Byløvene

Sterkt, rått og godt

Vilkårlig hakket rød fisk og tynne skiver syrlig agurk, servert helt rått med en dose sterk pepperrotrømme.

Dagsavisen anmelder

De fiskene i Norge som er lettest å få fatt i, og som egner seg best til å fortære i rå tilstand, er fjordørreten og laksen. Vill eller oppdrett, nydelig er den i fersk tilstand uansett. Prøv denne oppskriften som en lunsj eller forrett.

Når man skal spise rå fisk, eller kjøtt for den slags skyld, stilles det strengere krav til kvaliteten på råvaren enn ellers. Har du ikke halt fisken på land selv, så sjekk fisken før den kjøpes. Heng gjerne over fiskedisken og spør om å få lukte på fisken før du kjøper den. Du møter sannsynligvis en del forståelse når du forklarer at den skal bli en nydelig liten tartar og at det derfor er ekstra viktig å sjekke varen. Lukten du leter etter i fisken er ... ingenting! Fersk fisk lukter bortimot ingenting. Lukter du noe - litt fett, mystisk, «fisk», surt, sjø eller noe i det hele tatt - blir det ikke tartar denne helgen. En halvslapp fisk kan ødelegge hele opplevelsen. Du skal ha frisk fisk med godt fast tygg og maritim, mineralsk smak.

Når du har funnet det optimale fiskestykket kommer spørsmålet om hva man skal ha til. Mitt forslag denne uken er kjente smaker som agurk og rømme. Agurken har den kjente smaken av søtt, salt og syrlig, mens rømmen har fått besøk av den ganske sterke, ferske pepperroten. Pepperrot er en gammel grønnsak i Norge, men er lite brukt. Nå har jeg midlertidig sett den til salgs i stadig flere butikker de siste årene, og forståelig nok er den blitt mer populær i det norske kjøkkenet. Denne komplimenterer rå fisk og syrlig agurk perfekt.

Sammen blir disse smakene til «dynamitt» i munnen. Og du har fått deg en ny, vårlig favorittrett! 
(NTB Tema)

Laksetartar (fire personer)

2 ts salt