Salmos 2011, Priorat/Spania

Vinlig norgesvenn

Vinmogulen Miguel Torres er godt kjent for sine spanske bestselgere. Vi nordmenn kunne gjerne vært mindre vanedyr, men er du blant dem som stadig kjøper Torres er det ingen grunn til å skjemmes. Torres holder jevnt over god kvalitet og kan være et vinhus å gjenoppdage for mange av oss.

Vinhuset Miguel Torres er ikke bare en produsent av spanske vinslagere som Sangre de Toro og Coronas. Familiedriften er også et innovativt vinhus med satsinger flere steder i verden. Utgangspunktet for Torres-imperiet var Penedès i Spania, hvor familien Torres begynte byggingen av sitt første store vinanlegg i 1870. Don Miguel Torres var en institusjon innen spansk vinproduksjon og var blant annet en pioner i forhold til å innføre franske druesorter til landet.

Familieimperiet styres i dag av Miguel Torres junior. Han har gjennomført en betydelig ekspansjon og vinhuset har blant annet etablert seg i USA og Chile. Ikke minst har de utvidet det spanske repertoaret med kvalitetsregionene som Priorat og Ribera del Duero. De siste årene har interessen for gamle lokale urdruer økt i takt med etterspørsel for vin som viser den enkelte druens særegenheter. I Spania er garnacha blant druene som er i vinden. Aragón, og spesielt regionen Campo de Borja, er anerkjent for sine fruktige og krydrede viner på denne druen. Torres 5G Garnacha er blant vinhusets siste tilskudd til porteføljen og er en ren garnacha fra Campo de Borja. Vinen viser at vinhuset både er oppdatert på markedstrender og opptatt av å fremme det spanske, spesielt det nordspanske.

For en rødvinsdrikkende nordmann skal godt gjøres å ikke kjenne til Torres. Vinhuset har solgt godt i Norge i årevis. Vinene er riktignok i en kommersiell stil, men det gjør dem også lette å like, ikke minst så holder de høy kvalitet i sine segmenter og er pent priset. Jeg vil likevel anbefale deg å legge til de tjue kronene som skiller Coronas fra Gran Coronas, for der er kvalitetsforskjellen større enn prisforskjellen. Selv flaggskipet Mas la Plana til nærmere 400 kroner må kunne sies å være et godt kjøp. Mas la Plana 1970, som da het Torres Gran Coronas Reserva Black Label, slo i 1979 berømte bordeauxviner som Latour og Pichon-Lalande i en blindsmaking i Paris. Vinen har siden fått gode skussmål og holder jevnt høy kvalitet år etter år. Det store høydepunktet blant Torres sine spanske rødviner er likevel prioratvinen Salmos. Distriktet Priorat ligger i likhet med Penedès i Catalonia, men mer mot sørvest og litt lenger inn i landet. Regionen har høstet mye anerkjennelse de siste årene og regnes blant Spanias mest prestisjetunge områder.

6   Salmos 2011, Priorat/Spania

Tett rubinrød vin med innsmigrende dufter av bjørnebær, skogsbær, kaffe, eksotiske krydder, lær, lakris og diskret fat. Vinen er elegant og balansert med sval fruktkarakter, integrert fatpreg, god fylde og konsentrasjon, middels syre og avrundede tanniner. En vellaget og pent priset prioratvin som sitter lenge.

56323, kr 240

 

5   Mas la Plana Cabernet Sauvignon 2009, Penedès/Spania
Tett rødsvart vin med komplekse dufter av solbær, fiken, sedertre, sigar, visne roser, varm jord, fat og svakt pepper. Vinen er kraftig og fyldig med flott konsentrasjon og frukt, markant tanninstruktur, fin syre og lang, balansert ettersmak.
2818, kr 389,50

5   Torres 5G Garnacha 2013, Campo de Borja
Dyp blårød farge og friske dufter av mørke bær, moreller, tørket frukt og krydder. Vinen er ungdommelig og fruktdreven med middels fylde og syre, samt milde tanniner og lang ettersmak.
14295, kr 112

5   Gran Coronas Reserva 2010, Penedès/Spania
Dyp rubinrød og tradisjonsrik vin med dufter av kirsebær, solbær, brent treverk, vanilje, tobakk og lær. Vinen er fyldig og smaksrik med god, rund munnfølelse og middels syre. Avslutningen er lang og lett krydret.
1777, kr 140

5   Torres Celeste 2011, Ribera del Duero/Spania
En vin med dyp rubinrød farge og tiltalende dufter av jordbær, solbær, krydder og vanilje. Vinen er smaksrik, frisk og rund med god fylde og sval fruktkarakter. Ettersmaken er lang og lett krydret.
43563, kr 165

4   Torres Coronas 2011
Middels dyp rubinrød farge og dufter av røde bær, urter, lær og krydder, samt hint av fat. Vinen er ungdommelig og middels fyldig med litt varm fruktkarakter, samt runde tanniner og lang ettersmak.
12028, kr 120