Byløvene

Sprø med brød

Helgens crispy sommersalat inneholder store munnfuller av alle godsakene.

Dagsavisen anmelder

Et vanlig tabbe på salatfronten er å hakke opp alt i bittesmå, ugjenkjennelige biter med en sløv kniv. Den vanen må vi vende! Det er nemlig deilig å kunne identifisere alle ingrediensene i en salat.

Her har jeg laget en salat der alle de modne, smaksrike råvarene står tydelig fram: Store, sprø krutonger, grillet laks, norsk hjertesalat, plommetomater, rødløk og agurk. Dette utgjør «tygget» og konsistensen i retten. Dressingen vi heller over etterpå, styrer i stor grad totalsmaken på salaten, derfor er det viktig at den står i stil med ingrediensene.

Sommerens beste dressing, etter min mening, inneholder ferske urter, sitron, hvitløk og tyrkisk yoghurt. Den gir en naturlig og syrlig smak som kler alle råvarene. Tyrkisk yoghurt gir mer valuta for pengene enn vanlig yoghurt naturell - fordi den inneholder mindre vann. Den tyrkiske yoghurten er atskillig tykkere og har mange bruksområder. I motsetning til yoghurt naturell trenger du ikke sile den i kaffefilter for å fjerne vann.

Vi vil ha protein i retten, og her faller valget på grillet laks eller fjordørret. Dette er fisk som lett lar seg grille, og som slipper grillristen uten problemer, så lenge risten er tilstrekkelig varm før fisken legges på. At fisken er sukkersaltet, gjør den litt hardere i konsistensen - noe som igjen gjør den mer egnet for grilling.

Under selve grillingen er det mange som tuller det til og begynner å skrape fisken løs fra risten etter bare noen sekunder. Det funker aldri! La heller fisken løsne av seg selv når den har fått en tydelig grillskorpe etter et minutt eller to.

Salaten fungerer like godt som en frisk og sprø forrett som en selvstendig salat. (NTB Tema)

Crispy sommeersalat

Spanjol på frammarsj