Byløvene

Polet satser på pinot, prosecco og pizza

I mars og april har Vinmonopolet blant annet valgt å rette øynene mot druen pinot noir og sprudlevinen prosecco. Som mat-tema har de landet på god og hjemmelaget pizza. Alt i alt er det mye bra å finne.

Dagsavisen anmelder

Etter at Vinmonopolet gikk vekk fra de store fokusområdene har de innført en satsing på mindre fagtema når de lanserer nyheter. Tema denne gangen er druen pinot noir, blant annet fordi røde burgundere ofte forblir i listene etter lansering. Fagtemaet skal favne om flere kunde- og prissegmenter. Likevel er ønsket å vise en større spennvidde gjennom viner fra andre områder og land. I tillegg gjør de flere mindre satsinger på ulike produktgrupper de finner nødvendig basert på tendenser i markedet, portefølje og salgstall. Her finner vi blant annet prosecco som sammen med vin til pizza favner om en større andel av kundene. Nå er riktignok ikke vinene valg ut for å passe til pizza, men landets polsjefer må velge deler av pizzavinene de presenterer blant slippets nyheter. Det kan være vanskelig å velge god vin til ukompliserte og sammensatte retter som pizza, men som med annen mat er det ingrediensene som avgjør vinvalget. Når man skal velge en god pizzavin er lettdrikkelige og gjerne ungdommelige viner som gjelder. Mulighetene er mange, men en tommelfingerregel er å velge fruktige og saftige rødviner med lite tanniner eller også rosé. Er pizzaen sterkt krydret eller krydret med ferdige krydderblandinger som inneholder MSG bør vinen har en del fruktsødme. En passitovin hvor tanninene ikke er for markante kan være et godt valg. Du kan også velge hvitvin, spesielt til hvite pizza og pizza med sjømat. Velg gjerne en frisk og ueiket vin med middels, lett oljepreget fylde og et urte- eller mandelinnslag. Og skal du først lage pizza er det verdt å merke seg at det også denne gangen er mange gode nye øl å få. Det er mange gode øl å velge mellom, men styr unna øl med mye bitterpreg, kraft og sødme. Et friskt, lyst til middels fyldig øl er ofte veien og gå.

Vin på druen pinot noir gjør ofte et stort innhogg i lommeboken, og selv om dagens satsing også byr på vin fra andre regioner enn Burgund. Fagtemaet denne gangen dekker imidlertid et mer ukjent og dermed prisgunstig distrikt i Burgund, Morey-St-Denis, i tillegg til blant annet Australia, Sør-Afrika og Tyskland. En pinot noir fra Oregon i USA er også å finne. Her lages vinen lages i en mer europeisk stil og har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Regionen ligger på samme breddegrad som Burgund, og spesielt Willamette Valley har et klima som minner om det sentrale Burgund. Lanseringen fra Willamette er i tillegg laget på druer dyrket 300 m.o.h. og har en sval fruktkarakter, selv til Oregon å være. Produsenten lager sine viner etter økologiske prinsipper, men med innkjøpte druer er ikke denne sertifisert. Druesorter som pinot noir gir naturlig lette og fruktige viner, samtidig er det langt på vei vinifikasjonen og den vinstilen en produsent bestemmer deg for å lage, som avgjør hvor lett og fruktdreven den blir. Pinot noir kan gi et komplekst duftbilde, den er aldri veldig kraftig men kan likevel være ganske mørk og strukturert i enkelte tilfeller. Normalen er likevel lette eller middels fyldige og elegante viner med milde tanniner og hovedvekt på røde bær som bringebær og jordbær, samt blomster og fuktig jordsmonn. Pinot noir skal være en av de druene vi mennesker har kultivert lengst, og forskningen antyder at vi har dyrket pinot noir i over 2000 år. Druer som dyrkes i et kjølig klima får også en friskere fruktighet, mens et varmere klima gir mer sødme i vinene og lavere syrenivå. Vellaget pinot noir kan lagres lenge, men druen er kjent som en av verdens vanskeligste vindrue å få til. Den kan gi alt fra enkle til kompliserte viner, men krever sitt jordsmonn, og er fintfølende i forhold til eikebruk og varmt klima.

Prosecco er en kategori som stadig er i vekst, salget økte med hele 48 prosent fra 2012 til 2013, og populariteten holder seg. Faktisk er hele 30 prosent av alt musserende solgt på vinmonopolet prosecco. Men siden tankmetoden gjør vinen rimeligere å produsere og kvaliteten er høy i forhold til prisen, er prosecco gjerne som røverkjøp og regne. Personlig synes jeg det er litt trist at kravet til en prosecco tvinger den til å være såpass ukomplisert, da appellasjonen for prosecco i Veneto Conegliano-Valdobbiadene har et svært kupert landskap og stupbratte vinmarker som kan lage langt mer kompliserte viner. Det er likevel mange proseccoprodusenter som også lager vin på champagnemetoden, men det kan altså ikke stå prosecco på disse flaskene. Så ble også forgjengeren til dagens tankmetode oppfunnet som følge av et samarbeid mellom to prosecco- og astiprodusenter. Prosecco fikk DOC-status allerede på slutten av 60-tallet, men regionen har laget vin med bobler basert på druen prosecco helt siden 1860-tallet da det først ble produsert musserende i dette området. Men DOCG for Prosecco Superiore først dannet i 2009.

Prosecco

6   Spinato Valdobbiadene Superiore di Cartizze Brut, Veneto/Italia

Blek gul farge og innsmigrende dufter av fersken, epler, sitrus og blomster med hint av toast. Den er tiltalende og frisk med lette bobler, god syre og ren, lar fruktighet. Avslutningen er lang og elegant. 11129, kr 151

5   Gioiosa Valdobbiadene Superiore di Cartizze Brut, Veneto/Italia

En leskende og god prosecco med blek gul farge og fine bobler. Vinen dufter av epler, pærer og blomster med hint av toast. Den er slank, frisk og fruktig med fin syre og lang lett mandelbitter ettersmak. 10973, kr 146

5   Spinato Prosecco Brut, Veneto/Italia

En prisgunstig og lettdrikkelig prosecco, lys gul farge og ungdommelig, gule plommer, tropisk frukt, pærer og tyggis. Vinen er frisk, fruktig og slank, middels syre, lett sødme og lang ettersmak med pære. 91180, kr 120

5   Follador Valdobbiadene Superiore di Cartizze Brut 2012, Veneto/Italia

En lys gul og innsmigrende prosecco med fine bobler og dufter av melon, tropisk frukt, lime, mineraler og kjeks. Vinen er frisk, fruktig og tørr med  middels fylde, lett mineralitet og middels syre, samt lang ettersmak. 11130, kr 171

Pizzavin

6   Jean-Paul Brun Moulinà-Vent 2012, Moulin-à-Vent/Frankrike

Vinen har en middels dyp rubinrød farge og dufter av friske syrlige kirsebær, bringebær, blomster og urter. Den er slank, frisk og fruktig med myke, men tilstedeværende tanniner, samt fin syre og lang syrlig ettersmak. 10975, kr 185

5   Saltimbanco Rosso di Toscana 2011, Toscana/Italia

En fruktig og myk vin med god fruktsødme og dufter av tørket frukt, mørke bær, lær og lakris. Vinen er fyldig og smaksrik med runde tanniner og god konsentrasjon, samt lang ettersmak. 9107, kr 125

5   Clos de Trias Ventoux 2009, Venoux/Frankrike

En middels dyp blårød vin med dufter av mørke bær, plommer, skogsbunn, rosmarin, lær og rått kjøtt. Vinen er kompleks, frisk, fruktig og ueiket med flott struktur og fin syre, samt lang, balansert ettersmak. 56581, kr 1746

Pinot noir

6   Mac Forbes Yarra Valley Pinot Noir 2012, Victoria/Australia

Vinen har en lys rubinrød farge og dufter komplekst av bringebær, bjørnebær, roser, lær og fat. Vinen har en søtsyrlig munnfølelse med flott frukt og middels fylde. Ettersmaken er balansert og elegant. 11489, kr 223

6 Sokol Blosser Delinea 300 Pinot Noir 2012, Oregon/USA

Middels dyp blårød vin med tiltalende dufter av bringebær, kirsebær, sval fukt og lær. Vinen har fin fylde og god syre, bløt munnfølelse og kjølig fruktighet, samt lang ettersmak med et elegant preg. 9770, kr 161

5   Ch. le Puy Duc des Nauves 2012, Burgund/Frankrike

Elegant vin med middels dyp blårød farge og flotte dufter av hagebær, urter, fat, krydder og høstløv. Vinen er fruktig, middels fyldig og rund med god balanse og syre, samt lang ettersmak. 7788, kr 160