Byløvene

Søte julegleder

Når julas søtsaker kommer på bordet bør de få følge av noe godt i glasset. Dessert og vin eller brennevin er ikke det enkleste å kombinere. Men det er en kombinasjon som betaler seg.

Dagsavisen anmelder

De aller fleste kaker og desserter er søte. En tommelfingerregel er at vinen bør være like søt som desserten, uten å overdøve den. Det gjelder med andre ord å finne fram til kombinasjoner hvor sødmenivået er i balanse.

Brennevin til desserter og kaker er også en god kombinasjon, til tross for det høye alkoholnivået er god brun rom eller en vellagret akevitt for eksempel supert til konfekt og mørk sjokolade.

Når desserten er sammensatt av flere ingredienser, bør den smaken som dominerer retten få avgjøre vinvalget, noe som ofte er vanskelig å forutse. Selv klassiske kombinasjoner kan komme litt feil ut om vinen eller desserten er søtere eller syrligere enn antatt. Man må som regel smake seg fram til en god kombinasjon, men det er jo også litt av moroa. Man bør prøve seg fram, og kanskje justere syre- eller sødmenivået i desserten om man har anledning til det.

Har du bommet litt på kombinasjonen kan du trøste deg med at søte viner ofte er dessert i seg selv, og at det ikke er krise om vått og tørt er bedre hver for seg. Men når kombinasjonen først klaffer er det en fabelaktig avslutning på et godt måltid.

6   Zacapa Centenario 23, Guatemala
En fantastisk og vellagret rom med rødbrun farge og dufter av tørket frukt, plommer, honning, krydder og vanilje med hint av lakk. Den er rund og smaksrik med flott fylde som smelter i munnen, samt lang kompleks ettersmak. Perfekt til mørk sjokolade, med også super til andre sjokoladedesserter. 91503, kr 599 (70 cl) 40 % vol.

6   Ramos Pinto Porto Tawny 30 Years Old, Douro/Portugal
Middels dyp mursteinsbrun tawny med intense og tiltalende dufter av hasselnøtter, tørkede fiken, appelsinskall, lyse rosiner, fat og krydder. Vinen er fyldig, rik og elegant med god konsentrasjon og lang varm ettersmak. En super vin til sjokolade- og nøttekaker eller konfekt, og ikke minst til blåskimmeloster. 43569, kr 600 (75 cl) 20 % vol.

6   Château K Saussignac 2009, Bergerac/Frankrike
Flott røverkjøp av en dessertvin med tiltalende dufter av tørket aprikos, honning, gule frukter og krydder. Den er søt, frisk og fruktig med god fylde og fin syre, samt lang, balansert ettersmak. Vinen passer til blåskimmelost, nøttekaker og fruktterter, samt gåselever og paté. Økologisk dyrket. 58908, kr 215 (50 cl) 12,5 % vol.

5   La Spinetta Moscato d'Asti Bricco Quaglia 2011, Piemonte/Italia
Lys gul og lett musserende vin med dufter av muskatelldruer, hylleblomst, lime og tropisk frukt. Den er sødmefull, delikat og frisk med lav alkohol og moderat syre, samt lang fruktig avslutning. Vinen passer til fruktsalat og lette bærdesserter. 47951, kr 166 (75 cl) 5,5 % vol.

5   Rabl Riesling Trockenbeerenauslese 2007, Kamptal/Østerrike
Lys gul lekkerbisken med dufter av modne gule epler, friske blomster, honning og appelsin. Vinen er frisk og fyldig med en god syrestruktur og fin balanse mellom sødme og syre. Lang elegant ettersmak. Passer til karamellpudding, crème brûlée og lett karamelliserte desserter. 93088, kr 245 (37,5 cl) 10,5 % vol.

5   Cazes Rivesaltes Ambré 1999, Languedoc-Roussillon/Frankrike
Middels dyp ravgul farge og dufter av karamell, honning, tørket appelsinskall og aprikos. Vinen er søt og smaksrik med god fylde, middels syre og lang aprikospreget avslutning. Vinen passer til lette sjokoladedesserter med nøtter eller appelsin, ostekake, is og parfait. Økologisk dyrket. 99431, kr 280 (75 cl) 16 % vol.

4   Fiin Gammel Portviin, Douro/Portugal
Fruktig og sødmefull ruby med dyp rubinrød farge og dufter av svisker, kirsebær, solbærlikør, sjokolade og fat. Vinen er bløt og frisk med gode tanniner og lang, smaksrik avslutning. Passer til bittersøte sjokoladedesserter og Stilton, samt riskrem med rød saus. Et godt kjøp. 6727, kr 190 (75 cl) 20 % vol.

4   Cazes Muscat de Rivesaltes 2008, Languedoc-Roussillon/Frankrike
Lys gyllen sterkvin med dufter av muskatelldruer, blomster, søte gule frukter og sitrus. Vinen er middels fyldig, elegant, søtlig og frisk med middels syre og lang varm ettersmak. Passer til fruktsalat og friske fruktdesserter, samt lyse småkaker. Økologisk dyrket. 99433, kr 199,50 (75) 15 % vol.