Naturlyrikeren fra hovedstaden

«Som barn var han som alle andre, men som tegner var han bemerkelsesverdig» står det skrevet om maleren og tegneren Halfdan Egedius.

Seks år gammel tegnet han dyr og gjenstander helt naturtro. Han begynte på skolen, men var mer interessert i å tegne. Som 9-åring fikk han fri noen timer fra skolen for å gå på Bergsliens malerskole, og da han var 13 år gammel reiste han på sin første studietur sammen med den norske maleren Thorvald Erichsen. «Som barn var han som alle andre, men som tegner var han bemerkelsesverdig» står det skrevet om maleren og tegneren Halfdan Egedius. I dag er det 135 år siden han ble født. Han ble ikke gammel, men er absolutt ikke glemt.

 

Halfdan Egedius var en av «de unge døde», han ble bare 21 år gammel. Men i løpet av det korte livet rakk han å sette kraftige spor etter seg. Han har signert flere av norsk malerkunsts mesterverker. Og tegnet til praktutgaven av «Snorres kongesagaer». Egedius ble født i Drammen, men vokste opp i Kristiania. Motivene hentet han i Telemark og Vågå. Telemark var favoritten. Det skjønner vi når vi leser hva han skrev til en venn. «De kunde aldrig blive saa vilde som telemarkingen. Felespillet her er kun en mat refleks av Telemarken. Telemarkingen er meget livligere. Nei, skal jeg faa malet dansen min, saa maa jeg nok til Telemarken.» Og der malte han så det sang, som i «Dans på låven» der to dansere svinger seg så stakken strutter. Det svinger også av «Spill og dans». Et annet kjent motiv er «Drømmeren».

 

Gjennombruddet for den unge kunstneren kom med bildet «Lørdagskveld», som han debuterte med på Høstutstillingen da han var 16 år gammel. Bildet er malt i Bø i Telemark og viser to unge nattefriere som rusler over enga en sen sommerkveld. På vei til jentene. Sola har nettopp gått ned og det hviler en lett tåkedis over enga. Stemmingen i bildet er ren naturlyrikk. Det er så du får lyst til å vandre barbeint etter de to frierne. Harald Sohlberg debuterte på samme utstilling med bildet «Natteglød». Bildene til de to debutantene hang side ved side.

 

Halfdan Egedius kom raskt inn i kunstnermiljøet i hovedstaden og ble behandlet som en likemann av sine voksne medstudenter. Erik Werenskiold inviterte ham til å være med å illustrere praktverket «Snorres kongesagaer». Her kom han i selskap med kunstnere som Christian Krohg, Eilif Peterssen og Gerhard Munthe. Fridtjof Nansen må ha likt tegningene, for han ga Egedius i oppdrag å illustrere «Fram over polhavet».

 

Han var som nevnt en av «de unge døde». Egedius ble rammet to ganger av en soppinfeksjon som ikke regnes som farlig i dag. Han ble bedre, og nok en gang kom Erik Werenskiold med et tilbud. Han overtalte Egedius til å illustrere verket «Norge i det nittende århundre». Det ble det siste oppdraget, han rakk å lage noen tegninger før han på nytt ble rammet av sykdommen. Han kom på sykehus, livet sto ikke til å redde. Men bildene hans lever videre.