Prisgunstig Pinot

Cline Pinot Noir 2014 er noe så sjeldent som en rågod, billig Pinot Noir.

 

Av Knut-Espen Misje

Pinot Noir er kjent som en vanskelig drue med spesifikke krav til klimaet den skal vokse i. Men når en vinbonde lykkes med denne primadonnaen, blir resultatet forførerisk godt – og vanligvis relativt kostbart. Her har vi funnet den sjeldne kombinasjonen av god og billig.

Kalkun, tranebær, appelsin og stjerneanis er hovedsmakene på tallerkenen. Dette er en rett det lukter Pinot Noir og Amerika av. Heldigvis har vi begynt å få øynene opp for Pinot Noir fra California, for der borte har de mye bra å by på. Du bør se etter viner fra de kjøligste vinmarkene, de som ligger ut mot kysten og kjøles ned av tåke og kalde luftstrømmer fra Stillehavet. Områder som Sonoma, Monterey og Santa Barbara er sikre adresser for Pinot Noir fra mangfoldige California.

Ukas vin kommer fra Sonoma Coast og er produsert av familien Cline, som etablerte seg her i 1982. Sonoma Coast Pinot Noir 2014 (varenr. 3569501, kr 159,90, butikkategori 6) er gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker og modnet ti måneder, hovedsakelig i franske eikefat. Druene kommer fra to vinmarker i den kjølige sonen Petaluma gap, og har Pinot Noirs karakteristiske lyse farge.

Duften er himmelsk god. En aroma av modne kirsebær, bringebær, jordbær, anis og diskret vanilje strømmer ut av glasset og gjør at du bare må ta en slurk. Vinen følger opp i munnen med frisk syre, behagelige tanniner og silkemyk fruktighet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Harmoni er stikkordet for kombinasjonen. Den sursøt chutneyen med krydder og appelsin, den mild og saftig kalkunen og den myke, sødmefulle jordskokken passer vinen som hånd i hanske. Smakene i retten og vinen fremhever hverandre og beviser at én pluss én blir mer enn to når kombinasjonen er vellykket.