La Chablisienne er et av verdens beste vinkooperativ og har en rekke bra viner på polet.

Verdens beste kooperativ

Sammen med Produttori de Barbaresco i Piemonte er sannsynligvis La Chablisienne verdens beste vinkooperativ.

 

La Chablisienne ble etablert i 1923. Dårlige økonomiske tider brakte noen av den tids mest berømte vinmarkseiere sammen. Og disse startet La Chablisienne. Fram til slutten av 1950-tallet laget de vin som stort sett ble solgt i bulk.

Først da familien Tucki overtok i 1961 ble det fart på egen tapping. Ekstrem lidenskap i flere generasjoner har brakt La Chablisienne helt til topp i Chablis, og regnes i dag som en av områdets beste produsenter.

Flere av vinene finnes på Vinmonopolet, både i polhyllene og bestillingsutvalget. Minst spennende er Petit Chablis i 2013-årgangen. Det er mulig at denne hadde vunnet på å være ferskere.

Men både pappvarianten, den vanlige chablisen med navnet Cuvée La Sereine og ikke minst premier cru-vinen Montmains leverer varene.

Den vanlige chablisen er distriktstypisk som bare det, mens Montmains er en klassisk og mineralsk premier cru og veldig, veldig bra.

Ukas anbefaling

6

5113101 Bott-Geyl Lieu Dit Kronenbourg Riesling 2013 (Alsace, Frankrike) kr 274,90

Sertifisert biodynamisk riesling fra Alsace der druene kommer fra Lieu dit Kronenbourg som ligger i den østre enden av grand cru-vinmarken Schoenenburg. Har nokså kraftig gulfarge og lukter av sitrus og tropisk frukt sammen med petroleum og mineraler. Bra konsentrasjon og smaker av sitrus, sammen med eple, en tøtsj av honning og mineraler. Fabelaktig syrlighet i avslutningen. (90)

Øvrige

6

1946001 La Chablisienne Chablis 1er Cru Montmains 2014 (Burgund, Frankrike) kr 249,90

Lys gulfarge og lukter av tropisk frukt sammen med eple og røykaktige mineraltoner. Slank og elegant samtidig som den smaker mye. Modne syrlige epler, sitrus sammen med nydelig mineralpreg. Meget bra syrlighet i avslutningen. (89)

3084001 La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine 2013 (Burgund, Frankrike) kr 179,90

Lys gulfarge med hint av grønt. Modne epler sammen med sitrus og sjøaktige mineraler i lukten. Middels fylde og smaker av syrlig eplesitrusfrukt sammen med eplekjerner og en god del mineraler. Godt balansert og super syrlighet i avslutningen. (87)

8017506 La Chablisienne Chablis (Burgund, Frankrike) kr 569,90 for tre liter

Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus sammen med tydelig mineralpreg. Middels fylde og smaker sitrus sammen med grønne epler og en god dose mineraler. Bra syrlighet i avslutningen. (86)

5

3083901 La Chablisienne Petit Chablis Vibrant 2013 (Burgund, Frankrike) kr 159,90

Lys gulfarge og lukter av modne epler, blomster og ullaktige mineraler. Lett i smaken der det går i modent eple sammen med sitrus sammen med en god dose mineraler. Bra syrlighet i avslutningen. (84)