Byløvene

Pecorino i glasset

Den italienske druesorten Pecorino var lenge antatt utryddet, men ble gjenoppdaget på 90-tallet og har tatt verden med storm.

Dagsavisen anmelder

Druesorten Pecorino har ikke annet til felles med osten pecorino enn navnet. Hvorfor den har fått navnet etter sauene vet man ikke, men det heter seg at sauene i Marche likte druene godt. Selv om druesorten er ung i nyere tid, var den kjent og skriftlige dokumenter kan spore den tilbake til 1800-tallet. Man regner likevel druen som en urdrue, en villdrue som trolig har oppstått i Monti Sibillini i italienske Marche og senere er kultivert fram. Druen skal ha hatt en rekke synonymer opp igjennom årene, blant de mer kjente er arquitano, norcino, pecorina arquatanella, pecorino di Osimo, uva delle pecore og vissanello, men siden druene er gjenoppdaget i nyere tid, er ingen av dem aktivt i bruk i dag. I Calabria kalles imidlertid Greco Bianco for Pecorello Bianco, dog er Greco verken identisk eller i slekt med Pecorino. I dag dyrkes druen i hovedsak i Marche og Abruzzo på østsiden av Italia. Pecorino modner tidlig og gir naturlig lav avkastning, noe som nok er mye av grunnen til at vinbøndene i sin tid begynte å dyrke andre og mer vigorøse sorter som Trebbiano.

Druen har DOC-status i appellasjonen Offina Pecorino DOC, hvor den må stå for minimum 85 prosent av blandingen. Den er også blant de tillatte druene i Colli Maceratesi og Falerio dei Colli Ascolani DOC, samt som musserende i Controguerra DOC. Pecorino gir syrefrisk og særegen vin som ofte har en blomster- og sitruspreget karakter i kombinasjon med krydder eller anisaktige urter. Den kan framvise en flott mineralitet og har ofte en lett oljepreget fylde og forholdsvis høy alkohol. Ikke minst har den vist seg å være overraskende lagringsdyktig. Konsentrasjonen, syren og den kremede fyldigheten gjør Pecorino til en matvennlig vin. Den passer utmerket til de fleste sjømatretter, samt kremede pastaretter, gjerne med litt av osten pecorino.

6   Tiberio Pecorino 2013, Abruzzo/Italia

En konsentrert og tiltalende Pecorino med tiltalende dufter av sitrus, tropisk frukt, blomster og mineraler, samt svakt av mandler. Vinen er fast og presis med flott frukt og syre, samt kremet fylde og lang ettersmak.

Varenr. 16489, kr 195

6   Yamada Pecorino 2013, Abruzzo/Italia

Lys gul og særegen vin med dufter av sitrus, tropisk frukt, melon, voks, kamfer og blomster. Den er fruktig og frisk, med god, fet fylde og fin syre, samt lang, smaksrik ettersmak med innslag av anis.

Varenr. 59747, kr 390 (300 cl) BiB

5   Frentana Abruzzo Pecorino Costa del Mulino 2013, Abruzzo/Italia

Middels dyp gul farge og dufter av melon, tropisk frukt, sitron og mineraler med innslag av anis og pepper. Vinen er rik, frisk og fruktig med middels, lett oljepreget fylde, samt fin syre og lengde, med et lett smørpreg i avslutningen.

Varenr. 15920, kr 131

5   Platinum Sogno Pecorino Colline Pescaresi 2013, Abruzzo/Italia

Vinen er lys gul med litt lukket nese og dufter av gule plommer, krydder, kjeks og mineraler. Den er saftig og slank med fin munnfølelse og lang ettersmak. En god boksevin til pen pris.

Varenr. 15939, kr 350 (300 cl) BiB

5   Talamonti Trabocchetto Pecorino 2012, Abruzzo/Italia

En særegen vin med lys gul farge og dufter av melon, voks, urter og blomster med innslag av mineraler. Den er fruktig, frisk og smaksrik med god fylde, fin syre og lang ettersmak med innslag av anis.

Varenr. 4891, kr 140

5   Tenuta Ulisse Unico Pecorino 2012, Abruzzo/Italia

En lys gul vin med dufter av fersken, sitrus, blomster og urter med innslag av mineraler. Den er svært frisk, har god frukt og fin konsentrasjon, samt middels, litt fet fylde. Ettersmaken er lang, tørr og sitronsyrlig.

Varenr. 93044, kr 179

4   Villa Medoro Pecorino Terre di Chieti 2013, Abruzzo/Italia

En Pecorino med lys gul farge og dufter av epler, sitronskall, melon, krydder og svakt fennikel. Den er middels fyldig med en lett fedme, saftig fruktighet og middels syre samt lang ettersmak med hint av mineraler.

Varenr. 16050, kr 139