Byløvene

Mystiske Montecucco

I Toscana har vinen en helt særegen livsgnist. Men til tross for at regionen er blant verdens mest berømte, finnes det gode vindistrikter i Toscana som på mystisk vis er forblitt ukjent for de fleste av oss. Blant dem finner vi Montecucco.

Dagsavisen anmelder

Sentral-Italias Toscana er en av grunnpilarene i italiensk vinsuksess med regioner som Vino Nobile de Montepulciano, Brunello di Montalcino, Bolgheri, og Chianti, på godt og vondt. Til tross for å være et av verdens mest kjente vinområder var nemlig Chianti ofte elendigheten selv på 60- og 70-tallet, og hadde gjerne et høyt innhold av grønne druer i blandingen. Dog har det kvalitetsmessig vært fantastiske forandringer siden 1980-tallet.

Den mindre kjente regionen Montecucco ligger mellom Brunello di Montalcino og Morellino di Scansano. Montecucco fikk DOC-status så sent som i 1998, og Montecucco Sangiovese ble DOCG fra og med 2011-årgangen.

Vinmarkene ligger primært i regionen Siena og den øvre delen av Maremma. Mye tyder på at området var bebodd 3.000-5.000 år f.Kr, men det var med etruskerne vinproduksjonen kom i gang i fjellsiden på Amiata-fjellet i det 8. århundret f.Kr., slik den fortsatt gjør i dag.

I toscansk sammenheng er Montecucco en forholdsvis uberørt region med sterke landbrukstradisjoner. Dog er regionen unektelig i sterk vekst. Montecucco DOC kan by på vin fra de sju kommunene Arcidosso, Campagnatico, Castel del Piano, Cinigiano, Civitella Paganico, Roccalbegna og Seggiano. Det lages både hvite, rosa og røde viner med vekt på vermentino og sangiovese, men det er altså kun deres sangiovese som nå har oppnådd DOCG-status.

Vi har per i dag kun rød montecuccovin på polet. Montecucco Sangiovese DOCG må inneholde 90 prosent sangiovese og lagres i minimum 12 måneder på fat og fire år på flaske før salg, mens riserva må lagres 24 måneder på fat og seks år på flaske. I tillegg lages det en andel vin santo i regionen.

Vinene blir i hovedsak produsert av druer dyrket i åsene på Amiata, mellom 150 og 400 meter over havet. Montecucco har hatt en renessanse det siste tiåret og det kommer stadig bedre vin fra denne delen av Toscana som produserer om lag 1,8 millioner flasker i året.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) er en kontrollert opprinnelsesbetegnelse for utvalgte vinstiler og druer i den italienske vinloven fra 1963. DOCG-viner er garantert den høyeste kvaliteten i det italienske klassifikasjonssystemet. Det stilles strengere kvalitetskrav til produksjonen av DOCG enn til vinene som er klassifisert som DOC, Denominazione di Origine Controllata.

Garantia-tilføyelsen indikerer også at kvaliteten er kontrollert av en smakskomité etter de reglene som gjelder i de ulike DOCG. Betegnelsen merkes på vinens etikett samt en banderole rundt flaskens hals, grønn banderole på hvit vin og rosa på rød vin. Både DOCG og DOC er klassifisert under DOP, Denominazione di Origine Protetta, som også dekker øvrige landbruksprodukter.

5   Il Civettaio Montecucco Sangiovese 2009, Toscana/Italia

Lys rubinrød farge og tiltalende dufter av kirsebær, høstløv, blomster og lær samt innslag av mandler. Vinen er frisk og elegant med fin frukt og syre, samt middels fylde og avrundede tanniner. Avslutningen er balansert og lang. 100 prosent sangiovese.

97905, kr 170

5   Montecucco Palurius Maremma Toscana 2007, Toscana/Italia

Middels dyp varmrød vin på 70 prosent sangiovese og 30 prosent merlot. Vinen dufter utviklet av kirsebær, modne plommer, krydder og varm jord, samt innslag av blomster. Vinen er bløt og saftig med lett sødmefull og moden fruktkarakter, middels syre og lang ettersmak som snerper lett til.

98238, kr. 160

5   Collemassari Rigoleto 2011, Toscana/Italia

Middels dyp rubinrød og ungdommelig vin på 70 prosent sangiovese, 15 prosent ciliegiolo og 15 prosent montepulciano. Vinen dufter friskt av moreller, bringebær, plommer, eksotiske krydder, lær og svakt fat. Vinen er saftig og myk med god fylde og fin frukt, samt middels syre og lang ettersmak.

59899, kr 134

5   Campinuovi Montecucco Sangiovese 2010, Toscana/Italia

Dyp rubinrød vin med dufter av kirsebær, blomster, trevirke, tørket kjøtt og tobakk. Vinen er frisk og fruktig med fin fylde og lett sødmefull fruktkarakter, samt middels syre, faste tanniner og lang lett krydret ettersmak. 100 prosent sangiovese. Økologisk dyrket.

8023, kr 180