Byløvene

Søtt med stil

For deg som liker likør.

Dagsavisen anmelder

Likør er en temmelig bred kategori, fra de klassiske og alkoholstyrke likørene som cointreau til lakrisshots og trendy nyvinninger. Cointreau er i dag kjent over hele verden, og brukes som ingrediens i en rekke kjente drinker og matretter. Likøren regnes som opprinnelsen til triple sec, og noe av hemmeligheten er blandingen av bitter og søt appelsin. Cointreaudestilleriet ligger i den vakre byen Angers i Frankrike. Destilleriet har et eget museum som alene er verdt et besøk, uavhengig av om man liker likøren.

Brødrene Cointreau opprettet deres første destilleri i 1849 ved strendene til Maine, en biflod til floden Loire i Angers. Etter en forrykende suksess med likører fremstilt av frukter fra området, besluttet brødrene seg for å utvikle en likør som skilte seg markant ut fra dagens trend.

Den skulle være krystallklar. Den skulle ha en tydelig smak av appelsin og presenteres i en enkel, elegant flaske. Eduard-JeanCointreau ønsket å komme fram til en perfekt balanse mellom det søte og det bitre. Etter mange anstrengelser fant man frem til en oppskrift som siden den gang har vært en vel bevart hemmelighet.

Cointreau er det største likørmerket i verden og selges i cirka 130 land. Nytt på polet nå i januar er også en mer sjelden klassiker nemlig sloe gin. Sloe gin er en ginlikør laget på slåpebær eller slåpetornbær. Bærene vokser også her til lands, omkring Oslofjorden og sørover til Kristiansand, samt hist og pist i Rogaland. Er du glad i brusen Dr. Pepper er det en gjenkjennelig aroma på de to produktene. Sloe gin skal ha minimum 25 volumprosent alkohol. Den tradisjonelle måten å lage sloe gin er å la sukkeret «suge» saften ut av slåpebærene så likøren er også normalt temmelig søt.

6   Sipsmith Sloe Gin, England, 5484, kr 290 (50 cl) 29 % vol.

Sipsmith lager i utgangspunktet superb gin og dette er en blanding av gin og uttrekk av slåpebær. Den har en middels dyp mursteinsrød farge og dufter innsmigrende av Dr. Pepper, mandler, urtesalt og kjernefrukt. Likøren er harmonisk og balansert med god fylde og lang ettersmak med hint av pepper.

6   Cointreau, Frankrike, 24101, kr 400 (70 cl) 40% vol.

Vannklar likør med fantastiske rene dufter av søte og bitre sitrusfrukter og tørket appelsinskall. Den har en oljepreget fylde, energisk munnfølelse og lang balansert ettersmak med tydelig preg av bitterappelsin.

5   City of London Sloe Gin, England, 18510, kr 409 (70 cl) 28% vol.

En dypere brunrød sloe gin med utalte dufter av slåpebær, mandelkjernepudding, Dr. Pepper, sitrus og kirsebærstein. Den er søt og balansert med god fylde og lang ettersmak med innslag av solbærsirup.

4   Dramm Lakris & Chili, Nederland, 8748, kr 310 (70 cl) 30% vol.

Lakrislikør er litt elske eller hate, men liker du lakris redder en tiltalende chilisnert inn denne til komikeren Morten Ramm. Den er opak svart og dufter av lakris, karamell, sitrus og chili. Den er skikkelig søt med 225 gram sukker per liter, fyldig og viskøs.

Ettersmaken er rik og lakrispreget med fint innslag av chili.

1   Rhuby Rhubarb Liqueur, Sverige, 16417, kr 350 (70 cl) 20% vol.

Styr unna. I utgangspunktet elsker jeg rabarbra og jeg pleier ikke å bruke spalteplass på negative omtaler, men da dette er noe av det vondeste jeg har smakt på flaske kommer jeg med en advarsel. Blek såperosa farge og syntetiske dufter av rabarbra, såpe og parfyme. Såpepreget gjentas i smaken som til dels overdøver den syntetiske rabarbrasmaken. Likør på naturlig og syrlig rabarbra burde, hvert fall i teorien, kunne balansere noe av likørens 176 gram sukker per liter. Ei heller har likøren  den alkoholstyrken som skal til for å renske opp i munnen. Ikke minst er prisen for høy til tross for fin flaske.