Overbevisende kombo

I moderne norsk gastronomi er kombinasjoner av torsk og rødvin regelen snarere enn unntaket. Jeg er personlig vanligvis litt skeptisk, men bestemte meg for å gi australsk Pinot Noir en sjanse til torsketunger.

 

Av Knut-Espen Misje

Torsketunger surret i rømme, løk, hvitløk og persille, gratinert med parmesan og servert med sitronkokte gulrøtter, er en særdeles drikkevennlig rett. Både lyse øltyper, tørre hvitviner og lette rødviner kan passe her.

Ukens eksperiment er altså en kjølig, lett Pinot Noir fra Yarra Valley til denne retten. Yarra Valley ligger i delstaten Victoria, et lite stykke inn i landet fra den viktige byen Melbourne. På grunn av den relativt sørlige beliggenheten er klimaet ganske kjølig og særdeles godt egnet til produksjon av lett og klassisk Pinot Noir.

Familien De Bortoli er historien om italienske immigranter som begynte å dyrke vin i sitt nye hjemland så tidlig som i 1928. Yarra Valley Villages Pinot Noir 2015 (varenr. 2863601, kr 175,00, butikkategori 5) kommer fra vinmarker i Dixons Creek og Tarrawarra. Druene høstes for hånd, og de ulike parsellene vinifiseres og modnes hver for seg i franske eikefat før den endelige blandingen blir bestemt.

Vinen har Pinot Noirs umiskjennelige lyse rødfarge og druens karakteristiske aroma av røde frukter og bær. Den er lett og frisk i munnen, med silkemyke tanniner, sødmefull frukt og forfriskende syrlighet. Det er god balanse mellom alle elementene her, og vinen er riktig så god å drikke helt for seg selv.

I møte med torsketungene fungerte det også utmerket. Det er først og fremst i munnen kombinasjonen er brillefin, de gratinerte tungene har en tydelig smak og fast konsistens som kler vinens delikate struktur. Rømme, løk og persille fungerer som perfekte kulisser, som omkranser vinen og tungene. Til slutt, som ved et trylleslag, bringer parmesanen det hele sammen til fullkommenhet.