Stilfull match

Hver gang jeg drikker riesling fra det vakre vinområdet Alsace, tenker jeg at jeg burde gjøre det oftere.

 

Av Knut-Espen Misje

Til en så flott råvare som piggvar er det etter mitt syn kun hvitvin eller musserende vin fra øverste hylle som gjelder. Av mange mulige toppviner falt valget på en riesling fra Alsace i det nordøstlige hjørnet av Frankrike. Der ligger vinmarkene som perler på en snor, fra Strasbourg i nord til Colmar i sør, rammet inn av Vosgeserfjellene i vest og den majestetiske Rhinen og Schwarzwald i øst.

Forholdene er optimale for produksjon av hvitvin. Mens den totale størrelsen på Frankrikes vinmarker har krympet litt de senere årene, har beplantingen i Alsace økt en del. Vinene herfra er favoritter til bistromiddager i store deler av Frankrike, og kun 25 prosent eksporteres til utlandet. Riesling er den mest plantede druen i området, med en andel på omtrent 20 prosent.

Ukens vin, Kreydenweiss Wiebelsberg GC Riesling 2014 (varenr. 4897201, kr 275,90, bestillingsutvalg), er signert den velrenommerte produsenten med samme navn. Vinen er dyrket og fremstilt etter biodynamiske prinsipper, og tilhører øverste kategori i den lokale vinloven Grand Cru.

Vinmarken Wiebelsberg har sørøstlig orientering, og er ganske bratt med jordsmonn av veldrenert rosa sandstein som varmes fort opp av sola i vekstperioden.

Vinen lukter av modne sitroner, pærer og sommerblomster, med et diskré preg av lettristede nøtter. Den er konsentrert og frisk, med et rent smaksbilde og en fast struktur som understøtter de fine nyansene og den saftige, men tydelige konsistensen i fiskekjøttet. Harmonien mellom den aromatiske olje og vinen er perfekt.

Dette viste seg å være et vellykket møte mellom to likeverdige partnere som tydelig trives i hverandres selskap. Vinen er isolert sett veldig ung, så liker man å lagre vin kan man gjerne ha denne flasken ti-tolv år i kjell­eren.

Les også: Nordens nordligste vingård