Byløvene

Sushivennlig maifest på polet

Når Vinmonopolet denne helgen slipper nyhetene for mai og juni er det sommer og sol så lang øyet kan se. Det vårlige slippet er tradisjonelt blant årets største, og med lys og varme kommer lysten på lette og friske viner.

Dagsavisen anmelder

Der Vinmonopolet tidligere hadde større fokus på et tema som kunne dekke alt fra druesorter til vinområder, satses det i dag på flere mindre fagfelt. Fagfeltene kan være basert på salgstall, kundebehov eller produktkategorier som har mangler i utvalg eller prissegmenter. I tillegg blir det valgt å fokusere på et utvalgt mat-tema i forbindelse med nyhetsslippet for mai og juni. Nyhetene er i utgangspunktet ikke valgt ut for å passe til slippets mat-tema, og hvilke varer som velges ut er forskjellig fra butikk til butikk. Av tolv produkter som merkes med bindersen «passer til sushi» er det kun en håndfull viner som trenger å være nyheter, hvor noen igjen må være alkoholfrie. Utover dette står butikksjefene ganske fritt. Temaet presenteres i tillegg grundig på nettsidene og i Vinbladet, men det er lov å prøve produkter som ikke er å få blant de tolv utvalgte og. Likevel er det ekstremt mange nyheter som passer til sushi.

Hvitvin gjør susen når sushi står på menyen, men det kan være en tricky kombinasjon. I tillegg til våre fire grunnsmaker, søtt, surt, salt og bittert, er umami en slags smaksforsterkende salt-søt og kjøttaktig fylde. Smaken kommer av aminosyren glutamin som blant annet produseres industrielt til krydderblandinger. Den finnes i tillegg i fermenterte sauser som soyasaus, og naturlige råvarer som fisk. Umami øker gjerne smaksopplevelsen i maten, men når den kombineres med vinen kan den få en ubehagelig og metallisk smak. Grønn te eller øl kan derfor være fullgode alternativer. Om du foretrekker vin, bør du gå for en fruktig friskus hvor syre og sødme balanseres, eller en vin med moderat syre og litt oljeaktig fylde. Det er ikke til å komme unna at riesling er den store sushi-druen med høy syre som nøytraliserer mye av umami-effekten, noe som gjør at riesling takler litt tøffere smaker. Samtidig har riesling en ren og elegant stil, og er dermed snill mot den sarte fisken. Vinen bør være ungdommelig og ha litt restsødme, men gjerne kategoriseres som tørr. De samme kriteriene gjelder for vin på andre druer, altså ungdommelige og syrefriske viner med litt sødme. Musserende laget på tradisjonell metode har de samme egenskapene i kombinasjonen god syre og litt sødme. Det går fint an å velge rosévin også, samt at hval, gåselever, tempura og sashimi kan takle milde rødviner på druer som pinot noir og gamay. Folks toleranse for tanniner og syre varier, og er noe man tilvennes. I sushiens vugge, Japan, er bitterhet i te og råvarer vanligere, og rødvin med litt tanniner kan for enkelte være et riktigere valg. Er vinens aroma for kraftig kan de rene sarte fiskesmakene overdøves, mens soyasaus og wasabi kan ta knekken på andre viner.

Hvitvin

6 Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Trocken 2012, Tyskland
Lys gulgrønn riesling med tiltalende dufter av epler, lime, blomster og mineraler. Den er elegant, frisk og fruktig med flott balanse og middels fylde, samt lang og mineralsk ettersmak.
Best.nr. 12845, kr 173,50

6 Wachau Riesling Smaragd Achleiten 2012, Østerrike
Lys gulgrønn farge og dufter av blomster, epler, sitrus og mineraler. Vinen er delikat og konsentrert, frisk og mineralsk med høy syre, lett sødmefull frukt, samt en lang og tørr ettersmak.
Best.nr. 10764, kr 220

6 Kruger-Rumpf Schiefer Riesling Trocken 2013, Tyskland
En flott og rimelig kvalitetsvin med lys gulgrønn farge og tiltalende dufter av syrlige epler og sitrus. Den er fast, ren og rik med god munnfølelse og syre, samt lang ettersmak.
Best.nr. 14263, kr 141

6 Jäger Riesling Smaragd Achleiten 2012, Østerrike
Dette er en lys gul og innsmigrende riesling med dufter av epler, fersken, blomster, sitrus og mineraler. Den er syrefrisk og middels fyldig med flott mineralitet og frisk syre, samt lang og harmonisk ettersmak.
Best.nr. 14214, kr 249,50

6 Pfeffingen Terra Rosa Riesling Trocken 2012, Tyskland
En lys gul riesling med innsmigrende dufter av epler, sitron, fersken og mineraler. Vinen er frisk og lett sødmefull med fin syre, middels fylde, og godt med mineraler i en lang og fruktig avslutning.
Best.nr. 4328, kr 189

5 Ræga Riesling Trocken 2013, Tyskland
Rekevin med sørlandsklang på miljøvennlig og uknuselig pet-flaske. Vinen dufter tiltalende av gule epler, blomster og lime. Den er slank, syrlig og ukomplisert med frisk frukt og lang ettersmak.
Best.nr. 14676, kr 100

5 Winter Riesling Trocken 2013, Tyskland
God halvtørr kartongvin med blek gulgrønn farge og dufter av epler, sitrus, lime og blomster. Den er middels fyldig med en fin syre og frisk frukt, samt lang, fast ettersmak.
Best.nr. 14649, kr 378 (300 cl) BiB

5 Eifel-Pfeiffer Riesling 2013, Tyskland
En god og prisgunstig halvsøt riesling med lys gul farge og dufter av søte epler, blomster og lime. Vinen er middels fyldig og fruktig med hint av mineraler, middels syre og lang ettersmak.
Best.nr. 14261, kr 125

5 XII Subirat Parent 2013, Spania
Dette er en frisk og særegen vin på druen subirat parent. Vinen dufter av gule plommer, tropisk frukt, mandelkjernepudding og sitron. Den er slank og fruktig med god syre og lang tørr ettersmak.
Best.nr. 14300, kr 136

5 Loimer Grüner Veltliner Käferberg 2011, Østerrike
Middels dyp gul vin laget etter biodynamiske prinsipper. Den dufter av epler, blomster, fersken, ingefær og hvit pepper. Vinen er frisk, fruktig og middels fyldig med god frukt. Ettersmaken sitter godt.
Best.nr. 46505, kr 299

5 Filippi Vigne della Brà Soave Colli Scaligeri 2012, Italia
Flott soave med lys strågul farge og sitruspregede dufter med innslag av tropisk frukt, marsipan og urter. Den har en frisk og rund med kremet fylde, middels syre og lang, elegant og rik ettersmak.
Best.nr. 14261, kr 125

5 Kuhn Riesling vom Kalksteinfels 2012, Tyskland
Vinen er blek gulgrønn og dufter av epler, sitrus, lime og mineraler. Den er middels fyldig, med en flott syrestruktur og elegant stil. Ettersmaken er frisk og mineralsk.
Best.nr. 5179, kr 182

Musserende

6 Perron-Beauvineau l'Haubette Blanc de Noirs Brut Intégral, Frankrike
En middels dyp gyllenrosa champagne med tiltalende dufter av modne epler, røde bær, nøtter, sitrus, mineraler og rugbrød. Vinen er smaksrik, syrefrisk og fruktig med fine, bløte bobler og lang mineralsk ettersmak.
Best.nr. 14141, kr 326

5 Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Frankrike
En lys lakserosa og elegant crémant med dufter av moreller, bringebær, sitrus og bakst. Vinen har fine bobler, frisk frukt og syre, samt middels fylde og lang ettersmak.
Best.nr. 12822, kr 145

5 Ch. Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut, Frankrike
En god og rimelig musserende med lys gyllen farge og dufter av epler, lime og kjeks. Den er frisk, fruktig og fyldig med fin syre og lang ettersmak.
Best.nr. 8654, kr 120