Byløvene

Vin til grill

Grillmat er et temmelig vidt begrep, men har du kjøtt på grillen passer det ofte det rød vin i glasset. Her er ukens grillvin.

Dagsavisen anmelder

Fellestrekket for grillmat er gjerne et karakteristisk røykpreg og en karamellisert stekeskorpe. I tillegg krydrer vi ofte grillmaten ekstra godt. Kanskje får den også en runde i en sursøt marinade. Sammen med fettinnhold og tilbehør er dette viktige faktorer når det kommer til valget av vin. Grillkrydder og -marinader, spesielt de ferdigkjøpte inneholder mye umami, en kjøttaktig fylde og smaksforsterkende faktor som både finnes naturlig i en del matvarer og som produseres industrielt som monosodium-glutamat (MSG). Umami i seg selv er ikke et problem, men den kan gi vinen en metallisk smak og gjøre den bitrere og syrligere. For vinens del, er det derfor bedre å lage marinader og krydderblandinger selv, men selv hjemmelagede marinader og grilloljer inneholder gjerne sin andel sukker og krydder.

For å møte dette bør grillvinen ha godt med fruktsødme, og runde eller lite tanniner. Er vinen fruktig og sødmefull nok, kan den likevel være ganske kraftig og strukturert, og fortsatt passe grillmaten. Men lette og fruktdrevne rødviner med lite tanniner frister gjerne mer i varmen, og det er gode valg når søte marinader eller krydder utfordrer vinen. Dette er i tillegg gode viner ti lyst kjøtt og lettere grillretter som kanskje får følge med friske grønnsaker. En fruktdreven og ueiket vin er også bedre når den serveres litt avkjølt, server den gjerne rundt 15 grader. Griller du derimot kjøtt av fettholdig lam eller okse, uten søte marinader eller grilloljer, kan nettopp en syrerik vin med fast tanninstruktur gi en god og opprenskende effekt i munnhulen. Røykaromaer i grillmat harmonerer veldig godt med eikekarakter i vin, så en fatlagret vin til grillet rødt kjøtt er ikke å forakte.

6   Unlitro 2013, Toscana/Italia, 6150, kr 200 (100 cl)

Den har en mørk rubinrød farge og innsmigrende dufter av kirsebær, rips, blomster og urter. Vinen er fruktig og ueiket med middels fylde, runde tanniner og god balanse mellom sødme og syre, samt lang ettersmak med lett snert. En frisk og ungdommelig vin som passer til de fleste grillretter.

6   Dom. Navarer Le Laouzil 2012, Languedoc-Roussillon/Frankrike, 95042, 
kr 180

Tiltalende vin med dyp rubinrød farge og friske dufter av mørke bær, lær, vanilje, lakris og urter. Vinen er smaksrik og konsentrert med middels syre, god fylde og avrundede tanniner, samt lang ettersmak. En god vin til grillet lam og storfe.

6   Las Pizarras del Jalon 2010, Aragon/Spania, 59082, kr 170

En flott og konsentrert Garnacha med rødsvart farge og dufter av søte mørke bær, kirsebær, lakris, sedertre og eksotiske krydder. Vinen er fyldig og rik med sval og lett syrlig frukt, gode tanniner 
og lang mineralsk ettersmak. En god grillvin til alle typer 
rødt kjøtt.

6   Allende 2007, Rioja/Spania, 45328, kr 226

En Rioja med blårød farge og dufter av moreller, solbær, tyttebær, urter og hint av fat. Vinen er saftig, frisk og middels fyldig med fin frukt og avrundede tanniner, samt lang, lett krydret ettersmak. En god vin til grillet biff og lam.

5   Souyris L’Inattendu 2011, Languedoc-Roussillon/Frankrike, 16386, kr 159

Tiltalende og allsidig grillvin med dyp rubinrød farge og dufter av mørke bær, plommer, lakris og krydder med innslag av fat. Den er frisk og fyldig med sødmefull frukt, middels syre og godt med tanniner. Avslutningen er lang og fast. En allrounder til grillmaten.

5   Collemassari Rigoleto 2012, Toscana/Italia, 59899, kr 132

En middels dyp rubinrød 
og ungdommelig vin med dufter av moreller, bringebær, plommer, eksotiske krydder, lær 
og svakt fat. Vinen er saftig og myk med god fylde og fin frukt, samt middels syre, runde tanniner og lang ettersmak. Passer til grillet storfe og fugl.

5   Goats do Roam 2013, Western Cape/Sør-Afrika, 55375, kr 370 (300 cl) BiB

Middels dyp rubinrød vin med dufter av søte mørke bær, kirsebær, kaffe og krydder. Vinen er bløt og saftig med 
lett sødmefull og varm fruktighet, samt middels fylde og runde tanniner. Middels lang ettersmak. Vinen passer til lett krydrede grillretter av lyst kjøtt og kylling, gjerne med urter.

4   Big House Cardinal Zin, California/USA, 56828, kr 409 (300 cl) BiB

Zinfandel er klassisk til grillmat. Vinen er middels dyp rubinrød og dufter av røde bær, bjørnebær, sjokolade og kanel. Den er lettdrikkelig 
og litt nøytral, men lett og frukt og middels fylde, samt lang bløt ettersmak. Vinen passer til grillmat 
og krydrede gryteretter.