Byløvene

Søtt og rødt

Til sjokoladedesserter er det røde dessertviner som gjelder, og italienske Recioto della Valpolicella passer som hånd i hanske.

Dagsavisen anmelder

Av Knut-Espen Misje

Sprø tertebunn og sjokolade smaksatt med appelsin, kardemomme og vanilje gir oss tre muligheter i glasset: Mørkt øl av typen porter, en søt vin basert på røde druer, eller en rød hetvin – for eksempel portvin.

Jeg har valgt en Recioto della Valpolicella fra det italienske området Veneto denne uken. Recioto er en vinstil som har vært produsert i området siden romertiden. Det er denne vinstilen som er utgangspunktet for nåtidens populære amarone.

Vinene lages av de tradisjonelle Valpolicella-druene Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara. Druene høstes for hånd og legges til tørking (appassimento) i små kurver på tørkerom i minst en måned. Når druene tørkes, øker konsentrasjonen av syrer, sukker og smak.

Utpå nyåret presses druene og gjæres til en søt rødvin som gjerne lagres et års tid i fat før flasketapping. Det som skiller Recioto fra andre sjokoladeviner som for eksempel portvin, er at alkoholnivået er relativt moderat. Casotto del Merlo Recioto della Valpolicella Classico 2011 (varenr. 3954702, kr 199,90, basiskategori 5) er laget av vinhuset Campagnola, grunnlagt i 1886. Vinhuset ble kjent for å produsere utmerkede recioto-viner allerede i 1907, da det vant gullmedalje for årets beste recioto i den årlige kåringen i Verona.

Vinen er laget av Corvina og Rondinella som er modnet opp mot et år i ståltank og flaske før salg. Vinen har ungdommelige aroma av røde bær og steinfrukter. I munnen er den passelig søt. Den har moderat, balansert alkohol på 13 prosent, en deilig sursøt frukt som harmonerer med den syndige sjokoladen, og en letthet som passer appelsinsmaken godt. Vinens syre og moderate tanninstruktur renser ganen og løfter terten til nye høyder.