La Trappe Blond. FOTO: CARL MARTIN NORDBY

Smaken av stillhet

Trappistøl er i dag regnet blant verdens beste øltyper. Ølet brygges etter gamle oppskrifter av munkene i trappistklostre.

Gresskarsuppe til Halloween har unektelig noe amerikansk over seg. Og passende nok gjør rettens sødmefulle, silkemyke smak og konsistens at jeg umiddelbart tenker på kjente amerikanske ølmerker som Budweiser, Miller og Coors.

Problemet med disse øltypene er bare det at de ikke er spesielt gode! De er heller ikke i nærheten av å matche suppens deilige smaksrikdom. For all del, det lages masse godt øl i USA, men nå til dags domineres vårt hjemlige marked av importert øl med kraftig humlepreg av typen IPA. Den bitre humlen krasjer ordentlig i møte med suppens lett spicy chilikarakter.

Derfor blir anbefalingen denne uka hentet fra en helt annen tradisjon enn den amerikanske - nemlig de europeiske trappistklostrene.

Historien om trappistølet starter på 1600-tallet i det franske klosteret La Trappe. De brygget først og fremst øl for å fø befolkningen. I dag er det kun åtte klostre igjen som brygger øl - seks i Belgia, ett i Nederland og ett i Østerrike. Trappistølene nyter utrolig høy anseelse blant ølkjennere verden over.

La Trappe Blond (varenr. 3402002, kr 46,80, bestillingsutvalg) er utrolig aromatisk med frisk, men sødmefull smak av maltet bygg, sitrus og florale toner. Ølet er velbalansert med diskré humle og lang, behagelig ettersmak. Sødmen i ølet passer gresskarets smak utmerket og gir en spennende kontrast til det fete, salte baconet, de ristede gresskarkjernene og det litt sterke preget fra chilien. Den gode konsentrasjonen og fylden er tilstrekkelig til at ølet ikke føles tynt sammen med suppa, og den sitruslignende syrestrukturen sikrer at kombinasjonen ikke blir ufrisk.