Byløvene

Tacoparty

Enten du synes taco er herlig eller harry, kommer du til å like denne varianten.

Dagsavisen anmelder

Quesadilla, wraps, tortillas, taco, nachos - dette er retter som selv norske barn under ti år har et sterkt forhold til. Men vet vi hva det egentlig er?

I «texmexens» hjemland, Mexico, spises disse variantene i ett sett. Men aldri med kjøttdeig kokt inn med såkalt tacokrydder, og heller ikke med sprø tacoskjell, slik vi gjør det her til lands.

Selv om taco framstår som fingermat-fastfood, er det mye stolthet knyttet til retten i opphavslandet. Rene, raffinerte, friske og gode smaker er viktig i en klassisk taco.

Fyllet i taco består gjerne av svinekjøtt fra den forreste delen av grisen. Kjøttstykker fra bog/skulder og nakke, gnidd inn med krydder, vil være smaksrikt og saftig selv etter over flere timers baking i ovnen. Saftigheten skyldes at tynne sener og fett, som ligger mellom musklene, går i oppløsning under varmebehandlingen. Filet eller steik av svin vil derimot bli forferdelig tørt med tilsvarende behandling.

Når det saftige svinekjøttet er bakt ferdig, er det så mørt at man kan rive det fra hverandre med en gaffel. Da får det slå følge med frisk tomatsalsa (nei, ikke tacosaus), en grov guacamole med limesaft (nei, ikke den ertepureen på boks som også kalles guacamole), fersk, kokt og sprø mais (ikke den bløte hermetikkvarianten) og gjerne noe stivelse som kokt ris eller svarte bønner.

Grovt revet cheddar, rødløk, en skje rømme blandet med litt yoghurt og noen blader sprø salat og koriander gjør dette til en realt mexicansk måltid. Hvis du ikke ønsker å lage tortillalefsene selv, anbefaler jeg å gi butikkvarianten noen sekunder i en grillpanne eller bake dem tildekket i ovn i noen minutter. Griller du dem, vil de få en god smak av litt brent mel uten at de blir stive og tørre.

Sett på Manu Chao på spilleren, smør deg selv med litt tålmodighet og grisen med krydder, og lag et tacoparty litt utenom det vanlige! 
(NTB tema)

Taco