Elegant lokale, god service og overraskende smakssammensetninger på Ocean Art. FOTO: FARTEIN RUDJORD

Stemning over bananbladene

Spennende smaksvarianter og uventede blandinger står på menyen til Ocean Art som har holdt til i Bygdøy Allé i noen måneder. God service krydrer besøket.

Ocean art ­restaurant

Mat            4

Meny          5

Miljø           4

Service       5

Pris            4

Restauranten åpnet rett før jul og byr på vietnamesiske og andre asiatiske smaker. Eierne driver butikk i Torggata og har dermed tilgang til gode råvarer. De har også take-away flere steder rundt Oslo. Byløvene har passert andre spisesteder før de lander hos Ocean Art. Lokalet er langt og smalt, med en bardisk og flere bord opp noen trappetrinn. De to blir mottatt av en meget blid og velvillig servitør og får et bord ved vinduet. Hvite duker, lett jordfargede vegger med blå innslag gir et elegant preg. For dem som ønsker å være litt for seg selv har restauranten et chambre separé med plass til 14 personer.

- Et flott akvarium, utbryter Løvinnen og betrakter vakre gule og blå fisker i ulike størrelser som boltrer seg i vannet. Et avslappende sted å hvile blikket. Hun trenger ikke studere akvariefiskene lenge før servitøren kommer med to glass husets hvitvin og spisekartet, som er ganske omfattende. Vietnamesisk okse, svin, lam, kylling og and, men fisk og skalldyr er kokkens store pasjon ifølge presentasjonen på nettsidene. Her brukes norske råvarer, friske urter og smaker fra Vietnam. Et godt utvalg sushi- og sashimiretter i mange kombinasjoner, vietnamesisk suppe kokt på hjemmelaget kraft av høne og okse, og marinert indrefilet av okse med gåselever som serveres med whiskysaus er bare noe av det som tilbys.

 

Byløvene blinker seg ut hver sin forrett og hovedrett. Løven har lyst på innbakt breiflabb til forrett. Da blir servitøren begeistret.

- Du liker fisk, da må du ta bananbladdampet fisk som hovedrett. Retten består av breiflabb, kveite og laks. Den vil du like, sier servitøren. Løven følger rådet og bytter til en annen forrett, og velger grillspyd med kylling.

Løvinnen bestemmer seg for hummer/kongekrabbesalat til forrett og andebryst med eksotiske frukter og grønnsaker. Servitøren nikker anerkjennende, og understreker at dette er gode valg. Hovedrettene koster 259 kroner, forrettene 65 og 85 kroner. Byløvene har lyst på rødvin til hovedrettene og det gir servitøren litt hodebry. Hun syns ikke det var lett å finne en rødvin som skulle passe til begge hovedrettene, men utfallet ender godt. På en Valpolicella til 495 kroner.

 

Det oppnås nesten øyekontakt med den største blå fisken før forrettene kommer. Fint dandert, og servitøren forklarer ingrediensene på en engasjert og informativ måte. Hummersalaten er blandet med ananas, avokado, finhakket mango og agurk. Den serveres med lakserogn, goma wakame (sjøalgesalat), koreansk kimchi (gjærede grønnsaker) og er toppet med en dressing. Salaten smaker bra, men uten at den får Løvinnen til å gispe av fryd. Stillheten har senket seg hos bordkavaleren som sliter litt med å få løs kyllingstykkene fra spydet. Smaken er grei, men kjøttet er for tørt og hardt. Noe servitøren beklager, og vil bringe videre til kjøkkenet.

 

Det er klart for hovedrettene, og den store overraskelsen er Løvens fiskestykker som ligger innpakket i bananblader i et langt «bambusrør». Breiflabb, kveite og laks er dampet i bananblad med sitrongress, galangal (en rot som kan erstattes av ingefær). Retten serveres med glassnudler, shitakesopp og koriander. Shitakesoppen skal være bra for å styrke immunforsvaret, har Byløvene lest. Fiskestykkene er faste og velsmakende og tilbehøret er spennende og smaksrikt. Porsjonen er stor og Løven nyter det hele og er meget fornøyd.

- Det er viktig å ikke spise for fort, sier han belærende mens han studerer hvilket av fiskestykkene som står for tur.

Andebrystet serveres i fint oppskårne skiver med asiatisk frukt, kinesisk brokkoli, enokisopp (som også skal være god for helsa) og plommesaus. Kjøttet er mørt og tilbehøret knasende. Løvinnen er like fornøyd som bordkavaleren. Og den blide og svært oppmerksomme servitøren er stadig bortom bordet for å sørge for at de to har det de trenger.

 

Mette, men lystne på dessert studerer Byløvene spisekartets søte del. Sesamboller med grønne bønner og vaniljekrem og kokkens smågodt med et utvalg av kaker og frukt for to personer er blant tilbudene. Byløvene blinker seg ut eksotiske, asiatiske frukter. Den ene som en fruktsalat servert på isbiter, den andre som fruktcocktail med et utvalg frukter og fruktkjøtt av kokos. Juicen i fruktcocktailen mister smak etter hvert som isbitene smelter, men i starten er det friskt uten å være for søtt. Til dessertene nytes en dessertvin. Zantho Beerenausleese viser seg å være et utmerket dessertfølge. Drøyt 1.800 kroner senere er Byløvene på vei hjem.