Byløvene

Sommerlig akevitt

Flere av våre akevitter passer utmerket som følge til sommermaten. Nå har vi også fått en egen grillakevitt.

Dagsavisen anmelder

Det har vært en formidabel vekst i akevittinteressen de siste årene, med en stadig oppmerksomhet rundt det som gjør norsk akevitt så spesiell, nemlig potetsprit, krydderdestilater og fatlagring på brukte sherryfat. Parallelt har det vært arbeidet for å etablere «Norsk akevitt» som et kvalitetsprodukt på linje med skotsk whisky og fransk cognac. I 2010 ble det innført kvalitetskriterier for å kunne bruke den beskyttede geografiske betegnelsen «Norsk akevitt». Den økende akevittinteressen har bidratt til at vi fått en rekke akevitter som er spesialtilpasset mat, også sommermaten. Det er også en del elementer i sommermaten, som for eksempel majones, eddik, egg, oliven, kapers, grillkrydder- og marinader, som kan være vanskelig med vin. Ofte kan du med fordel droppe vin og velge øl og akevitt.

I år har sjefsdestillatør Halvor Heuch hos Arcus laget en god og sødmefull grillakevitt, Gilde Aquavit Grill. Dette er en akevitt som både passer til og i en rekke av sommerens grillretter. Grillakevitten er selvfølgelig laget etter norske akevittradisjoner. I tillegg har vi mange andre tradisjonsrike akevitter som passer til grillmat, for eksempel juleakevitten og Gammel Reserve.

Det er også verdt å merke seg at lyse akevitter har en lett og frisk stil som passer svært godt til sommeretter som fisk og skalldyr. Disse akevittene går ofte fabelaktig til røykt fisk, sild, krabber og kreps. Til urtegravet fisk bør akevitten være mild, og gjerne dillkrydret. De litt rikere, og gjerne lett røykpregede akevittene passer på sin side veldig godt til spekemat, eller annet salt og røykt kjøtt.

Velg gjerne et hveteøl eller et belgisk klosterøl i stedet for tradisjonell pils i følge med en mild akevitt.

Spesielt godt til sild er et sødmefullt og fruktig øl, uten for bitter smak. Belgisk øl, gjerne såkalt trappistøl, er perfekt sildefølge. Ølet går spesielt godt til spekesild og retter som Janssons fristelse. Prøv deg fram med ulike øl og akevitter, mange av våre akevitter kommer i mindre flaskestørrelser og da kan man kjøpe flere forskjellige framfor en stor flaske.

6   Gilde Aquavit Grill, Norge, 97803, kr 370 (37,5 % vol.) 70 cl

Lys gyllen farge og tiltalende dufter av tørket appelsinskall, dadler, blomster karve, pepper, vanilje og sjokolade. Akevitten er smaksrik, mild og relativt søt med god fylde og balanse, samt lang, varm ettersmak. En god akevitt til grillmat eller smaksrike oster, samt som ingrediens i iskrem, kaker, sauser og marinader.

6   Løitens Sommer Aquavit, Norge, 12237, kr 270 (38 % vol.) 50 cl

En lys gyllen farge og dufter av karve, dill, tørket sitrusskall og svakt vanilje. Akevitten er mild og rund med lett fatpreg og god fylde, samt lang, balansert og lett krydret ettersmak. En god allrounder til sommermaten, men den passer spesielt godt til røkte pølser og grillmat, samt gravet og speket fisk.

5   Gilde Dill Aquavit, Norge, 34202, kr 260 (38 % vol.) 50 cl

Akevitten er vannklar og smaksrik med dufter dominert av dill, men også sitron og svakt peppermynte. Den har en snill smaksstart, varmende og fyldig midtparti og er litt spissere mot slutten. Ettersmaken er lang og dillpreget. Et godt valg til gravet og røykt laks, samt skalldyr og fiskeretter.

5   Fjøllmat Akevitt, Norge, 43662, kr 390 (40 % vol.) 70 cl

Akevitten har en middels dyp ravgul farge og dufter røyk, karve, fennikel og sitrus. Den er mild og rund med et dempet krydderpreg og lang avslutning. Fjøllmat er spesialutviklet til telemarksmat med kraftig smak og passer ekstra godt til spekemat og røykt kjøtt.

5   Skrei Akevitt, Norge, 90820, kr 405 (40 % vol.) 70 cl

Dette er en lys gyllen akevitt med dufter av sitrus, pepper, paradiskorn, karve og anis. Akevitten er mild, ren og balansert med diskré fatpreg og krydderkarakter. Den er tørr, frisk og avrundet, med lang ettersmak. Akevitten passer til skreimølje, men også andre torskeretter, samt makrell og taskekrabber.

5   Løitens Fisk & Skalldyr Aquavit, Norge, 91921, kr 320 (37,5 % vol.) 70 cl

Akevitten er vannklar og dufter av karve, anis, ingefær og kamfer. Den er rund og varm og har en lett sødmefull og krydret stil. Avslutningen er lang og sitruspreget. En god akevitt til sommerens fisk og skalldyrretter, samt lyst kjøtt og kylling med kremede sauser.