende krydderpreg. Avslutningen er lang og krydret med innslag av blomster. Kan gjerne serveres romtemperert eller kald med isbiter. 17883, kr 140 (75 cl) 15% vol.

5   Hellstrøm Gløgg, Skåne/Sverige

Rødvinsgløgg på sangiovese med middels dyp blårød farge og innsmigrende dufter av solbær, kirsebær, ingefær, nellik, kardemomme og honning. Den er søtlig, balansert og rund med godt krydderpreg og fin frukt, samt lang ettersmak med innslag av ingefær. Økologisk dyrket. 10843, kr 140 (75 cl) 15% vol.

5   Blossa Vinglögg, Stockhom/Sverige

Mørk blårød farge og dufter av solbær, julekrydder, kardemomme, nellik og kanel. Gløggen er saftig, søtlig og rund med middels fylde og mildt krydderpreg. Ettersmaken er lang, frisk og krydret med innslag av mandel. 17765, kr 190 (200 cl) 10% vol.

5   Egge Gård Eplegløgg, Lier/Norge

Middels dyp, matt gyllenbrun eplegløgg med naturlige dufter av epler, stjerneanis, kardemomme og urter. Den er frisk, fruktig og rund med god fylde og syre, samt lang, godt krydret og aniospreget ettersmak. Alkoholfri. 8527, kr 161 (300 cl) BiB

5   Blossa Alkoholfri Glögg Alkoholfri, Stockhom/Sverige

En klassisk, saftig og bærpreget julegløgg med ren blårød farge og dufter av skogsbær, nellik, kardemomme og kanel. Den er delikat og sødmefull med mild kryddersmak og middels fylde, samt lang ettersmak. Alkoholfri. 1094, kr 50

Mer fra: Helg